• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
woensdag, april 14, 2021
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Stoofschotel

Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht

door Connie Derks
in Stoofschotel
0
1
konijn in het zuur

Konijn in het zuur – Een echt Limburgs recept uit de oude doos. Het konijn wordt eerst gemarineerd in azijn met kruiden en daarna gestoofd in de marinade.

Konijn met de kerst

Konijn in het zuur is bij vele families in Limburg traditie met de kerst. Vroeger was het meestal een heel konijn, nu worden er meestal bouten gekocht bij de poelier. Toen was er meestal wel één of ander familielid die konijnen had of soms zelfs fokte. Deze werden vaak aan huis geslacht en verkocht. Het doet mij altijd denken aan het beroemde liedje van Youp van ’t Hek over Flappie. Maar het was toen een goedkoop en toch lekker stukje vlees voor de minder bedeelden.

In het zuur

De receptuur voor deze stoofschotel is per familie, zoals vaak, erg verschillend, het konijn ligt vaak dagen te marineren in een marinade van soms pure azijn. Het recept wat ik gebruikt heb is een vrij milde variant en neigt eerder naar het zoet dan naar het zuur. De Limburgers zijn zoetekauwen want hetzelfde is het geval met zuurvlees. Het zoete komt dan weer van de appelstroop om de zure smaak van de azijn enigszins af te zwakken. Ze werden in het zuur gelegd omdat niet alle konijnen even mals waren en zo een taaier exemplaar toch nog lekker mals werd door de invloed van zuur.

Tip: doe voor konijn in het zuur de kruiden in een dichtgebonden theezakje of koffiefilter zo hoef je niet te zoeken waar die kruidnagels gebleven zijn.

Konijn in het zuur
Konijn in het zuur

Konijn in het zuur

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 200 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 4 Konijnenbouten
  • 500 milliliter keuken azijn
  • 500 milliliter water
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 kruidnagels
  • 2 uien
  • 50 gram boter
  • 50 gram bruine suiker
  • 100 – 200 gram appelstroop
  • peper en zout
  • 1 eetlepel maïzena
  • 100 gram gedroogde pruimen

Bereidingswijze van dit recept

Konijn in het zuur maak je zo:

Neem een royale pan of kom, waar de bouten en de marinade inpassen, die afsluitbaar is. Doe de azijn, het water, de laurier en de kruidnagels in de kom. Snijd de ui in grove ringen en voeg deze ook toe. Leg de konijnenbouten in de marinade en zorg dat ze zoveel mogelijk bedekt zijn met de marinade. Sluit de kom af  en zet dit minimaal 24 uur koel weg. Draai de bouten halverwege de marinadetijd even, om zo alle delen goed gemarineerd te krijgen.

Haal de bouten uit de marinade en dep ze droog met keukenpapier. Bestrooi ze met peper en zout. Smelt de boter in een braadpan en bak hierin de bouten kort en krachtig tot ze beginnen te verkleuren. Strooi er de basterdsuiker overheen en bak dit even kort mee. Haal de bouten uit de pan. Het is belangrijk om de bouten uit de pan te nemen omdat het vlees anders alsnog taai kan worden om dat het schrikt van het temperatuurverschil. Doe de marinade in de pan, roer de aanbaksels los en breng aan de kook. Leg de bouten weer terug in de pan in de nu warme marinade en laat dit met de deksel op de pan ongeveer 2-3 uur zachtjes stoven. Wanneer het vlees van de botten valt is de konijn gaar genoeg. Haal het vlees voorzichtig uit de pan en leg dit op een bord, laat een beetje afkoelen. Haal de kruiden uit de marinade en voeg er 100 gram stroop en de in vieren gesneden pruimen aan toe. Laat dit nu inkoken tot ongeveer de helft. Haal het vlees van de botten en doe het in de saus. (Je kan er ook voor kiezen om de hele bouten weer terug in de saus te doen breng dan eerst alles goed op smaak). Bind de saus eventueel een beetje bij met wat maïzena opgelost in water. Proef of je er eventueel nog wat stroop, peper of zout bij wil. Serveer het konijn in het zuur traditioneel met aardappelpuree en witte kool in een melksausje of met een broodje.

Tafel lekker !!

Tags: VleesVlees - KonijnVlees - Stoofschotel met wildVlees - Wild
DeelPin43Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Spaanse lamskoteletten
Vleesgerechten

Spaanse Lamskoteletten

Broodje hamburger hawai
Vleesgerechten

Broodje hamburger Hawaï met kaas en ananas

Kippenvleugeltjes in shoarmamarinade
Hapjes

Kippenvleugeltjes in shoarmamarinade

Macaroni met smoked pulled chicken
Pastagerechten

Macaroni met smoked pulled chicken

Broodje hamburger BLT
Vleesgerechten

Broodje hamburger BLT ( Bacon, Lettuce, Tomato )

Reacties 1

  1. Els says:
    2 jaar geleden

    Hoi Connie,

    Moest even spieken op internet hoe het ook alweer ging met konijn in zuur.
    Had nog wat steekwoorden opgeschreven hoe mijn moeder de konijn vroeger maakte maar was bijna exact hetzelfde als in jouw recept.
    Heerlijk weer eens zelf konijn in zuur gemaakt en het smaakte precies zoals mijn moeder het maakte. Echt een aanrader. Kwam bij toeval uit bij jouw recept.
    Groetjes vanuit Roggel

    Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

frittata recepten
Specials

Frittata recepten; De restjes van het weekend opmaken

Verschillende frittata recepten voor een heerlijke lunch of een snelle maaltijd. Ideaal om restjes groenten of vlees/vis in te verwerken.

Lees verder
Asperge recepten & tips

Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges

karnemelk

Karnemelk; Ook dat is een musthave in je koelkast

Nieuwe recepten

Spaanse lamskoteletten
Vleesgerechten

Spaanse Lamskoteletten

Kun je ze al ruiken, deze heerlijke, geroosterde Spaans gekruide lamskoteletten? Een echt zomers gerecht voor op de barbecue.

Lees verder
pasta salade met meloen

Pastasalade met meloen en lekker veel groenten

Broodje hamburger hawai

Broodje hamburger Hawaï met kaas en ananas

Handige kooktips

Kippenvleugeltjes bereiden
Kookschool

Kippenvleugeltjes bereiden, vier verschillende methoden

Kippenvleugeltjes bereiden, vier verschillende methoden – Kippenvleugeltjes zijn een heerlijke snack. Bij de borrel, gewoon tussendoor, of als onderdeel van...

Lees verder
schuimomelet

Schuimomelet; Het recept voor een extra luchtige omelet

Raapsteeltjes bereiden

Raapsteeltjes bereiden, dat doe je zo!

Wij zoeken hobbykoks. Echte hobbykoks met een beetje ervaring.

Ben jij een echte culinaire actieveling en vind je het leuk om daar meer mee te doen? Dan is hier jouw uitdaging! Wij zijn op zoek naar echte hobbykoks die een uitdaging aandurven. Je bent niet snel bang van een ingrediënt en durft het aan om buiten je comfortzone te stappen. We helpen je aan interessante ingrediënten om mee aan de slag te gaan en zorgen voor de nodige uitdagingen. We beloven… het wordt super leuk!

MEER INFORMATIE

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Gebakken feta oftewel Saganaki cheese
  • Gerard van der Leeuw op Gebakken feta oftewel Saganaki cheese
  • Willianne op Avocado bewaren, inclusief handige aanschaftips
  • Elise de Haan op Pittige kippenvleugels uit de oven, lekker op elk moment!
  • unieke_henrike op Pittige kippenvleugels uit de oven, lekker op elk moment!
  • Redactie op Quiche van broccoli met ham en gorgonzola
  • Ria op Quiche van broccoli met ham en gorgonzola
  • Jeroen op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen