• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Stoofschotel

Kip tajine met arganolie

door Redactie
in Stoofschotel
0
2
kip tajine met arganolie

Kip tajine met arganolie

Een recept dat (bijna) op Marokkaanse leest geschoeid is en waarin de Marokkaanse arganolie  prachtig tot zijn recht komt. In Marokko koken ze vaak in een tajine, maar ik heb het gerecht in een braadpan klaargemaakt. Je hebt immers niks aan een tajine recept als je zelf geen tajine hebt.

Een tajine is een tweedelige aardewerken kookpot en bestaat uit een schaal, waaruit de bereide gerechten opgediend kunnen worden en een relatief hoog kegelvormig deksel. De gerechten die erin gemaakt worden, ontlenen er tevens hun naam aan. Bij het koken met de tajine slaat de condens neer op het deksel en loopt weer terug in de schaal. Daarmee lijkt de werking van de tajine wel wat op die van een braadpan, maar net niet helmaal. De tajine wordt gebruikt om gerechten heel langzaam in te laten garen/sudderen op zeer lage temperatuur; voor slow cooking dus.

Hoewel de bereiding vanwege de braadpan dus niet authentiek Marokkaans is, zijn de ingrediënten dat wel: hartige olijven, ingelegde citroen, saffraan, koriander én arganolie. Het slow cooking proces bootsen we zo goed mogelijk na. Het resultaat is een milde, smaakvolle schotel die het warme accent van de Arabische keuken uitademt.

Kippendijen

Kippendijen; een veelzijdig stukje kip

Kipkarbonades, kippendijfilet en kippendijen, allemaal verschillende namen voor het bovenste deel van de kippenpoot. Wat is het verschil?

Kip tajine met arganolie

voor 3 volwassen eters of vier kleinere porties kip tajine met arganolie-Lekker tafelen met arganolie

  • 1 kip of (6 kipkarbonades)
  • 3 eetlepels arachideolie of andere neutrale olie
  • 1 ui, in halve maantjes gesneden
  • 1 à 2 vastkokende aardappels
  • 300-500 ml kipbouillon
  • ½ eetlepel vers geraspte gember
  • plukje saffraandraadjes
  • 2 eetlepels arganolie
  • 1 handje groene en/of zwarte olijven (bij voorkeur Turkse of Marokkaanse)
  • ½ ingelegde citroen
  • ½ bosje koriander of peterselie, fijngehakt

Maak de kip schoon en hak hem in 4 tot 6 stukken. Verhit de arachideolie in een grote braadpan. Bak de kip aan alle kanten bruin en neem de stukken uit de pan. Zet het vuur laag, schraap de aanbaksels los en bak de ui in 5 tot 10 minuten glazig.

Schil in de tussentijd de aardappel(s), snijd ze in de lengte doormidden en snijd iedere helft vervolgens in drie tot vier langwerpige parten. Laat ook de kippenbouillon warm worden. Neem een beetje van de warme bouillon om de saffraandraadjes in te pletten en giet het daarna terug. Roer ook de gember door de bouillon.

Leg de kipstukken bovenop de zachte uien, schik de aardappelstukken ertussen en giet zoveel bouillon in de pan dat de kip net niet helemaal onder staat. Breng de bouillon aan de kook en zet het vuur vervolgens heel laag. Sprenkel een eetlepel arganolie over de kipstukken en de aardappels, doe het deksel op de pan en laat alles in circa 50 minuten zachtjes garen.

Maak intussen de ingelegde citroen schoon: snijd hem in kwarten, verwijder het vruchtvlees (wordt niet gebruikt) en snijd de schil in kleine stukjes. Doe als de aardappels bijna zacht zijn de olijven en de ingelegde citroen bij de kip en laat alles nog circa 10 minuten zachtjes stoven.

Als de kip door en door gaar is, haal je hem (even) uit de pan. Kook de bouillon op hoog vuur een beetje in. Proef de saus en breng hem op smaak met zout en peper. Roer de fijngehakte koriander/peterselie door de saus, doe de kip terug in de pan en sprenkel er nog een eetlepel arganolie over. Serveer direct.

Tags: MarokkoTajineVleeswereldgerechten
DeelPin2Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

konijn in het zuur
Stoofschotel

Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht

Goulash met rundvlees recept
Stoofschotel

Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees

Stoofpot van rundvlees
Stoofschotel

Stoofpot van rundvlees; Na een dag nóg lekkerder

Baskisch kipstoofpotje
Stoofschotel

Baskisch kipstoofpotje

Rendang uit de snelkookpan
Stoofschotel

Rendang uit de snelkookpan

Hazenpeper
Stoofschotel

Hazenpeper; de klassieke wildstoofpot

Boeuf Bourguignon
Stoofschotel

Boeuf Bourguignon; Een echte Franse klassieker

Rendang daging
Stoofschotel

Rendang; stoofvlees op zijn Indonesisch

Reacties 2

  1. Jenny says:
    8 jaar geleden

    Heerlijk Marokkaanse kip, zijn wij thuis gek op.

    Beantwoorden
  2. Delevie.nl says:
    9 jaar geleden

    Lekker, lekker. Argan olie vind ik heerlijk wel duur. Vervang het soms door een combinatie van olijf en noten olie. citroenen via mi j 😉

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

eieren met mayonaise
Voorgerecht

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Een echte bistro klassieker uit Frankrijk, eieren met mayonaise of oeuf mayonaise zoals de Fransen zeggen.

Check het recept of lees de info
Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Ger Dikhoff op Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen