Goulash op eigen wijze – Goulash is echt een verwarmend gerecht, vol van smaak en lekker kruidig. Er zijn heel veel recepten voor dit gerecht, iedere kok heeft wel weer een andere variant. De ‘goulash op eigen wijze’ heb ik een beetje bij mijn schoonvader afgekeken. Hij stond bekend om zijn goulashsoep, wat in feite bijna hetzelfde is als de stoofschotel. Mijn schoonouders hadden een restaurant en later een chauffeurscafé. Het recept van de goulash en het soeprecept verhuisde mee. De mensen kwamen van heinde en verre voor zijn soep. Die was rijkelijk gevuld met het vlees van riblappen of runderpoulet en er zat een flinke slok rode wijn in, wat het vlees supermals maakte. Ik kan hem helaas het precieze recept niet meer ontfutselen, maar deze stoofschotel komt naar mijn idee dicht in de buurt.
Heb je goulash over? Maak er eens soep van!
Heb je goulash over? Dan kun je er makkelijk een goulashsoep van maken. Voeg er runderbouillon aan toe en bind de soep bij met een papje van bloem met water tot de gewenste dikte. Laat wel nog 2 minuutjes doorkoken omdat de bloem moet garen.
Riblappen; voor stoofpotjes en draadjesvlees
Lekker, al die stoofpotjes met rundvlees. Maar welke lappen kies je? Weet jij het verschil tussen runderlappen, sucadelappen en riblappen?
Goulash
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg runderpoulet of riblappen
- 4 uien
- 3 rode paprika’s
- 4 takjes tijm
- 2 blaadjes laurier
- 250 gram champignons
- 3 teentjes knoflook
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 eetlepel paprikapoeder
- zout en peper
- 300 gram rode wijn
- een blik tomatenstukjes
- 1-2 eetlepels bloem
- 2 eetlepels boter of olie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je goulash:
Laat als eerste het vlees minimaal een uur op kamertemperatuur komen.
Snijd de riblappen in grove stukken.
Snijd de uien en de paprika grof.
Snijd de champignons in plakjes.
Verwarm de boter of de olie in een pan met dikke bodem. Laat de boter goed heet worden. Bak het vlees rondom goed bruin en haal het uit de pan.
Bak in de pan de uien bruin, voeg eventueel iets boter toe.
Doe er de paprika bij en bak die kort mee.
Pers de knoflook boven de ui en de paprika en voeg de beide paprikapoeders toe. Bak eventjes kort door.
Voeg er de wijn en de tomatenblokjes aan toe en breng aan de kook.
Doe er nu het vlees en de champignons bij.
Ris de tijm erboven en doe er de laurier en zout en peper naar smaak bij.
Laat dit alles minimaal 2 uur zachtjes pruttelen tot het vlees zacht is. Laat nu een half uur de deksel van de pan zodat het een beetje in kan koken.
Maak een papje van de bloem met een beetje water, zorg dat er geen klontjes in zitten. Schenk beetje bij beetje het bloempapje al roerende bij het vlees, totdat het de juiste dikte heeft. Laat nog 5 minuten doorkoken en breng de goulash verder op smaak met zout en peper naar wens.
Serveer de goulash met rijst of aardappelpuree.
Tafel lekker !!
Ik heb deze recept vakker gekookt en het is heerlijk en je kan ook zelf variëren met kruiden en groente en inderdaad gerokte spekjes bij ook heel lekker. Mijn favoriete goulashsoep recept! Dankjewel!
Heel graag gedaan, leuk om te horen dat het je favoriete goulash recept is.
Alles staat klaar, ga het zo maken, lijkt mij heerlijk! Ik stuur recept altijd gewoon per mail door aan mezelf en sla het op!
We zijn benieuwd naar het resultaat Yvonne! Maar waarom mailen en opslaan? Het is toch altijd te vinden op onze website?
Ja is waar! Kennelijk doe ik moeilijk terwijl het makkelijk kan!
Het is overigens prima gelukt, smaakte heerlijk, dank je!
Even een vraagje?
Welke rode wijn kan ik gebruiken?
Een krachtige rode tafelwijn zoals bordeaux is hiervoor perfect, maar een restje rode wijn die je zelf lekker vind kan meestal ook prima.
Heerlijk ,maar doe er altijd komijn in,maakt het net ff af
Komijn is inderdaad ook erg lekker in goulash.
Goed recept, ik voeg zelf ook altijd wat uitgebakken gerookte spekjes toe.
Echt een super recept, heb nu 2 grote pannen met 8. Liter staan. Morgen heerlijk eten met fam vrienden en buren.
Dank je wel voor dit heerlijke recept!
Groetjes patrick
Dat is nogal een portie, daar kunnen veel mensen van genieten. Een gezellige dag gewenst.
Was super lekker! Ik heb ook nog soep gemaakt van het restje dat over was, ook heerlijk! Ik heb wel runderbouillon gebruikt in plaats van wijn omdat we kleine kinderen hebben. Dit ga ik zeker vaker maken!
De alcohol verdampt bij het verwarmen! Dus is veilig voor kinderen..
Komt niemand op het idee om even een foto van het recept te maken?
Hoe bedoel je dit Anneke?
Hoeveel gram is dat blik tomaten stukjes?
400 gram Pan Lu-Ming
Goulash is soep, de gebonden versie heet Pörkölt! En maak je boven n open vuur. K raad deze versie zeer aan! Zorg er wel voor dat je alle ingrediënten klaar hebt staan en stoof niet op direct vuur, maak gebruik van n ” heksenpan”. Af en toe n beetje deksel open om de rook naar binnen te laten. Echt mega lekker!
Wat een mooie manier om goulash te maken Miriam. Een stukje nostalgie.
Mijn Hongaarse vrouw is zo blij met jouw commentaar! 110 ,,%eens!
Beste, ik wilde graag dit recept proberen..alleen vraag ik me af hoeveel Mililiter wijn is op 300gram?
Dankuwel
Tim
Hiervoor kun je 300 ml nemen.
Hoi hoi!
Kun je het recept ook compleet halveren? Of kom je dan vocht tekort voor het sudderen?
Gijs
Wanneer je een kleinere pan neemt moet dit lukken lijkt me. Even in de gaten houden tijdens stoven. Denk je dat er te weinig vocht bij zit kun je eventueel meer vocht toevoegen.
Dit ziet er heerlijk uit.. Kan ik de wijn ook weglaten…? Ivm met hele jonge kids?
Wanneer je liever geen wijn gebruikt kun je hier ook bouillon voor nemen. Ook lekker.
Nog een kleine vraag, waarop het antwoord wellicht nog wat toe kan voegen aan eerdere opmerkingen/vragen ook.
Welk paprikapoeder wordt in het recept bedoeld, scherp of zoet?
Hier wordt de zoete paprikapoeder gebruikt voor een volle smaak. Wil je graag wat meer pit kan er natuurlijk ook een scherpere versie worden toegevoegd. De gerookte paprikapoeder is er ook in vele sterktes, hier gebruiken we de milde versie. Maar zoals altijd smaken verschillen en gebruik wat er is en wat er lekker gevonden wordt.
Ik heb de goulash gemaakt en hij smaakt voortreffelijk.. ik heb er wel meer kruiden in gedaan omdat we wel van een beetje pit in het eten houden. Maar dat is een kwestie van smaak. Ik was wel de rode wijn vergeten er in te doen. Dus de fles er naast gezet. Fantastisch recept. geweldig.
Dank je Gerda, fijn dat dit familierecept ook bij jullie in de smaak is gevallen. En een goed plan die fles wijn ernaast!
Geweldig recept. Lekkerste goulash ooit!! Alle extra tips meegenomen: bouillonblokje, theelepeltje karwijzaad en -omdat het zo lekker is- meer teentjes knoflook toegevoegd. Zalig! Deze goulash is ‘must have’ voor elk kookboek!
Fijn om te horen dat het zo goed bevallen is. Het is echt een recept waar ieder zijn eigen draai aan kan geven. Hoop dat je er nog vaak an kan genieten
Snufje cayennepeper voor de liefhebber. Zelf doe ik het vlees in een plastic zak samen met bloem en iets cayenneper flink schudden overtollige bloem afschudden en dan aanbraden. Verder voeg ik nog 1 runderbouillonblokje toe.
Vind alles mooi maar als ik het niet op een A4 kan uitprinten kan ik het ook niet maken,hoop dat ik het toch nog eens kan krijgen ik eet graag lekker.
Lekker eten, daar houden wij ook van Willy ? Uitprinten kan met de link onder het recept. ( Ook op een A4! )
Normaal staat er altijd PRINTEN onder het recept, dat staat er nu ook niet. Lieve groet Cecile
Er wordt gewerkt aan een oplossing Cecile, via onze nieuwsbrief houden we je op de hoogte.
Mij lukt het copiëren ook niet.
Kun je dit recept ook kopiëren. Mijn lukt het niet.
Dank, Marga
Heb je nog suggesties over een toevoeging van kruiden oid. Ik vond de smaak wat flauw. Of ik heb iets vergeten toe te voegen. Ik heb me wel aan de hoeveelheden gehouden in het recept.
Ik heb er nog een runderboulion blokje aan de toegevoegd. Was heerlijk.
Raar, dat iedereen staat te koken met een A4’tje in zijn handen, ik mag er niet aandenken! Een recept hoort een richtlijn te zijn geen bijbel, enkel bij patteserie is dit noodzakelijk!
Karwijzaad, niet te veel, dat hoort in goulash.
Echte gulas wordt heel anders gemaakt. En is het lekkerste op een stoofpot buiten op het vuur. In echte gulas hoor rundvlees, ui, paprikapoeder, komijnzaad, knoflook, laurierblaad, stukjes tomaat, zout en peper, water, wortel, peterseliewortel, selderiewortel, paprika, aardappels, rode pepers en peterselie. Als je het zo maakt is er geen bloem of runderbouillon nodig. Dit moet dan ook wel 2 en een half uur koken. De zetmeel van de aardappels en de uien maken het dik. Een gulas zit tussen een soep en een stoofschotel in.
Copy paste is niet mogelijk en printen kan alleen inclusief de foto’s
Compleet belachelijke verspilling van inkt en papier
Als je dat wat netter zegt Jose dan leg ik met alle plezier uit dat het wel mogelijk is.
Dan schrijf je het toch over? Kleine moeite als je het perse op papier moet hebben toch?
Vergeet niet dat er een boel werk, tijd en energie achter dit GRATIS recept zit, op deze GRATIS site.
Heb kort geleden de kip prei knoflook en crumbels bereid env we vonden het heerlijk voor herhaling vatbaar.
Hartelijk bedankt voor het recept we zijn er weer blij mee!!
Hartelijke groetjes maja
Je bent het theelepeltje karweizaad vergeten. Een must in Goulash!
Dit is een recept naar eigen wijze 😉 Karwij is vrij uitgesproken van smaak en niet iedereen heeft het in huis. Maar de liefhebbers kunnen het er gerust bij doen.
hoi welk chauffeurs cafe was dit gr mark
Wat is de vraag precies Mark?
hoi Mark, dit was chaufeurscafe het Ven in Venlo
Deze is lekker gemaakt volgens recept en volgende dag nog lekkerder. Is een goede maaltijd voor de winter met rijst en stokbrood