Grieks varkensvlees gestoofd in rode wijn: Tigania – Als je de menukaart in een willekeurig Grieks restaurant openslaat zie je de meest indrukwekkende namen voorbij komen. Nadeel voor mij is echter dat ik vaak geen idee heb wat ze betekenen en waar ze voor staan. Een aantal namen zijn me inmiddels natuurlijk wel bekend zoals de gyros, souvlaki en moussaka. Die ken ik inmiddels wel, echter de naam Tigania klinkt prachtig maar is voor mij helemaal onbekend. Tegelijkertijd is het wel een naam die me nieuwsgierig maakt.
Tigania blijkt te bestaan uit stukjes Grieks varkensvlees gestoofd in een saus van ui, knoflook, mosterd en rode wijn. Dat lijkt mij zeker de moeite waard om eens te gaan proberen.
Let wel: de smaak van het gerecht wordt mede bepaald door de kwaliteit van je ingrediënten: gebruik goede kwaliteit vlees en rode wijn, die je ook zou willen drinken.
Grieks varkensvlees gestoofd in rode wijn; Tigania
Voor 4 personen:
- 750 gram hamlappen
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 1 el oregano
- 300 ml groentebouillon
- 4 el mosterd
- 350 ml rode wijn
- 2 el olijfolie
- sap van 1/2 citroen
- zout en peper naar smaak
Snijd het vlees in blokjes en de ui in fijne stukjes. Verhit in een pan de olijfolie en bak hierin het vlees aan alle kanten mooi bruin. Doe de uien erbij en knijp boven de pan de teentjes knoflook uit. Voeg nu de oregano en eventueel wat zout en peper toe en laat alles even zachtjes bakken. Blus het geheel nu af met de rode wijn. Roer de mosterd erdoor en schenk ook de groentebouillon erbij. Laat het geheel nu zachtjes koken, net zolang tot het vocht is opgenomen en het vlees lekker zacht is. Schenk als laatste het citroensap erover. Schep alles nog even om en serveer de tigania met eigen gemaakte frietjes en een frisse salade.
Tafel lekker !!