• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, maart 27, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Stoofschotel

Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht

door Connie Derks
in Stoofschotel
1
3
konijn in het zuur

Konijn in het zuur – Een echt Limburgs recept uit de oude doos. Het konijn wordt eerst gemarineerd in azijn met kruiden en daarna gestoofd in de marinade.

Konijn met de kerst

Konijn in het zuur is bij vele families in Limburg traditie met de kerst. Vroeger was het meestal een heel konijn, nu worden er meestal bouten gekocht bij de poelier. Toen was er meestal wel één of ander familielid die konijnen had of soms zelfs fokte. Deze werden vaak aan huis geslacht en verkocht. Het doet mij altijd denken aan het beroemde liedje van Youp van ’t Hek over Flappie. Maar het was toen een goedkoop en toch lekker stukje vlees voor de minderbedeelden.

In het zuur

De receptuur voor deze stoofschotel is per familie, zoals vaak, erg verschillend, het konijn ligt vaak dagen te marineren in een marinade van soms pure azijn. Het recept wat ik gebruikt heb, is een vrij milde variant en neigt eerder naar het zoet dan naar het zuur. De Limburgers zijn zoetekauwen want hetzelfde is het geval met zuurvlees. Het zoete komt dan weer van de appelstroop om de zure smaak van de azijn enigszins af te zwakken. Ze werden in het zuur gelegd omdat niet alle konijnen even mals waren en zo een taaier exemplaar toch nog lekker mals werd door de invloed van zuur.

Tip: doe voor konijn in het zuur de kruiden in een dichtgebonden theezakje of koffiefilter zo hoef je niet te zoeken waar die kruidnagels gebleven zijn.

Konijn in het zuur
Konijn in het zuur
wildrecepten

Wildrecepten: De lekkerste ideeën met diverse soorten wild

Half oktober begint het wildseizoen. Het culinaire hart van de wildliefhebbers gaat dan sneller slaan. Lekker Tafelen deelt wildrecepten!

Konijn in het zuur

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 1640 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 4 Konijnenbouten
  • 500 milliliter keuken azijn
  • 500 milliliter water
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 kruidnagels
  • 2 uien
  • 50 gram boter
  • 50 gram bruine suiker
  • 100 – 200 gram appelstroop
  • peper en zout
  • 1 eetlepel maïzena
  • 100 gram gedroogde pruimen

Bereidingswijze van dit recept

Konijn in het zuur maak je zo:

Neem een royale pan of kom, waar de bouten en de marinade inpassen, die afsluitbaar is. Doe de azijn, het water, de laurier en de kruidnagels in de kom. Snijd de ui in grove ringen en voeg deze ook toe. Leg de konijnenbouten in de marinade en zorg dat ze zoveel mogelijk bedekt zijn met de marinade. Sluit de kom af en zet dit minimaal 24 uur koel weg. Draai de bouten halverwege het marineren even, om zo alle delen goed gemarineerd te krijgen.

Haal de bouten uit de marinade en dep ze droog met keukenpapier. Bestrooi ze met peper en zout. Smelt de boter in een braadpan en bak hierin de bouten kort en krachtig tot ze beginnen te verkleuren. Strooi er de basterdsuiker overheen en bak dit even kort mee. Haal de bouten uit de pan. Het is belangrijk om de bouten uit de pan te nemen omdat het vlees anders alsnog taai kan worden om dat het schrikt van het temperatuurverschil. Doe de marinade in de pan, roer de aanbaksels los en breng aan de kook. Leg de bouten weer terug in de pan in de nu warme marinade en laat dit met de deksel op de pan ongeveer 2-3 uur zachtjes stoven. Als het vlees van de botten valt is het konijn gaar genoeg. Haal het vlees voorzichtig uit de pan en leg dit op een bord, laat een beetje afkoelen. Haal de kruiden uit de marinade en voeg er 100 gram stroop en de in vieren gesneden pruimen aan toe. Laat dit nu inkoken tot ongeveer de helft. Haal het vlees van de botten en doe het in de saus. (Je kunt er ook voor kiezen om de hele bouten weer terug in de saus te doen breng dan eerst alles goed op smaak.) Bind de saus eventueel een beetje bij met wat maïzena opgelost in water. Proef of je er eventueel nog wat stroop, peper of zout bij wil. Serveer het konijn in het zuur traditioneel met aardappelpuree en witte kool in een melksausje of met een broodje.

Tafel lekker !!

Tags: VleesVlees - Stoofschotel met wild
DeelPin88Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Goulash met rundvlees recept
Stoofschotel

Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees

Stoofpot van rundvlees
Stoofschotel

Stoofpot van rundvlees; Na een dag nóg lekkerder

Baskisch kipstoofpotje
Stoofschotel

Baskisch kipstoofpotje

Rendang uit de snelkookpan
Stoofschotel

Rendang uit de snelkookpan

Hazenpeper
Stoofschotel

Hazenpeper; de klassieke wildstoofpot

Boeuf Bourguignon
Stoofschotel

Boeuf Bourguignon; Een echte Franse klassieker

Rendang daging
Stoofschotel

Rendang; stoofvlees op zijn Indonesisch

Zwarte linzenstoofpotje met vega balletjes
Stoofschotel

Zwarte linzenstoofpotje met vegaballetjes

Reacties 3

  1. Tans says:
    2 maanden geleden

    Ik vind dat het hoeveelheid water en azijn 50/50 niet pas voor de marinade zeel te zuur.

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      2 maanden geleden

      Dit is een origineel Limburgs recept voor konijn in het zuur Tans. Lijkt het te zuur moet je wellicht een ander recept proberen of gewoon minder azijn toevoegen, maar ik zou zeggen geef het een kans en probeer het eerst eens.

      Beantwoorden
  2. Els says:
    4 jaar geleden

    Hoi Connie,

    Moest even spieken op internet hoe het ook alweer ging met konijn in zuur.
    Had nog wat steekwoorden opgeschreven hoe mijn moeder de konijn vroeger maakte maar was bijna exact hetzelfde als in jouw recept.
    Heerlijk weer eens zelf konijn in zuur gemaakt en het smaakte precies zoals mijn moeder het maakte. Echt een aanrader. Kwam bij toeval uit bij jouw recept.
    Groetjes vanuit Roggel

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Rösti
Bijgerecht

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

Geraspte aardappel, en dat op zijn Zwitsers. Dan hebben we het over rösti. Een lekker bijgerecht, waarmee het heerlijk variëren is!

Check het recept of lees de info
witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Venkeltaart met ham en kaas

Venkeltaart met ham en kaas

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen