Gestoofde Chinese kool met gehakt – Veel tafelgenoten doe je ongetwijfeld een groot plezier door op zijn tijd een gerecht te maken met een Oosters tintje. Natuurlijk kun je dan voor nasi of bami kiezen. Maar het is leuker om eens een andere keuze te maken. Eet je wel eens Chinese kool? Zo niet, dan is dit makkelijke recept een goede reden om eens Chinese kool op tafel te zetten. Je gaat de kool stoven en geeft er een oosterse touch aan. Met wat rijst of noedels kun je er dan makkelijk een complete maaltijd van maken. Dit recept staat in 25 minuten op tafel.
Chinese kool
Oorspronkelijk komt de langwerpige, mooie, lichtgroene kool met de ‘gebubbelde’ bladeren uit het verre Oosten. Tegenwoordig wordt de groente echter ook in de Nederlandse kassen geteeld en kun je hem in elke supermarkt en groentewinkel kopen. De smaak van de Chinese kool is een stuk subtieler dan van bijvoorbeeld savooiekool, witte kool of rode kool. Hij heeft veel minder een uitgesproken koolsmaak, zeg maar. Dat maakt de groente makkelijk te combineren met andere ingrediënten. De Chinese kool voelt ook een stuk lichter en minder compact aan dan zijn Westerse soortgenoten. De koolsoort is ook een stuk lichter verteerbaar dan de andere koolsoorten. Behalve bakken of stoven, zoals in het gerecht ‘gestoofde Chinese kool met gehakt’ kun je Chinese kool ook heel goed rauw eten in een salade. Snijd de kool daarvoor in heel dunne reepjes.
Gestoofde Chinese kool met gehakt verander je makkelijk in vegetarisch
Houd je niet van Chinese kool? Je kunt de stoofschotel ook maken met spitskool. Houd daarvoor verder gewoon het recept aan.
Heb je zin in gestoofde Chinese kool met gehakt, maar eet je liever geen vlees? Dan kun je er heel makkelijk een vegetarisch recept van maken door het rundergehakt vervangen door een plantaardig alternatief. Maar wat misschien een beter en lekkerder idee is, is om de champignons in het recept te vervangen door oesterzwammen. Of om wat oesterzwammen aan de champignons toe te voegen. Oesterzwammen zijn namelijk een volwaardige vleesvervanger.
Gestoofde Chinese kool met gehakt
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 Chinese kool, in repen gesneden
- 250 gram rundergehakt
- 250 gram champignons, in kwarten
- 1 flinke ui, in dunne kwartringen
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 2 eetlepels vissaus
- 1 rode chilipeper, in ringetjes
- 3 eetlepels ketjap manis
- 3 eetlepels zoute sojasaus
- neutrale olie, om in te bakken
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Gestoofde Chinese kool met gehakt:
Verhit een scheutje olie in een wok of braadpan. Bak hierin het gehakt rul. Als het gehakt gaar is, doe je de champignons, de ui, de knoflook en de chilipeper erbij. Bak die mee tot de ui glazig is. Voeg dan de vissaus, de sojasaus en de ketjap manis toe. Roer dat door het gehakt.
Vervolgens doe je de Chinese kool erbij en laat het slinken. Voeg een scheutje heet water toe, zodat de inhoud van de pan gaat koken.
Laat op een heel laag vuurtje een kwartiertje pruttelen. Breng indien nodig op smaak met wat zout.
Serveer de gestoofde Chinese kool met gehakt met witte of gele rijst en een frisse komkommersalade.
Tafel lekker !!