In wijn gestoofde kippenpoten – Een heerlijk geurige stoofschotel van kippenpoten, daar maak je alle liefhebbers van kip blij mee. Het kost even een beetje tijd om dit recept te maken, maar het is heel makkelijk en het resultaat maakt de tijd die je er in steekt meer dan de moeite waard. Geef er een aardappelgerecht als aardappelpuree bij en wat gekookte groente bij of je kunt er een groene salade bij maken. Je serveert zo een complete maaltijd die geschikt is voor een doordeweekse dag, maar ook voor een wat meer bijzondere gelegenheid. Het recept vind je onderaan het artikel.
Heerlijk zachte in wijn gestoofde kippenpoten
Er zijn veel manieren om kippenpoten klaar te maken, en één daarvan is stoven. Door het langzaam stoven krijg je een heerlijk sappig eindresultaat en niet te vergeten een heerlijke jus. Je hebt vocht nodig om te kunnen stoven. In dit recept gebruik is daar witte wijn en bouillon voor gebruikt. De witte wijn uit het recept kan ook vervangen worden door rode wijn, de smaak zal dan iets voller en sterker zijn en de kleur zal ook veranderen. Door de zuren worden de bindweefsels afgebroken en daardoor worden de in wijn gestoofde kippenpoten heerlijk zacht.
Kippenpoten stoven in de juiste pan
In wijn gestoofde kippenpoten maken gaat het beste in een gietijzeren pan. Het voordeel van een gietijzeren pan is dat die de warmte goed vasthoudt. Heb je geen gietijzeren pan, dan kun je natuurlijk ook een hapjespan of een braadpan gebruiken. Belangrijk is dat de deksel goed afsluit, zodat alle aroma’s en vocht in de pan blijven en de kippenpoten niet uitdrogen. Door het verhitten en stoven van de kippenpoten in witte wijn zal de smaak van de wijn behouden blijven, maar de alcohol zal tijdens het verhitten verdwijnen dus kinderen kunnen gerust mee-eten.
Een goed gevulde, smaakvolle saus
Tijdens het klaarmaken van de in wijn gestoofde kippenpoten krijg je vanzelf een heerlijke, smaakvolle saus. Behalve witte wijn voeg je ook gerookt spek, ui en champignons aan het recept toe voor nog meer smaak. De goed gevulde saus is geweldig lekker bij rijst of aardappelpuree.
Kippenpoten; betaalbaar en heel veelzijdig vlees
Kies vaker voor kippenpoten. Dat is goedkoper, lekker en ook nog eens heel makkelijk. Hier vind je recepten, inspiratie en handige tips.
In wijn gestoofde kippenpoten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 kippenpoten
- 250 gram champignons
- 125 gram gerookte spekblokjes
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 200 ml witte wijn
- 150 ml kippenbouillon
- 1 blaadje laurier
- 25 gram boter
- 1-2 eetlepels maïzena
- 4 takjes peterselie
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
In wijn gestoofde kippenpoten maak je zo:
Snijd de ui in grove stukken, pers er de knoflook boven uit en snijd de champignons in plakjes.
Bestrooi de kippenpoten met zout en peper naar smaak.
Verhit een pan met dikke bodem en smelt hierin de boter tot ze mooi bruin verkleurd is. Bak hierin twee kippenpoten kort tot ze een mooi kleurtje hebben, ze hoeven nog niet gaar te zijn. Haal ze uit de pan en bak de andere twee poten en haal ze ook weer uit de pan.
Bak nu in de bakresten het gerookt spek, en de ui even aan, voor nog meer smaak.
Voeg er de champignons aan toe en bak kort mee. Dit alles blus je af met witte wijn en bouillon. Breng het weer aan de kook, en laat een minuutje doorkoken.
Dan pas leg je de kippenpoten weer terug in de pan. Voeg er het laurierblad aan toe en leg de deksel op de pan. Laat de kippenpoten een uurtje zachtjes stoven in de witte wijn.
Als de kippenpoten gaar zijn en het vlees makkelijk van het bot afkomt haal je ze voorzichtig uit de pan.
Kook de saus 5 minuten in en bind hem bij met een beetje maïzena, opgelost in water tot de gewenste dikte. Doe de in wijn gestoofde kippenpoten terug in de pan en warm alles nog even goed door.
Bestrooi met grof gesneden peterselie en serveer met bijvoorbeeld rijst en erwtjes en worteltjes.
Tafel lekker !!