• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, februari 6, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Stoofschotel

Traditionele stoofschotel met Iers rundvlees

door Redactie
in Stoofschotel
0
2
Traditionele stoofschotel van Iers rundvlees

Traditionele stoofschotel met Iers rundvlees – Een stoofschotel brengt iedereen in verbeelding terug in zijn kinderjaren. Die goeie ouwe tijd waar we nog tijd hadden, of liever gezegd, tijd maakten voor slow cooking. Mama of oma die de hele dag thuis was en er werkelijk alles aan deed om ’s avond een echte maaltijd op tafel te zetten. De stoofschotel behoorde tot de zondagse maaltijden en het vlees kwam van een zelf slachtende boer of een echte slager in de buurt. In de ochtenduren was ze al bezig met de voorbereidingen en op een petroleum stelletje stond zo’n gerechtje dan de hele dag te pruttelen. Het gevolg was dat je ’s middags thuis kwam in de geur van stoofvlees en specerijen die het hele huis vulde. En die avond discussieerde er helemaal niemand over het eten. Gretig stapte iedereen aan tafel voor een heerlijke maaltijd.

Iers rundvlees

Mijn traditionele stoofgerecht is nog altijd de grootste favoriet. Natuurlijk zijn er moderne recepten en nieuwe ideeën genoeg, maar hier schuift iedereen maar wat graag aan voor deze traditie. Mijn keuze valt altijd op sucadelappen. Ze zijn wat robuuster dan de riblappen, maar beide varianten kun je prima gebruiken in deze stoofschotel. De kwaliteit van je vlees is uiteraard essentieel. In deze stoofschotel gebruikte ik Iers rundvlees van grasgevoerde koeien (lees hier meer). De Ierse koeien hebben een goed leven, worden op een duurzame manier gehouden en het vlees is zo mals dat het de stooftijd behoorlijk inkort.

Traditionele stoofschotel met Iers rundvlees

  • 1 kilo Ierse sucadelappen
  • 1 1/2 tl grof zeezout
  • 1 tl versgemalen zwarte peper
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 70 gram tomatenpuree
  • 500 ml droge rode wijn
  • 1 liter runderbouillon
  • 1 grote gele ui in parten
  • 2 a 3 laurierbladeren
  • 4 takjes tijm
  • 10 medium grote wortelen
  • 750 gram aardappeltjes gehalveerd (roseval of ander geschikte kleine aardappel voor oven/stoven)

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Bestrooi ondertussen het vlees aan beide zijden met zout en peper. Doe de bloem in een schaal en haal de stukken vlees eveneens aan beide zijden door de bloem. Verhit de olie in een ovenbestendige stoofpan en bak hierin het vlees aan beide zijden mooi bruin en haal het weer uit de pan.

Verhit de pan opnieuw en bak de tomatenpuree heel even om te ontzuren. Voeg de ui en 1/3 van de wortels erbij en laat heel kort even meebakken. Blus af met de wijn en de bouillon. Breng het geheel aan de kook met de laurierblaadjes en de tijm. Voeg het vlees toe, doe de deksel op de pan en zet dit in de voorverwarmde oven. Laat het geheel 2 uur stoven.

Haal tussentijds (na 1 uur) de pan uit de oven om heel voorzichtig even te roeren.

Na 2 uur stoven kan de pan uit de oven. Verwijder de laurierblaadjes en zoveel mogelijk van de meegestoofde groenten. Voeg dan de overige wortels en de aardappels toe. Doe de deksel er weer op en zet deze weer terug in de oven. Laat het geheel nog een uur stoven op 160 graden. Test door met een vork in de aardappels te prikken of de stoofschotel gaar is.

Serveer de stoofschotel.

TIP: Een lekkere stoofpot is altijd nog lekkerder een dag later.

Tags: VleesVlees - Stoofschotel met rundvlees
DeelPin2Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

konijn in het zuur
Stoofschotel

Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht

Goulash met rundvlees recept
Stoofschotel

Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees

Stoofpot van rundvlees
Stoofschotel

Stoofpot van rundvlees; Na een dag nóg lekkerder

Baskisch kipstoofpotje
Stoofschotel

Baskisch kipstoofpotje

Rendang uit de snelkookpan
Stoofschotel

Rendang uit de snelkookpan

Hazenpeper
Stoofschotel

Hazenpeper; de klassieke wildstoofpot

Boeuf Bourguignon
Stoofschotel

Boeuf Bourguignon; Een echte Franse klassieker

Rendang daging
Stoofschotel

Rendang; stoofvlees op zijn Indonesisch

Reacties 2

  1. Cecile says:
    3 jaar geleden

    Ik vind dit zo raar: heb je rundvlees en doe je er kippenbouillon bij. Is dit met een speciale reden?
    Lieve groet Cecile

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Goed opgemerkt Cecile… dit moet uiteraard runderbouillon zijn.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Rode kool stamppot met appel en ananas
Stamppot

Rode kool stamppot met appel en ananas

Deze friszoete rode kool stamppot met appel en ananas is door zijn kleur een feest om te zien en favoriet bij jong en oud.

Check het recept of lees de info
Ham-kaasrolletjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

chocolademousse taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Handige kooktips

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Iedereen kent Goudse kaas, en natuurlijk de Edammer. Maar we hebben nóg een beroemde kaas, namelijke Leidse kaas. Vol smaak en lekker mager!

Check het recept of lees de info
ei bakken

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen