Gestoofde runderwangen met koningsoesterzwammen – Stoofvlees en paddenstoelen, bij die ingrediënten denk je vast aan de herfst! En natuurlijk is het najaar een uitgelezen tijd voor stoofschotels, maar gegarandeerd dat de gestoofde runderwangen met koningsoesterzwammen een gerecht is dat het hele jaar door smaakt. Je bent wel een paar uurtjes zoet met de bereiding, maar dat klinkt erger dan het is. Het is vooral de stooftijd die lang duurt. Het voorbereiden is een fluitje van een cent. En tijdens het stoven van het vlees kun jij gewoon iets anders doen. Combineer de gestoofde runderwangen met koningsoesterzwammen met gekookte aardappels en groente, en je hebt een heerlijk AGV’tje!
Runderwangen moet je echt eens proberen
Runderwangen, ze zijn niet het bekendste stukje vlees van het rund. Heb jij dit heerlijke zachte stukje vlees wel eens gegeten? Zo niet, dan zou je het zeker eens gestoofde runderwangen met koningsoesterzwammen moeten proberen. Zeker als je van stoofvlees houdt. Runderwangen zijn niet het magerste stuk rundvlees, het is dooraderd met wat vetrandjes. Die zullen echter voor het grootste deel verdwijnen tijdens de bereiding. Verwijder ze vooral niet, want ze geven heel veel smaak aan het vlees.
Oesterzwammen en koningsoesterzwammen
De paddenstoelen die je gebruikt voor gestoofde runderwangen met koningsoesterzwammen, zijn, zoals de naam al zegt, oesterzwammen. Die paddenstoelen smaken niet naar oesters, maar danken hun naam aan hun uiterlijk, dat lijkt op een oesterschelp. De wat ‘vlezige’ paddenstoel leent zich heel goed om te gebruiken in stoofschotels. Ze nemen makkelijk de smaak van het gerecht op en houden hun structuur. Wij hebben in dit gerecht de koningsoesterzwam gebruikt. Die heeft een iets andere vorm, met een grote steel en een klein hoedje, en behoudt net iets meer ‘bite’ dan de gewone oesterzwam.
Gestoofde runderwangen met koningsoesterzwammen, een paar tips
Kun je geen koningsoesterzwammen vinden? Gebruik dan de gewone oesterzwam. Die zijn iets zachter, maar ook heel geschikt om mee te stoven. Houd voor het klaarmaken gewoon het recept aan.
Gestoofde runderwangen met koningsoesterzwammen is ook een gerecht dat heel geschikt is om te serveren bij een bijzonder etentje. Serveer het dan met een mooi aardappelgerecht als Pomme Duchess, of een lekkere aardappelpuree. Als groente kun je dan denken aan gestoofde rode kool, spruitjes of iets dergelijks.
Je kunt de stoofschotel heel goed van tevoren klaarmaken. Laat het gerecht als het gaar is goed afkoelen, en bewaar de gestoofde runderwangen met koningsoesterzwammen tot het moment dat je wilt gaan eten in de koelkast. Je hoeft het dan alleen nog even op te warmen.
Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten
Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.
Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!
Eet jij wel eens paddenstoelen? Waarschijnlijk vaak champignons? Kijk eens iets verder en kies eens voor oesterzwammen. Gezond en erg lekker!
Gestoofde runderwangen met koningsoesterzwammen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo runderwangen, in blokjes
- 150 gram bakbacon, in reepjes
- 250 - 300 gram koningsoesterzwammen, hoed in plakjes, stelen in stukjes
- 2 witte uien, grof gesnipperd
- 4 teentjes knoflook, in heel dunne plakjes
- 1 flesje donker bier (kan ook alcoholvrij)
- 750 ml paddenstoelenbouillon
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 1 eetlepel verse tijmblaadjes
- 1 eetlepel verse rozemarijnnaaldjes
- 10 salieblaadjes, grof gesneden
- 2 laurierblaadjes
- olijfolie om in te bakken
- 2 eetlepels Worcestershiresauce
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gestoofde runderwangen met koningsoesterzwammen:
Verhit een scheutje olie in een grote braadpan. Bak hierin de runderwangen met de bakbacon om en om bruin aan. Schep het vlees uit de pan op een bord en bak in hetzelfde vet de ui en de knoflook aan. Vervolgens voeg je de koningsoesterzwammen toe en bak je die mee.
Schep vervolgens het vlees terug in de pan en doe de tijm, de rozemarijn, de salie en de laurierblaadjes erbij. Schenk ook de paddenstoelenbouillon, de balsamicoazijn, de Worcestershiresauce en het bier in de pan. Breng het geheel weer aan de kook, en laat het gerecht op een heel laag vuurtje minstens een uur of drie pruttelen, met het deksel op de pan. Langer mag ook. Gebruik eventueel een sudderplaatje als je op gas kookt. Proef de stoofschotel en breng op smaak met zout en peper. Verwijder voor het serveren de laurierblaadjes.
Gestoofde runderwangen zijn lekker met gekookte aardappels en groente.
Tafel lekker !!
Het valt me op dat er veel vlees gerechten op staan. Net nu we minder vlees zouden moeten gaan eten. Doe jullie daar niet aan mee?
We zijn het helemaal met je eens dat er minder vlees gegeten moet worden, Bernadette. We plaatsen ook genoeg vegetarische en vegan recepten. Maar we willen de mensen die wel vlees willen eten, en dat kan voor veel mensen dus ook maar een of twee dagen per week zijn, ook van lekkere recepten voorzien. Lekker Tafelen is er voor iedereen, vleeseter, flexitariër, vegetariër en veganist.