Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Griekse stoofschotel met pasta: Youvetsi

Griekse stoofschotel met pasta: Youvetsi – Toen ik 16 was ging ik voor het eerst zelfstandig op vakantie, met mijn spaarcentjes op zak nam ik het vliegtuig richting Griekenland. Ik weet niet of het alle spanning was van het alleen reizen of misschien toch gewoon een beetje heimwee maar ik heb me 10 dagen lang gewoon ziek gevoeld.

Het enige eten wat ik tijdens deze vakantie dan ook binnen wist te houden waren tomaten, komkommer en ui, helemaal niets heb ik toen geproefd van de heerlijke Griekse keuken. Zo jammer, want deze keuken heeft zoveel lekkere en verrassende traditionele gerechten.

Inmiddels zijn we een aantal jaartjes verder, Griekenland heb ik niet meer bezocht sinds die ene keer en eigenlijk daarmee de Griekse keuken ook een beetje vergeten, en daar moet nu maar eens verandering in komen. De Griekse keuken is te lekker om zomaar te vergeten. Daarom maakte ik deze Griekse stoofschotel met pasta die traditioneel gegeten wordt met kritaraki of te wel orzo, een op rijst lijkende pasta, deze kon ik hier helaas niet krijgen daarom koos ik voor een andere kleine pasta welke overigens net zo goed werkte. Sommige supermarkten verkopen hem overigens wel en probeer anders een Turkse winkel.

Griekse stoofschotel met pasta: Youvetsi

Stoofschotel voor 4 personen

 Om de stoofschotel op smaak te brengen gebruik ik een zelfgemaakte kruidenmix gemaakt van;

  • 2 tl komijn
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl dragon
  • 1 tl peterselie (gedroogde)
  • 3 tl oregano
  • 1 tl koriander
  • 2 tl milde paprikapoeder

Meng alle kruiden door elkaar en zet weg voor later.

  • 500 gram runderriblappen
  • 2 el olijfolie
  • 2 kleine rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 40 ml balsamico azijn
  • 1 laurierblad
  • 75 ml rode wijn
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 4 tomaten
  • 125 ml runderbouillon
  • kruidenmix
  • 75 gram feta
  • 1 bosje peterselie

Ontvel de tomaten, dit doe je door met een scherp mes een kruis te maken aan de onderkant van de tomaat, houd hem vervolgens voor 20 seconde in kokend water en dompel hem dan direct in ijskoud water. Het vel van de tomaat zal nu loslaten en kun je er zo vanaf trekken. Snijd het vlees in blokjes, snipper de ui fijn, snijd de ontvelde tomaten ook in stukjes en snijd de peterselie fijn.

Verhit in een pan de olijfolie en bak hierin het vlees aan alle kanten bruin. Doe de ui erbij en pers hierboven de knoflook uit. Laat dit geheel eventjes doorbakken, voeg vervolgens de helft van de kruidenmix toe. Schenk de balsamicoazijn erbij en laat dit weer iets verdampen (ongeveer een minuut). Doe het laurierblad erbij en schenk de wijn erbij. Laat weer even 2 minuutjes pruttelen. Voeg als laatste de tomaten, de tomatenpuree,de bouillon en de overgebleven helft van de kruidenmix toe. Roer alles even om en laat nu zeker 2 uur stoven. Ondertussen kun je af en toe even omroeren en mocht de saus te dik worden wat extra water toevoegen. Zodra het vlees heerlijk zacht is is de Youvetsi klaar.

Serveer de Griekse stoofschotel met pasta (Youvetsi) met orzo (of een andere kleine pasta), brokkel de feta erboven en strooi de peterselie erover.

Tafel lekker !!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.