Hollands stoofpotje – Soms wil je gewoon een eenvoudige, maar toch wel heel lekkere maaltijd. In de Nederlandse eetcultuur kom je dan al snel aan een AGV’tje. Een AGV’tje staat dan voor aardappelen, groente en vlees. Of natuurlijk vis of vegetarisch. Je kunt dan, als je voor het vlees gaat, kiezen voor iets snels als een tartaartje. Maar je kunt er ook wat meer aandacht aan besteden en eens kiezen voor stoofvlees. Wat denk je van een Hollands stoofpotje? Heerlijke gestoofde runderlappen, in stukjes, met champignons. Gewoon bereid op een simpele Hollandse manier, met een paar laurierblaadjes en kruidnagels. Verder geen bijzondere ingrediënten. Maar het resultaat is wel heerlijk. Natuurlijk kost een stoofpotje bereiden meer tijd dan een tartaartje bakken, maar je hoeft echt niet naast die pan te blijven staan en je kunt dus terwijl het vlees stooft thuiswerken, netflixen of strijken. Serveer het stoofpotje met gekookte aardappelen, en een gekookte groente als bloemkool of sperziebonen, en je hebt een heerlijke maaltijd.
Runderlappen
Als je naar de slager gaat om rundvlees te kopen voor het Hollands stoofpotje, dan zul je zien dat er een heleboel verschillende soorten ‘lappen’ liggen. Maar welke neem je dan? Er worden riblappen, sucadelappen en runderlappen aangeboden. Ken jij het verschil tussen al die lappen? Want riblappen en sucadelappen zijn wel runderlappen natuurlijk, maar runderlappen zijn geen riblappen of sucadelappen. Ingewikkeld verhaal? Valt best mee. Voor het Hollands stoofpotje zijn zoals je ongetwijfeld al had gelezen runderlappen gebruikt. Runderlappen worden gesneden uit de dikke delen van het rund, en het zijn de magerste van alle soorten runderlappen. Wil je meer informatie? Knoop eens een gesprekje aan met de slager. Want die kan je alles vertellen over al die soorten lappen.
Hollands stoofpotje – tips
Heb je liever iets vetter stoofvlees? Vraag de slager dan naar doorregen runderlappen. Deze bevatten meer vet, en dat vet komt de smaak van stoofvlees altijd ten goede.
Je kunt het Hollands stoofpotje een dag van tevoren bereiden. Laat het vlees in dat geval afkoelen en bewaar het tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Runderlappen
Weet jij wat runderlappen zijn? Je denkt dan vast aan bieflappen, riblappen, sucadelappen et cetera. Maar wat zijn dan 'gewone runderlappen'?
Hollands stoofpotje
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram runderlappen, in blokjes
- flinke klont roomboter
- 200 gram champignons, in plakjes
- 2 uien, grof gesnipperd
- 1 teentje knoflook, gehakt
- 500 ml runderbouillon, warm
- 2 laurierblaadjes
- 1 theelepel paprikapoeder
- 3 kruidnagels
- peper en zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een Hollands stoofpotje:
Verhit de roomboter in een braadpan. Laat de boter flink heet worden, maar let er op dat deze niet verbrandt. Bak het vlees rondom bruin aan.
Voeg vervolgens de uien en de knoflook toe en bak deze mee tot de uien glazig zijn.
Doe de champignons in de pan en bak deze mee tot ze geslonken zijn. Blus af met de warme runderbouillon. Voeg de laurierblaadjes, de kruidnagels en het paprikapoeder toe. Breng op smaak met peper en zout.
Laat het vlees, met het deksel op de pan, nu minimaal drie uur, op een heel laag vuurtje, stoven. Gebruik eventueel een sudderplaatje als je op gas kookt.
Haal een half uur voor het einde van de stooftijd het deksel van de pan, zodat de saus kan inkoken. Je kunt de saus ook wat indikken door een klein beetje maïzena, dat je aanmaakt met koud water, toe te voegen en even mee te laten koken. Controleer of er nog extra zout of peper toegevoegd moet worden.
Serveer het Hollands stoofpotje bij een echte Hollandse maaltijd van bijvoorbeeld gekookte aardappelen en bloemkool of sperziebonen.
Tafel lekker !!