- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Hazenpeper; De heerlijke smaak van herfst en winter

Deze Hazenpeper is gemaakt met hazenbouten en is echt de moeite waard. Hazenbouten liggen meestal niet in de supermarkt, maar wél bij een (goede) poelier. Laat je niet weerhouden door het feit dat de hazenpeper minstens 24 uur moet marineren. Je hoeft er niets voor te doen, behalve afwachten.  Het is ook een gerecht dat je prima van te voren kunt klaarmaken en dan later weer opwarmen. Fijn als er eters komen. Lekker met gekookte aardappels of puree.  Serveer voor de vitamientjes met knolselderijpuree, cranberrysaus, rodekool met appeltjes [1] en/of spruitjes. Ook lekker met appelmoes[1] en/of gehalveerde appels uit de oven met een dot cranberrysaus [2].

Wat je niet op krijgt, krijgt de volgende dag nog meer smaak. Het is wél handig, als je voor dit gerecht een gietijzeren pan gebruikt.


Heerlijke Hazenpeper

Stoofschotel[2] voor 4 tot 6 personen:

Snijd de prei, ui en winterpeen in plakjes en leg de bouten met de groenten, laurierblaadjes, kruidnagel, jeneverbessen, de azijn en de rode wijn minstens 24 uur in een grote schaal in de ijskast.

Zet, nadat je de hazenbouten hebt gemarineerd, een grote diepe pan met dikke bodem op halfhoog vuur en smelt daarin ongeveer 50 gram boter (liefst een gietijzeren pan).  Haal de bouten uit de marinade (marinade bewaren!), dep ze droog en bak de bouten even aan in de pan. Vis de groente uit de marinade met een schuimspaan en bak ze even mee. Giet dan de marinade bij het vlees, doe de deksel erop en laat het geheel 2 uur stoven op het laagste pitje. De bouten zijn gaar zodra het vlees van de botjes afvalt.

In de tussentijd snijd je het spek in dunne reepjes/blokjes en de champignons in plakjes.

Vis het vlees uit de pan, laat even afkoelen zodat je je handen niet verbrand en verwijder dan met je vingers de botjes. Ondertussen giet je de marinade door een zeef. Bewaar het vocht, de rest gooi je weg.

Maak de pan weer schoon en bak nu in de rest van de boter eerst de spekjes licht krokant en daarna nog even de champignons.  Voeg het vlees toe en de gezeefde saus, de uitjes, de plakken ontbijtkoek, de cranberrysaus/jam/gelei , de worcestershiresaus en de chocola en laat zachtjes inkoken totdat er een gebonden saus ontstaat. Maak op smaak met peper, zout en nootmuskaat en voeg op het laatst nog de room toe.

Serveer en geniet van deze heerlijke hazenpeper!

Links in dit artikel:
  1. appelmoes: https://lekkertafelen.nl/recepten/grootmoeders-appelmoes-met-tips-van-een-franse-oma/
  2. Stoofschotel: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/hoofdgerecht/stoofschotel/
  3. hazenbouten: http://www.spoelder.nl/vlees/wild