Konijn in het zuur – Een echt Limburgs recept uit de oude doos. Het konijn wordt eerst gemarineerd in azijn met kruiden. Daarna wordt het konijn in het zuur gaar gestoofd in de marinade.
Konijn met de kerst
Konijn in het zuur eten is bij veel families in Limburg een traditie met de kerst. Vroeger was dat meestal een heel konijn, nu worden er meestal bouten gekocht bij de poelier. Toen was er meestal wel een of ander familielid die konijnen had of ze soms zelfs fokte. Die werden dan vaak aan huis geslacht en verkocht. Het doet wel een beetje denken aan het beroemde liedje van Youp van ’t Hek over Flappie. Maar konijn in het zuur was toen een goedkoop en toch lekker stukje vlees voor de minderbedeelden. Tegenwoordig is konijn een veel luxer gerecht, en dus wordt het nog steeds op tafel gezet bij gelegenheden als kerst.
Konijn in het zuur is vaak een typisch familierecept
De receptuur voor de stoofschotel is per familie, zoals vaak het geval met streekgerechten, erg verschillend. Het konijn ligt vaak dagen te marineren in een marinade van soms pure azijn. Het recept dat we gebruikt hebben, is een vrij milde variant en neigt eerder naar het zoet dan naar het zuur. De Limburgers zijn echte zoetekauwen, want hetzelfde is het geval met zuurvlees. Het zoetje in het gerecht komt dan weer van de appelstroop, om de zure smaak van de azijn enigszins af te zwakken. De konijnen werden in het zuur gelegd omdat niet alle dieren even mals waren, en zo een taaier exemplaar toch nog lekker mals werd door de invloed van het zuur op het vlees.
Tip: doe voor konijn in het zuur de kruiden in een dichtgebonden theezakje of koffiefilter zo hoef je niet te zoeken waar die kruidnagels gebleven zijn.
Wildrecepten: De lekkerste ideeën met diverse soorten wild
Half oktober begint het wildseizoen. Het culinaire hart van de wildliefhebbers gaat dan sneller slaan. Lekker Tafelen deelt wildrecepten!
Konijn in het zuur
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 konijnenbouten
- 500 ml keuken azijn
- 500 ml water
- 2 blaadjes laurier
- 2 kruidnagels
- 2 uien
- 50 gram boter
- 50 gram bruine suiker
- 100 – 200 gram appelstroop
- zout en peper
- 1 eetlepel maïzena
- 100 gram gedroogde pruimen
Bereidingswijze van dit recept
Konijn in het zuur maak je zo:
Neem een royale pan of kom, waar de bouten en de marinade inpassen, en die afsluitbaar is. Doe de azijn, het water, de laurier en de kruidnagels in de kom.
Snijd de ui in grove ringen en voeg die ook toe.
Leg de konijnenbouten in de marinade en zorg dat ze zoveel mogelijk bedekt zijn met de marinade. Sluit de kom af en zet dit minimaal 24 uur koel weg. Draai de bouten halverwege het marineren even, om zo alle delen goed gemarineerd te krijgen.
Haal de bouten uit de marinade en dep ze droog met keukenpapier. Bestrooi ze met zout en peper.
Smelt de boter in een braadpan en bak hierin de bouten kort en krachtig tot ze beginnen te verkleuren. Strooi er de basterdsuiker overheen en bak dit even kort mee.
Haal de bouten uit de pan. Het is belangrijk om de bouten uit de pan te nemen, omdat het vlees anders alsnog taai kan worden om dat het schrikt van het temperatuurverschil.
Doe de marinade in de pan, roer de aanbaksels los en breng aan de kook.
Leg de bouten weer terug in de pan, in de nu warme marinade en laat dit met de deksel op de pan ongeveer 2-3 uur zachtjes stoven. Als het vlees van de botten valt is het konijn gaar genoeg. Haal het vlees voorzichtig uit de pan en leg dit op een bord, laat een beetje afkoelen.
Haal de kruiden uit de marinade en voeg er 100 gram stroop en de in vieren gesneden pruimen aan toe. Laat dit nu inkoken tot ongeveer de helft.
Haal het vlees van de botten en doe het in de saus. (Je kunt er ook voor kiezen om de hele bouten weer terug in de saus te doen breng dan eerst alles goed op smaak.)
Bind de saus eventueel een beetje bij met wat maïzena opgelost in water. Proef of je er eventueel nog wat stroop, peper of zout bij wil.
Serveer het konijn in het zuur traditioneel met aardappelpuree en witte kool in een melksausje of met een broodje.
Tafel lekker !!
Ik zet nooit het konijn eerst in het zuur. Ik bestrooi het met zout peper en paprikapoeder. Bak het rondom goed aan. Haal het konijn uit de pan
Die een flinke scheut azijn 3 uien paar laurierblaadjes peperkorrels en kruidnagel 2 eetlepels stroop in de pan. Konijn weer terug en stoven maar. Op het eind ff proberen of de smaak goed is en binden met juspoeder en maizena.
Zo kan het ook ja, lijkt me erg lekker! Net als met heel veel recepten zijn er ook voor konijn in het zuur erg veel verschillende recepten, de ene nog lekkerder dan de andere.
Mijn man,zuid-limburger maakt het regelmatig geleerd van zijn oma.
Van mij mag hij smikkelen. Ik zelf vi dt het nix maar dan wel weer het runderstoofpotje voorgister gemaakt maar dan met puntpaprika de groene paprika kunnen we niet verdragen en hebben er 2 dagen heerlijk van gegeten. 1e dag met aardappelen 2e dag met wat ketjap manis erdoor met rijst
Je hoeft ook niet alles lekker te vinden toch Anita? Maar jullie hebben het prima geregeld zo. Tafel lekker !!
Ik vind dat het hoeveelheid water en azijn 50/50 niet pas voor de marinade zeel te zuur.
Dit is een origineel Limburgs recept voor konijn in het zuur Tans. Lijkt het te zuur moet je wellicht een ander recept proberen of gewoon minder azijn toevoegen, maar ik zou zeggen geef het een kans en probeer het eerst eens.
Hoi Connie,
Moest even spieken op internet hoe het ook alweer ging met konijn in zuur.
Had nog wat steekwoorden opgeschreven hoe mijn moeder de konijn vroeger maakte maar was bijna exact hetzelfde als in jouw recept.
Heerlijk weer eens zelf konijn in zuur gemaakt en het smaakte precies zoals mijn moeder het maakte. Echt een aanrader. Kwam bij toeval uit bij jouw recept.
Groetjes vanuit Roggel