Kippenstoof met polenta-balletjes – Dit is een compleet gerecht op zich. De polenta-balletjes geven de vulling aan de kippenstoof en zijn het zetmeelcomponent van het gerecht. In dit recept heb ik heel bewust gekozen voor kippendij. Dit vlees heeft meer gewerkt en meer vet. Waardoor het bij een langere bereidingswijze zoals stoven malser blijft dan bijvoorbeeld een kipfilet die snel droog word bij een bereidingstechniek als stoven. In de winter gebruik je natuurlijk knolselderij, maar wil je deze stoofpot in de zomer maken, dan kun je deze ook prima vervangen voor bleekselderij die dan volop verkrijgbaar is. Wil je meer weten over polenta? Wij hebben hier alle info voor je op rij gezet. Een mooi gerecht om aan te passen naar de seizoenen.
Kippendijen; een veelzijdig stukje kip
Kipkarbonades, kippendijfilet en kippendijen, allemaal verschillende namen voor het bovenste deel van de kippenpoot. Wat is het verschil?
Polenta recepten; de basis en verrassende variaties
Alles over Polenta. Ontdek de lekkerste Polenta recepten en we delen natuurlijk ook handige en/of nuttige tips en ideeën met polenta.
Kippenstoof met polenta-balletjes
- 30 gr. bloem
- Peper en zout
- 600 gr. kippendijfilet
- 2 el. zonnebloemolie
- 1 grote ui
- 1/2 winterpeen
- 1/3 knolselderij
- 2 laurierblaadjes
- 1,2 l. kippenbouillon
- 175 gr. bloem
- 2 tl. bakpoeder
- 100 gr. polenta
- 1 el. suiker
- 1 snuf zout
- 400 ml. room
- 2 el. peterselie
Snij de kippendijfilet in grove stukjes. Doe de bloem met de zout en peper in een diepe kom en wentel de kipstukjes erdoor heen. Verhit in een grote stoofpan de zonnebloemolie. Bak hierin de bebloemde kipstukjes tot ze aan alle kanten gebakken zijn. Snij ondertussen de ui in partjes, de winterpeen in fijne blokjes evenals de knolselderij. Doe de ui, winterpeen en knolselderij bij de kip en bak dit mee. Als de ui glazig is voeg je de kippenbouillon toe en de laurierblaadjes. Laat dit geheel 20 minuten zachtjes stoven met het deksel op de pan.
In de tussentijd maak je de polenta-balletjes door de bloem, bakpoeder, polenta, suiker en zout bij elkaar te doen. Voeg de room toe. Dit lijkt in het begin heel erg dun maar hoe langer je het roert met bijvoorbeeld een pollepel, hoe dikker word. Dit komt omdat de polenta de room langzaam opneemt. Als het zo dik dat je er balletjes van kunt maken, is het klaar. Bloem je handen in, anders blijven de balletjes plakken en maak balletjes van 7 á 8 cm in diameter.
Na 20 minuten doe je balletjes heel voorzichtig in de kippenstoof. Het liefst één voor één. Als het vocht toch wat verdampt is kun je er voorzichtig een beetje water of kippenbouillon bij doen. Zorg ervoor dat de balletjes bijna helemaal onder staan. Laat het geheel nog 15 minuten stoven zonder deksel. De balletjes zullen wat zacht worden aan de zijkant, dit gaat de bouillon nog wat binden. Samen met de bloem die om de kip zat.
Als je het gaat serveren, schep de balletjes dan weer voorzichtig uit de pan met kippenstoof. Van buiten zijn ze zacht en van binnen stevig, een beetje als grove cake of couscous. Het is moeilijk te omschrijven maar wij vonden het erg lekker. Echt comfort-food. Hak de peterselie fijn en strooi deze over de kippenstoof met polenta-balletjes vlak voordat je hem serveert.
Tafel Lekker!