• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Stoofschotel

Herfststoofpot van varkenswangen en flespompoen

Kost tijd maar is weinig werk

door Arianne Parent
in Stoofschotel
0
8
Herfststoofpot van varkenswangen en flespompoen

Herfststoofpot van varkenswangen en flespompoen – Stoven is slowcooking. Slow oftwel: ergens de tijd voor nemen, is niet meer zo van deze tijd helaas. We vervangen dergelijke gerechten door snelle kant en klaar oplossingen. Toch komt dat slow weer een beetje terug en dat is niet zo gek toch? Want zeg nou zelf, zo’n herfststoofpot is toch heerlijk thuiskomen.

Schokkend vind ik een reclame van een grote supermarktketen in ons land. Iets met dansen, regen en vegetarische stooflapjes. Wat? Ja echt. VEGETARISCHE STOOFLAPJES. Aan stooflapjes is helemaal niets vegetarisch mensen. Met nog meer plezier publiceren wij deze herfststoofpot. Natuurlijk niet met iets dat vegetarische stooflapjes heet, maar met goddelijk lekker varkensvlees.

Varkenswangen & Pompoen om te stoven

Wangen doen mij denken aan een mooie, grote glimlach. En dat is precies wat je krijgt als je de eerste hap uit deze herfststoofpot neemt. Dit is slowcooking, dit is smaak, dit eet je voor je plezier. Varkenswangen is geen massavlees en dit vlees is dan ook alleen verkrijgbaar bij een goede slager.

Combineer de varkenswangen met flespompoen. Kijk, er is iets dat we de vegetariërs graag nageven. Ze doen alles voor een portie groenten. Maar laten wij dat nou net ook al jaren doen. Als je dus varkenswangen gaat stoven, snijd daar dan een pompoen bij in stukken. Deze dijk van een groente kan prima tegen het slowcooking principe en maakt deze herfststoofpot helemaal af.

Tijdrovend? Echt niet!

Slowcooking klinkt als veel kostbare tijd. Tijd die we op de één of andere manier liever in productiviteit steken. Maar we verklappen je een geheimpje. Als je de tijd neemt voor echt eten wordt ook je productiviteit beter ? Eten is leven!

Maar terug naar de tijd factor. Deze herfststoofpot hoeft niet op een sudderplaatje maar gaat de oven in. In die oven mag de stoofpot twee uur lang garen maar daar hoef jij niets aan te doen. Tijd wil dus in dit geval alleen maar zeggen: Begin op tijd! We kunnen je verklappen, er is geen lekkerder moment dan het moment waarop die pan in de oven staat. Je pakt een wijntje en leest heel relaxed een boek. Een heerlijk momentje voor jezelf!

Iets met cola

Het perfecte eindresultaat, dat is wat je wilt. In dit geval gebruiken we cola in de marinade en we voegen ook nog eens bruine suiker toe. Het resultaat? Een heerlijk stroperig laagje saus om je vlees. Vaak zien we dat de focus weer gelegd wordt op de ongezonde eigenschappen. Je gaat dan echter voorbij aan de vele gezonde en verse ingrediënten en de prachtige smaken in dit gerecht. Dus suiker en cola? In dit geval echt gewoon doen!

Varkenswangen

Varkenswangen; het lekkerste stukje varkensvlees!

Heb jij al eens varkenswangen gegeten? Dit onbekende stukje vlees wil je echt niet missen. Ontdek hier wat het is en wat je ermee maakt.

Recepten met pompoen

Recepten met pompoen; en wat zijn nu eigenlijk eetbare pompoenen?

Maar liefst 34 huisgemaakte recepten met pompoen. En we geven je tips over de soorten pompoen en het schoonmaken van een pompoen.

Herfststoofpot van varkenswangen en flespompoen

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 180 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 700 gr flespompoen
  • 1 1/2 kilo varkenswangen
  • 2 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 groene en 1 rode (punt)paprika
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 500 ml cola
  • 400 ml kalfsfond
  • cayennepeper
  • 1 laurierblad
  • takje tijm
  • peterselie
  • boter en olijfolie
  • peper en zout

Bereidingswijze van dit recept

Herfststoofpot van varkenswangen en pompoen maak je zo:

Snijd de uien in halve ringen en snipper de knoflook. Schil de pompoen, verwijder de zaden en snijd in blokjes. Verwijder de zaadlijsten van de paprika’s en snijd in reepjes. Verhit een eetlepel boter en olijfolie in een braadpan en bak de wangetjes mooi goudbruin aan. Kruid met peper en zout. Leg de gebakken stukken vlees in een grote ovenbestendige stoofpan en bestrooi met de bloem. Schep goed door. Hierdoor krijg je tijdens het stoven een licht ingedikte saus. De ui, knoflook en paprika mogen nu zachtjes gefruit worden in het braadvet van het vlees. Voeg als laatste de blokjes pompoen toe en laat nog even aanstoven, max. 2 a 3 minuten. Schep de groenten bij het vlees en schenk er de kalfsfond en de cola bij. Leg het laurierblad en de tijm erop, voeg de bruine suiker toe en kruid met cayennepeper naar smaak. Zet de pan met deksel gedurende ongeveer 2 uur in een voorverwarmde oven van 120 tot 130 graden en laat zachtjes garen. Bestrooi de herfststoofpot met grof gehakte platte peterselie. Lekker met aardappelpuree, rijst of een stukje stokbrood.

Tafel lekker !!

Tags: GroenteVleesVlees - Stoofschotel met varkensvlees
DeelPin71Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

konijn in het zuur
Stoofschotel

Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht

Goulash met rundvlees recept
Stoofschotel

Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees

Stoofpot van rundvlees
Stoofschotel

Stoofpot van rundvlees; Na een dag nóg lekkerder

Baskisch kipstoofpotje
Stoofschotel

Baskisch kipstoofpotje

Rendang uit de snelkookpan
Stoofschotel

Rendang uit de snelkookpan

Hazenpeper
Stoofschotel

Hazenpeper; de klassieke wildstoofpot

Boeuf Bourguignon
Stoofschotel

Boeuf Bourguignon; Een echte Franse klassieker

Rendang daging
Stoofschotel

Rendang; stoofvlees op zijn Indonesisch

Reacties 8

  1. Teekay says:
    5 jaar geleden

    Dit gerecht staat nu lekker te stoven op het gas, maar ik heb toch nog een vraag. Bij de ingrediënten staat een eetlepel bruine suiker, maar verder wordt die nergens meer genoemd.
    Ik heb hem maar toegevoegd toen ik de groenten bij het vlees deed maar ik vraag me toch af welk moment eigenlijk de bedoeling was.
    Verder kan ik op dit moment alleen nog maar zeggen dat het heerlijk ruikt. Hopelijk kan ik morgen melden dat het ook heerlijk smaakt. 🙂

    Beantwoorden
    • Arianne says:
      5 jaar geleden

      Hallo Teekay,
      Ik zie nu ook dat dit niet vermeld is bij de bereiding, sorry hiervoor , breng dit zo snel mogelijk in orde. Maar je hebt goed gedaan om het suiker samen met de groenten in de pot te doen. Ben alvast enorm nieuwsgierig naar je bevindingen over deze stoofpot.
      Tafel lekker

      Beantwoorden
      • Teekay says:
        5 jaar geleden

        Hallo Arianne,

        Ik vond de bereiding veel snij en schilwerk, vooral het schillen van de pompoen.

        Maar het resultaat vind ik fantastisch. Echt heel lekker dus het werk was de moeite waard.

        Ik vind varkenswangetjes heerlijk dus het is altijd leuk om een nieuw recept tegen te komen.

        Beantwoorden
        • a says:
          5 jaar geleden

          Hallo Teekay,

          Fantastisch !!!
          Dit geeft de moed om lekker verder te gaan koken en experimenteren met wangetjes.
          Groetjes

          Beantwoorden
  2. Teekay says:
    5 jaar geleden

    Goede tip van je Arianne die vlamverdeler! Ik gebruik altijd al de kleinste pit voor gerechten die lang moeten garen, maar de vlamverdeler maakt het waarschijnlijk net wat makkelijker.
    Ik hoop dit gerecht snel te gaan maken. Ik ben dol op varkenswangen én op stoofpotten. Dat moet wel goedkomen. 🙂

    Beantwoorden
    • Arianne says:
      5 jaar geleden

      We zijn benieuwd naar het resultaat Teekay

      Beantwoorden
  3. Teekay says:
    5 jaar geleden

    Mijn oventje is te klein voor een grote stoofpot. Mag ik aannemen dat zachtjes stoven op het gas ook goed werkt?

    Beantwoorden
    • Arianne says:
      5 jaar geleden

      Teekay
      Idd dat geeft hetzelfde effect, wat je eventueel kan doen is een vlamverdeler plaatsen op je gas . Dit verdeelt het vuur gelijkmatig op het vuur. Zelf gebruik ik dit ook voor tajine als ik buiten kook .
      Hopelijk heb ik je hiermee kunnen helpen.
      Tafel lekker

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas
Stamppot

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

Stamppot die je zo in de oven schuift als je thuiskomt? Gegratineerde hutspot met Leidse kaas kun je voorbereiden en opwarmen in de oven!

Check het recept of lees de info
eieren met mayonaise

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Ger Dikhoff op Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen