Gestoofde kip in een fruitige saus – Als je vlees stooft, weet je dat je een stukje vlees krijgt dat heerlijk zacht is en bijna van het bot af valt. Je kunt voor dit stoofgerecht het beste kiezen voor een hele kip. Die botten geven smaak af en je hebt verschillende stukken kip in de stoofschotel. Bouten, drumsticks, filet, dijen, als je een hele kip gebruikt proef je ze allemaal terug in de stoofpot. Het vlees van een poot heeft namelijk een andere structuur dan het vlees van een filet. Net als in de meeste gezinnen zullen er vast liefhebbers zijn van kipfilet, terwijl een ander liever een kippenpoot wil.
Stoven met amber bier uit Maastricht
Om te kunnen stoven heb je een vloeistof nodig. En de vloeistof die je gaat gebruiken bepaald dus ook voor een groot deel de smaak van het gerecht. We vinden een speciaal bier hier goed bij passen en dan zoek je natuurlijk bij voorkeur naar iets dat bij jou in de omgeving gebrouwen wordt. Hoe leuk is dat? Zo krijgt je stoofgerecht echt een verhaal. Wij kozen voor de maltezer, een volmout Dortmunder met een alcoholpercentage van 6.5 %. Het is een amberkleurig bier met fruitige smaken van steenvruchten en abrikoos met een lichte bittere afdronk. Door het licht bittere van het bier is de gestoofde kip in een fruitige saus niet zo zoet als je in eerste instantie zou verwachten. De Maltezer wordt gebrouwen in Maastricht, door stadsbrouwerij Maastricht.
Door gedroogde abrikozen mee te stoven benadrukken we de licht zoete smaak van het bier waarbij het kleine beetje bitter behouden blijft. Door de sinaasappel en de chilivlokken creëer je pit zodat alles mooi in balans is.
Liever geen botten? Maak een ragout!
Als je liever geen botten op je bord hebt, kun je ervoor kiezen om ze na het garen te verwijderen. Doe dit niet voor het stoven dat zou zonde zijn van de smaak. Door de gestoofde kip in stukken te plukken en in de licht gebonden fruitige saus te verwarmen krijg je een heerlijke ragout van gestoofde kip. Die ragout van kip is zalig bij een stevige stamppot van zuurkool of knolselderij, maar ook bij zelf gesneden en vers gebakken friet.
Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten
Er wordt ontzettend veel kip gegeten. We willen je daar graag wat meer over vertellen. En we delen natuurlijk de lekkerste recepten met je!
Gestoofde kip in een fruitige saus met amber bier
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 hele kip
- 2 flinke uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 sinaasappel
- 1,5 eetlepel tomatenpuree
- bosje tijm
- 3 laurierblaadjes
- 2 theelepels chilivlokken
- 1 eetlepel bruine suiker
- 150 gram gedroogde abrikozen
- 1 flesje amberbier 330 ml
- 200 ml kippenbouillon of groentebouillon
- zout en peper
- boter om in te bakken
- 1 eetlepel maizena
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gestoofde kip in een fruitige saus:
Snijd de kip doormidden en snijd dan de poten en vleugels los. De kipfilet mag aan het bot blijven, omdat dat veel smaak geeft tijdens het stoven. Bestrooi de kip met zout en peper. Snijd de ui in stukjes en pers de knoflook. Schil, met een dunschiller, het oranje van de sinaasappel, zorg ervoor dat er geen wit aan zit. Pers de sinaasappel uit.
Zet een pan met dikke bodem op het vuur en verhit daar een klontje boter in. Bak de kip daarin op hoog vuur even aan tot hij licht verkleurd is. Haal de kip uit de pan en bak in het resterende vet de uien en de knoflook glazig. Voeg de tomatenpuree er aan toe en bak het even mee. Giet de bouillon, het sinaasappelsap en het bier erbij en breng dit aan de kook. Voeg de laurier, een paar takjes tijm, de sinaasappelschillen en de helft van de chilivlokken er aan toe.
Leg de kip terug in de pan. Breng dit tegen de kook aan en laat het met het deksel op de pan op een zacht vuurtje minimaal 2 uur stoven.
Voeg na 2 uur de in stukken gesneden abrikozen toe. Proef de saus en voeg eventueel nog chilivlokken en zout naar smaak toe. Laat dit nog een half uurtje stoven.
Haal de kipdelen voorzichtig uit de pan. Vis de takjes van de tijm en de laurierbladeren uit de jus. Los de maizena op in een beetje water en bind hiermee de saus door hem al roerende in de kokende jus te gieten.
Haal het vel van de kip en verwijder ongewenste botten. Verdeel de kipfilets in grote stukken. Leg de gestoofde kip terug in de fruitige saus en warm nog even goed door. Bestrooi de kip voor het serveren met verse blaadjes tijm.
Tafel lekker !!