Grieks varkensvlees gestoofd in rode wijn: Tigania – Als je de menukaart in een willekeurig Grieks restaurant openslaat, zie je de meest indrukwekkende namen voorbij komen. Sommige gerechten kent vrijwel iedereen zoals de moussaka, de gyros en de souvlaki. Maar er staan nog veel meer gerechten op de kaart waar je geen idee van hebt wat het eigenlijk is. Gelukkig staat er dan vaak de omschrijving onder zodat je er toch een voorstelling bij kan maken. Dit recept voor Grieks varkensvlees met de prachtige naam Tigania is daar een goed voorbeeld van. De naam van dit Griekse gerecht heeft weinig met de ingrediënten te maken, het is vernoemd naar de pan, een koekenpan wel te verstaan.
Zacht gegaard Grieks varkensvlees
In Griekenland eten veel mensen veel varkensvlees omdat dat vroeger veel werd gegeten. En dat is ook waarom er zoveel verschillende soorten Tigania zijn. Meestal wordt dit Griekse gerecht gemaakt met varkensvlees, gestoofd in wijn, in een grote koekenpan. Vooral die grote koekenpan is belangrijk omdat zo het vocht beter verdampt. Soms worden er aan het Grieks varkensvlees ook groente toegevoegd zoals paprika of prei. Onderstaand recept is zonder extra groente dus een echt vleesgerecht.
De eenvoud is het geheim
Dit recept voor Grieks varkensvlees is vrij eenvoudig en wordt gemaakt met hamlappen, rode wijn, oregano, mosterd en niet te vergeten knoflook. Die mooie ingrediënten laat je samen lekker stoven tot het vlees heerlijk zacht is en totdat het vocht is verdampt. Daar moet je echt wel minimaal een uur voor uittrekken. Het kan zijn dat je tijdens het stoven van dit Griekse varkensvlees nog wat extra water moet toevoegen. Dat is een beetje afhankelijk van de grootte van de vleesblokjes, maar ook van de pan die je gebruikt en van hoe hoog je het vuur zet. Pas als het vlees lekker zacht is, is het gerecht klaar.
Geen Griekse keuken zonder oregano
Grieks varkensvlees wordt gestoofd in een mengsel van rode wijn en bouillon wat voor een zachte structuur van het vlees zorgt. En er wordt ook royaal oregano gebruikt. Dat zijn typisch Griekse kruiden. Als je ooit in Griekenland op vakantie bent ga dan niet naar huis zonder een zak gedroogde oregano. Die is heerlijk kruidig en geeft heel veel gerechten een lekkere kruidige smaak.
Hamlappen; mals en mager varkensvlees
Varkensvlees, het is te koop onder allerlei benamingen. Maar weet jij ook het verschil tussen al die varkenslappen, filetlappen en hamlappen?
Grieks varkensvlees gestoofd in rode wijn: Tigania
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram hamlappen
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 1 eetlepel oregano
- 250 ml groentebouillon
- 2 eetlepels mosterd
- 250 ml rode wijn
- 2 eetlepels Griekse olijfolie
- zout en peper naar smaak
- 1 theelepel citroenrasp
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Grieks varkensvlees:
Snijd het vlees in blokjes en laat het op kamertemperatuur komen.
Snijd de ui in stukjes.
Verhit een ruime koekenpan met de olie en bak daarin het vlees aan alle kanten mooi bruin.
Doe de uien bij het vlees in de pan en knijp er de teentjes knoflook boven uit.
Voeg nu de oregano en een beetje peper toe, zout kan later eventueel, want de mosterd en de bouillon bevatten ook al vrij veel zout.
Bak dit samen even krachtig door.
Breng de bouillon, de mosterd en de wijn samen met een kopje water aan de kook. Giet dit voorzichtig bij het vlees en roer alle aanbaksels los.
Zet het vuur laag en laat het Griekse varkensvlees rustig minimaal een uur, maar liever langer gaarstoven. Voeg eventueel nog iets extra water toe als er teveel vocht is verdampt.
Proef na een half uurtje of er eventueel zout of peper bij het vlees mag.
Voeg de citroenrasp toe en laat dit meestoven.
Als bijna alle vocht verdampt is en als het vlees lekker zacht is, is het vlees klaar.
Schep het Griekse varkensvlees in een grote schaal. Lekker met frietjes of rijst en een Griekse salade.
Tafel lekker !!