Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Lamscurry- een pittige stoofschotel

Maak eens deze heerlijke lamscurry van lamsbout. Goed vlees, een eigen specerijenmengsel en een huisgemaakte curry. Deze lamscurry is echt verrukkelijk.

2 2.375

Lamscurry – Venkelzaad en komijnzaad zijn twee van de specerijen die ik altijd op voorraad heb omdat je er gerechten er zo heerlijk mee op smaak kan maken. Gewoon je vlees of vis ermee insmeren of een klein beetje door je pastasaus en je hebt net dat extra’s en het ruikt verrukkelijk. Samen met nog wat andere heerlijkheden kan je hiermee bijvoorbeeld ook je eigen currypasta maken. Als je de currysaus eerst nog een tijdje zonder vlees of groente in de oven zet kunnen de smaken en geuren van de specerijen nog beter mixen en intenser worden. Voeg daarna vlees of groenten toe en maak een heerlijke vlees- of groentecurryschotel. Wat geurende basmatirijst erbij, een groene salade en klaar! En niet te vergeten, wat extra yoghurt ernaast om te blussen!

De curry heeft wat tijd nodig, maar dat is voor het grootste deel “wachttijd”. De tijd dat je echt staat te roeren of te schillen zal rond een half uurtje zitten. Ik heb de currysaus deze keer gebruikt bij een lamsstoof met kikkererwten. Je kan natuurlijk ook kiezen voor doperwten, bloemkool of spinazie als toevoeging bij je vlees. Venkel- en komijnzaad koop ik trouwens altijd bij de toko, zeker venkelzaad is in de normale supers moeilijk en vaak helemaal niet te krijgen.


Lamscurry

Hoofdgerecht met lamsvlees of stoofschotel voor 4 tot 5 personen

  • pan die ook in de oven kan
  • keukenmachine met mes
  • oven voorverwarmd op 170 graden

Specerijenmengsel voor de lamscurry

  • 2 el venkelzaad
  • 2 el komijnzaad
  • 2 el korianderzaad
  • halve el fenegriekzaad
  • halve el zwarte peperkorrels
  • 1 kruidnagel
  • half kaneelstokje
  • 2 kardemonpitten
  • zout en peper uit de molen

Ingrediënten voor de lamscurry

  • stuk verse gember, 5 cm, geschild grove stukken
  • 2 rode uien, in vieren
  • 8 tenen knoflook
  • 2 verse rode pepers, in grote stukken, met zaadjes
  • bosje verse koriander
  • 2 blikjes van 400 gr gesneden tomaten
  • 3 dl groentebouillon
  • 1 blikje kikkererwten 400 gr, uitgelekt en gewassen
  • olijfolie
  • handje gehakte verse koriander en munt
  • 3 dl yoghurt
  • eventueel 1 limoen

Vlees voor de lamscurry

  • 700-800 gr lamsbout, in stukken gesneden

Zo maak je deze lamscurry:

Rooster eerst het specerijenmengsel kort in de oven of in een koekenpan.

Doe de ui, knoflook, gember, rode pepers en het bosje koriander samen met het geroosterde specerijenmengsel in de keukenmachine en pureer alles. Bak dit mengsel in de pan totdat het wat goudbruin is. Blijf goed roeren. Voeg dan de tomaten en de bouillon (of het water) toe en breng aan de kook. Haal de pan van het vuur, dek hem af met aluminiumfolie en zet hem zo 1 ½ uur in de oven.

Bak de lamsvleesstukken in een beetje olijfolie goudbruin, voeg de curry toe en laat het vlees ongeveer een uur sudderen op laag vuur. Check of het vlees zacht is, anders laat je de lamscurry nog even doorsudderen. Blijf dan wel geregeld checken. Voeg de kikkererwten toe en laat deze nog even 5 minuutjes meekoken. Roer de yoghurt door de lamscurry en strooi de gehakte koriander en munt er overheen. Snijd de limoen in partjes en serveer ze in een apart schaaltje naast de lamscurry zodat een ieder hiervoor kan kiezen.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
  1. jolanda zegt

    Goedemorgen ik had een vraagje over deze heerlijke lamsschotel. U vertelt in het recept alsde kruiden en specerijen met tomaten zijn gebakken om het ander half uur in de oven te zetten. Waarom is dat? En aangezien ik een kleine combimagnetron heb gaat dat niet lukken. Kun je dit recept ook maken zonder dat alles in de oven te plaatsen. Alvast mijn dank!

    1. Marlene Stolte zegt

      Hallo Jolanda, door het kruiden/tomatenmengsel nog een tijd in de oven te plaatsen trekken de smaken nog meer in de curry. Waarom de oven? Omdat je er dan eigenlijk geen omkijken meer naar hebt en gerust even wat anders kan doen. In een oven wordt de warmte gelijkmatig verdeeld, terwijl op het vuur de warmte van onder komt en je vaak moet checken en roeren om de curry niet aan te laten branden. Als je een sudderplaatje hebt, je vuur op laag zet, de deksel op de pan houdt, regelmatig roert en checkt of je curry niet aankoekt gaat het zonder oven ook prima lukken. Zorg ervoor dat er steeds voldoende vocht in de pan blijft. Wordt het mengsel te droog vocht dan scheutje bij scheutje water toe. Eet lekker!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer