• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
vrijdag, augustus 19, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Stoofschotel

Feijoada, een Braziliaans stoofgerecht met varkensvlees, bonen en sinaasappel

door Marlene Stolte
in Stoofschotel
0
2
Feijoada, een Braziliaans stoofgerecht met varkensvlees, bonen en sinaasappel

Feijoada, een Braziliaans stoofgerecht met varkensvlees, bonen en sinaasappel – Een van de verhalen over de Braziliaanse Feijoada is dat het oorspronkelijk om een slavengerecht gaat, dat gemaakt werd met de delen van een varken die door de plantage eigenaren niet gegeten werden zoals de oren en de staart. Samen met bonen en fruit was dit een goedkoop gerecht om de slaven te voeden. Een andere versie is dat in vroeger tijden alles gegeten werd simpelweg omdat er niet de keus was die wij tegenwoordig hebben.

Grappig dat je dit soort gerechten nog steeds terug ziet. In Brazilië zijn er in bepaalde delen zelfs traditionele Feijoada dagen, net zoals onze “woensdag gehaktdag”. Ik begrijp het wel want dit gerecht is makkelijk te maken, voedzaam en kan ik hier ook echt wel vaker op de tafel zetten dan 1 keer per 3 maanden. Een beetje witte rijst erbij en een simpele salade met wat stukjes sinaasappel, tomaat en wat komkommer maakt het plaatje compleet. Peper en zout heb je niet nodig omdat de ingrediënten voor meer dan voldoende smaak zorgen.

Feijoada, een Braziliaans stoofgerecht

Voor 4 personen:

  • pan met deksel
  • 150 gr gerookt spek, reepjes
  • 200 gr varkensfiletlapjes, reepjes
  • 150 gr chorizo, in dunne plakjes gesneden
  • 2 uien, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, grof gesneden
  • 200 ml passata, zelf gemaakt natuurlijk het lekkerst, klik hier om te zien hoe je snel deze tomatensaus maakt
  • 1 l vleesbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el komijnzaad
  • 1 sinaasappel, rasp en sap van de hele sinaasappel
  • 400 gr zwarte bonen (uit blik), uitgelekt en gewassen
  • verse peterselie (garnering)

Bak het spek op hoog vuur 2 minuten en voeg dan de reepjes varkensfilet toe en braad deze wat bruin. Voeg dan de chorizo, ui en knoflook toe en fruit dit even kort. Blus af met de passata en bouillon en voeg laurier en komijnzaad toe. Voeg de sinaasappelrasp en het sap toe. Laat dit met de deksel op de pan minstens 30 minuten pruttelen. Roer zo nu en dan en check of er nog voldoende vocht in de stoofschotel zit. Voeg anders beetje bij beetje heet water toe. Voeg vlak voor het serveren de zwarte bonen toe en warm alles nog even goed door.

Eet lekker!

Tags: GroenteVleesVlees - Stoofschotel met varkensvleesVlees - Varkensvlees
DeelPin3Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Lamsgehaktballetjes in auberginestoof
Stoofschotel

Lamsgehaktballetjes in auberginestoof

Stifado
Stoofschotel

Stifado; Griekse stoofpot van rundvlees

Lamsstoofvlees met een Midden-Oosters tintje
Stoofschotel

Lamsstoofvlees met een Midden-Oosters tintje

Stoofvlees in pindasaus
Stoofschotel

Stoofvlees in pindasaus; Doe het eens anders

Goulash
Stoofschotel

Goulash; Een grote pan vol verse ingrediënten

Ossobuco alla milanese
Stoofschotel

Ossobuco alla milanese; Slowcooking op z’n best

Kippenstoof met kikkererwten en citroen
Stoofschotel

Kippenstoof met kikkererwten en citroen

stoofpot recepten - rundvlees - varkensvlees - groenten
Stoofschotel

Stoofpot; Vandaag maken, morgen eten

Reacties 2

  1. Renee says:
    5 jaar geleden

    Klopt die 1 liter bouillon wel? Dan worst het soep.

    Beantwoorden
    • Marlene Stolte says:
      5 jaar geleden

      Hoi Renee, je hebt het vocht nodig om te stoven. Zonder vocht wordt er gebakken in plaats van gestoofd. Je zal zien dat het grootste deel opgenomen wordt door het vlees en de groenten en een deel verdampt. Mocht het vlees gaar zijn en je vindt dat er nog teveel vocht is, laat de stoof dan nog even pruttelen zonder deksel. Blijf het stoofpotje dan wel goed in de gaten houden en zorg dat het niet aanbrandt.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Eiercurry met paksoi
Curry

Eiercurry met paksoi

Een lekker en makkelijke recept voor eiercurry met paksoi. Met rijst erbij heb je een complete maaltijd voor doordeweeks of in het weekend.

Check het recept of lees de info
Garnalen

Garnalen; de lekkerste tips & recepten

aardbei milkshake

Milkshake zelf maken in vier varianten

Kip

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Recept in de picture

Eenvoudige Griekse salade
Salade

Eenvoudige Griekse salade; De smaak van de zon

Deze veelzijdige Griekse salade zet de smaak van de zon op tafel. Een eenvoudige Griekse salade kan dan ook echt een topper op tafel zijn.

Check het recept of lees de info
Tartiflette

Tartiflette; Aardappelen en kaas uit de oven

ananas souffle

Ananas soufflé met verse ananas

Handige kooktips

Tête de Moine
Kookschool

Tête de Moine; monnikshoofd met krullen

Tête de Moine, kaas met krullen! Een bijzondere Zwitserse kaas, met een heerlijke smaak, die wordt geschaafd in prachtige krullen!

Check het recept of lees de info
Saus voor over de bloemkool

Saus voor over de bloemkool; Welke kies jij?

Tong bakken doe je zo

Tong bakken doe je zo

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Cor Janssen op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Cor op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Connie Derks op Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg
  • Pieter Knap op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Redactie op Aardappel-bloemkoolgratin, eenvoudig en lekker

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen