• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, maart 27, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Stoofschotel

Hazenpeper; de klassieke wildstoofpot

door Elise de Haan
in Stoofschotel
0
0
Hazenpeper

Hazenpeper – Als je eens een klassieke wildstoofpot op tafel wilt zetten, dat moet je het recept van deze hazenpeper eens proberen. Hazenpeper is een heerlijke stoofpot met een wat herfstige smaak. Laat je dus niet misleiden of afschrikken door de naam, het is geen gerecht dat heel ‘gepeperd’ smaakt. Je kunt een hazenpeper van tevoren bereiden. Dat betekent dat het een gerecht is dat heel geschikt is om bij een etentje te serveren waarbij je op het moment dat de gasten er zijn niet heel lang meer in de keuken wilt staan. Serveer bij de hazenpeper een aardappelpuree uit de oven en wat gekookte wintergroenten als spruitjes, rode kool of zuurkool bij en je hebt een heerlijke wildmaaltijd!

Haas kopen

Waar ga je de haas voor de hazenpeper kopen? Wild, en dus ook haas koop je bij de poelier. In de supermarkt zul je het zelden aantreffen. De poelier kan je alle vertellen over de herkomst van het wild en je eventuele tips voor de bereiding geven. Overigens is haas, in tegenstelling tot veel andere soorten ‘wild’ altijd echt wilde haas, en niet gekweekt. Voor het stoven van haas voor hazenpeper gebruik je meestal de hazenbouten. Dit vlees blijft lekker mals bij het stoven.

Marineren

De hazenbouten voor deze hazenpeper worden eerst 24 uur gemarineerd in rode wijn. Dit is een stap die je niet moet overslaan. Haas is bijzonder mager vlees en door het te marineren blijft het vlees sappig. De bereidingstijd in het recept is dus exclusief de tijd dat je de haas marineert.

Hazenbouten rauw
Hazenpepermarinade
wildrecepten

Wildrecepten: De lekkerste ideeën met diverse soorten wild

Half oktober begint het wildseizoen. Het culinaire hart van de wildliefhebbers gaat dan sneller slaan. Lekker Tafelen deelt wildrecepten!

Hazenpeper; de klassieke wildstoofpot

Porties: 4-6 personen
Bereidingstijd: 180 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 4 hazenbouten (ong. 1400-1500 gram)
  • 250 gram gerookte spekblokjes
  • 1 ui, in kwart ringen
  • 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 1 takje salie
  • 2 takjes oregano
  • 3-4 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 6 jeneverbessen
  • 12 zwarte peperkorrels
  • 3 groene kardemompeulen, alleen het zaad
  • 1 winterpeen in kleine stukjes
  • 4 eetlepels rode wijnazijn
  • 1 fles droge rode wijn
  • 1 pot wildfond
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 30 gram pure chocolade
  • 3 plakken ontbijtkoek
  • 4 eetlepels zilveruitjes
  • olie of boter om te bakken
  • peper en zout
  • een paar takjes gehakte peterselie

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je hazenpeper:

Hazenpeper bereiden kost tijd. Je begint de dag van tevoren:

Neem een grote schaal en schenk de fles rode wijn er in leeg. Voeg de ui, de knoflook, de salie, de oregano, de tijm, de rozemarijn, de jeneverbessen.de peperkorrels, de kardemom zaadjes, de azijn en de helft van de winterpeen aan de wijn toe. Leg de hazenbouten in de marinade. Dek de schaal af met plastic huishoudfolie (geen aluminiumfolie gebruiken, dit wordt aangetast door de zuren in de marinade) en plaats de schaal in de koelkast. Laat de hazenbouten 24 uur marineren. Schep af een toe een keer om.

De volgende dag: haal de hazenbouten uit de marinade, dep ze droog en laat ze afgedekt een half uur liggen om op kamertemperatuur te komen.

Verhit in een grote braadpan, de olie of de boter. Bak hierin de hazenbouten rondom bruin aan. Haal ze even uit de pan. Doe de marinade in de pan en breng aan de kook. Doe dan de hazenbouten terug in de pan. Laat het vlees 2,5 uur op een laag pitje stoven in de marinade.

Haal na 2,5 uur de hazenbouten uit de saus, leg ze op een bord en laat ze een beetje afkoelen. Verwijder vervolgens de botjes uit het vlees en snijd het vlees in stukjes.

Zeef de marinade en gooi de inhoud van de zeef weg.

We gaan nu de daadwerkelijke hazenpeper maken. Verhit een klein beetje olie of boter in de braadpan. Bak hierin de spekblokjes en de stukjes haas even aan. Voeg dan champignons en de andere helft van de winterpeen aan het vlees toe. Schenk de gezeefde marinade en de wildfond erbij. Verkruimel de ontbijtkoek er overheen, breek de chocolade in de stukjes en doe deze in de pan. Voeg de zilveruitjes toe en breng alles weer aan de kook. Laat nog een minuut of twintig zachtjes pruttelen. De saus zal dan ook binden. Breng de hazenpeper op smaak met wat zout en versgemalen zwarte peper.

Je kunt dit gerecht een dag van tevoren bereiden. Laat het dan afkoelen en bewaar de hazenpeper afgedekt in de koelkast.

Serveer de hazenpeper met aardappelpuree en rode kool, spruitjes of zuurkool. Bestrooi de hazenpeper, voor het serveren, eventueel met wat gehakte peterselie ter garnering.

Tafel lekker!!

Tags: Vlees
DeelPin28Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

konijn in het zuur
Stoofschotel

Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht

Goulash met rundvlees recept
Stoofschotel

Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees

Stoofpot van rundvlees
Stoofschotel

Stoofpot van rundvlees; Na een dag nóg lekkerder

Baskisch kipstoofpotje
Stoofschotel

Baskisch kipstoofpotje

Rendang uit de snelkookpan
Stoofschotel

Rendang uit de snelkookpan

Boeuf Bourguignon
Stoofschotel

Boeuf Bourguignon; Een echte Franse klassieker

Rendang daging
Stoofschotel

Rendang; stoofvlees op zijn Indonesisch

Zwarte linzenstoofpotje met vega balletjes
Stoofschotel

Zwarte linzenstoofpotje met vegaballetjes

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Rösti
Bijgerecht

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

Geraspte aardappel, en dat op zijn Zwitsers. Dan hebben we het over rösti. Een lekker bijgerecht, waarmee het heerlijk variëren is!

Check het recept of lees de info
witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Venkeltaart met ham en kaas

Venkeltaart met ham en kaas

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen