Boeuf Stroganoff is een runderschotel die oorspronkelijk uit het oostblok komt, daar in het najaar en in de winter veel gegeten wordt, maar hier steeds meer aan populariteit wint. Er zijn zelfs restaurants waar je het krijgen kunt.
Het zijn knapperige reepjes mager rundvlees in een heerlijk romige saus en smaakt ietswat pittig.
Je word er in elk geval lekker snel warm van en het is voedzaam. Belangrijk is wel om goed vlees te nemen want het vlees mag niet taai smaken, dus neem geen runderlappen vanwege de lange garingstijd. Probeer maar eens en ik hoor het wel weer hoe het was.
- 400 gram Penne (of andere pasta)
- 750 gram malse biefstuk (filet mignon) of ossenhaas
- 2 uien
- 250 gram champignons (bakje)
- 3 – 4 eetlepels bloem
- 6 eetlepels boter
- Scheutje olijfolie
- ½ kop krachtige zeer geconcentreerde runderbouillon
- 3 theelepels Dijon mosterd of Franse mosterd
- 1 flinke kop zure room
- 1 bosje peterselie
- Beetje dragon
- Zeezout
- Zwarte peper uit de molen
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente.
Belangrijk: laat het vlees op kamertemperatuur komen. Snij er mooie reepjes van. Snipper de uien en snij de champignons in dunne plakjes. Neem een wok of hapjespan, doe de boter er in met een scheutje olijfolie en laat flink heet worden. Haal de reepjes vlees deelsgewijs (dus niet allemaal tegelijk) door wat zout, peper en de bloem en schroei ze kort in porties mooi dicht. Zo blijft het bakvet heet en blijft je mooie vlees mals. Reepjes uit de wok scheppen en op een bord leggen. Niet te lang bakken, een paar minuten is genoeg en blijven omscheppen want anders worden ze hard en taai.
Als het vlees klaar is voeg dan de uien en champignons toe aan hetzelfde bakvet, eventueel beetje olie er bij en roerbak dit totdat het zacht en glazig is. Voeg dan de bouillon en de mosterd toe en blijf goed roeren. Ongeveer 5 – 7 minuten roerbakken, de sappen dikken nu wat in. Voeg dan langzaam de gebakken reepjes vlees toe en warm het al roerend in 2 -3 minuten goed op. Nu de zure room er bij en nog een paar minuten op hoge temperatuur, al roerend, opwarmen. Even proeven en eventueel nog wat zout en peper erbij totdat de smaak goed is. Afgarneren met wat dragon en de gesnipperde peterselie. Schep nu over de pasta en smullen maar weer, heerlijk.
Ook lekker met gekookte kriel, rijst en alle soorten pasta. Drink er een krachtige rode wijn bij (Rioja of Merlot).