• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zondag, januari 24, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Stoofschotel

Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht

door Connie
in Stoofschotel
konijn in het zuur
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Konijn in het zuur – Een echt Limburgs recept uit de oude doos. Het konijn wordt eerst gemarineerd in azijn met kruiden en daarna gestoofd in de marinade.

Konijn met de kerst

Konijn in het zuur is bij vele families in Limburg traditie met de kerst. Vroeger was het meestal een heel konijn, nu worden er meestal bouten gekocht bij de poelier. Toen was er meestal wel één of ander familielid die konijnen had of soms zelfs fokte. Deze werden vaak aan huis geslacht en verkocht. Het doet mij altijd denken aan het beroemde liedje van Youp van ‘t Hek over Flappie. Maar het was toen een goedkoop en toch lekker stukje vlees voor de minder bedeelden.

In het zuur

De receptuur voor deze stoofschotel is per familie, zoals vaak, erg verschillend, het konijn ligt vaak dagen te marineren in een marinade van soms pure azijn. Het recept wat ik gebruikt heb is een vrij milde variant en neigt eerder naar het zoet dan naar het zuur. De Limburgers zijn zoetekauwen want hetzelfde is het geval met zuurvlees. Het zoete komt dan weer van de appelstroop om de zure smaak van de azijn enigszins af te zwakken. Ze werden in het zuur gelegd omdat niet alle konijnen even mals waren en zo een taaier exemplaar toch nog lekker mals werd door de invloed van zuur.

Tip: doe voor konijn in het zuur de kruiden in een dichtgebonden theezakje of koffiefilter zo hoef je niet te zoeken waar die kruidnagels gebleven zijn.

Konijn in het zuur
Konijn in het zuur

Konijn in het zuur

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 200 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 4 Konijnenbouten
  • 500 milliliter keuken azijn
  • 500 milliliter water
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 kruidnagels
  • 2 uien
  • 50 gram boter
  • 50 gram bruine suiker
  • 100 – 200 gram appelstroop
  • peper en zout
  • 1 eetlepel maïzena
  • 100 gram gedroogde pruimen

Bereidingswijze van dit recept

Konijn in het zuur maak je zo:

Neem een royale pan of kom, waar de bouten en de marinade inpassen, die afsluitbaar is. Doe de azijn, het water, de laurier en de kruidnagels in de kom. Snijd de ui in grove ringen en voeg deze ook toe. Leg de konijnenbouten in de marinade en zorg dat ze zoveel mogelijk bedekt zijn met de marinade. Sluit de kom af  en zet dit minimaal 24 uur koel weg. Draai de bouten halverwege de marinadetijd even, om zo alle delen goed gemarineerd te krijgen.

Haal de bouten uit de marinade en dep ze droog met keukenpapier. Bestrooi ze met peper en zout. Smelt de boter in een braadpan en bak hierin de bouten kort en krachtig tot ze beginnen te verkleuren. Strooi er de basterdsuiker overheen en bak dit even kort mee. Haal de bouten uit de pan. Het is belangrijk om de bouten uit de pan te nemen omdat het vlees anders alsnog taai kan worden om dat het schrikt van het temperatuurverschil. Doe de marinade in de pan, roer de aanbaksels los en breng aan de kook. Leg de bouten weer terug in de pan in de nu warme marinade en laat dit met de deksel op de pan ongeveer 2-3 uur zachtjes stoven. Wanneer het vlees van de botten valt is de konijn gaar genoeg. Haal het vlees voorzichtig uit de pan en leg dit op een bord, laat een beetje afkoelen. Haal de kruiden uit de marinade en voeg er 100 gram stroop en de in vieren gesneden pruimen aan toe. Laat dit nu inkoken tot ongeveer de helft. Haal het vlees van de botten en doe het in de saus. (Je kan er ook voor kiezen om de hele bouten weer terug in de saus te doen breng dan eerst alles goed op smaak). Bind de saus eventueel een beetje bij met wat maïzena opgelost in water. Proef of je er eventueel nog wat stroop, peper of zout bij wil. Serveer het konijn in het zuur traditioneel met aardappelpuree en witte kool in een melksausje of met een broodje.

Tafel lekker !!

Tags: Vlees - KonijnVlees - Stoofschotel met wildVlees - Wild

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Hertenbiefstuk met pastinaakpuree en paddenstoelen
Vleesgerechten

Hertenbiefstuk met pastinaakpuree en paddenstoelen

Stoofpotje van everzwijn
Stoofschotel

Stoofpotje van everzwijn; winterkost bij uitstek

Hertenstoofpot
Stoofschotel

Hertenstoofpot; Zet eens vaker wild op tafel

paté maken
Voorgerecht

Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Gebakken hazenrugfilet
Recepten

Gebakken hazenrugfilet

Reacties 1

  1. Els says:
    2 jaar geleden

    Hoi Connie,

    Moest even spieken op internet hoe het ook alweer ging met konijn in zuur.
    Had nog wat steekwoorden opgeschreven hoe mijn moeder de konijn vroeger maakte maar was bijna exact hetzelfde als in jouw recept.
    Heerlijk weer eens zelf konijn in zuur gemaakt en het smaakte precies zoals mijn moeder het maakte. Echt een aanrader. Kwam bij toeval uit bij jouw recept.
    Groetjes vanuit Roggel

    Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

zuivelspread
Specials

Zuivelspread; Maak het zelf dan weet je wat je eet!

Zuivelspread voor een toastje, voor de boterham of in een saus? Maak die zuivelspread eens zelf! Gebruik verse ingrediënten en...

Lees verder
Skrei recepten

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

wintersoepen

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Nieuwe recepten

stoofpot recepten - rundvlees - varkensvlees - groenten
Stoofschotel

Stoofpot; Vandaag maken, morgen eten

Deze geurige stoofpot is rijk gevuld met rundvlees en varkensvlees, maar ook veel verse groenten en aardappels. Haal meer uit...

Lees verder
Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Fish & Chips

Fish & Chips, een echte Britse klassieker

Handige kooktips

Visbouillon maken
Kookschool

Visbouillon maken

Zelf visbouillon maken is zo gepiept. Vertel je visboer wat je gaat maken, en hij helpt je aan de lekkerste...

Lees verder
Botercrème

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

hele kip delen

Een hele kip snijden in acht delen

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie op Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees
  • Irma van Dijk op Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees
  • Redactie op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Herbert op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Redactie op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Cecile op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Redactie op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!
  • Kleijn op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen