Lamsgehaktballetjes in auberginestoof – Iets lekkers na een lange werkdag? Deze stoofschotel kun je van tevoren bereiden, zodat je hem alleen nog maar hoeft op te warmen. Heerlijke comfortfood, boordevol verse groenten! Aubergines, kikkererwten en lamsgehaktballetjes, gestoofd in tomatensaus. Het gebruik van lamsgehakt, en de kruiden en specerijen geven er een klein Arabisch tintje aan. Ruik je de heerlijke geuren al? Een beetje couscous of bulgur erbij en je maaltijd is compleet! Serveer het lekker makkelijk in een grote kom, plof op de bank en zet je favoriete Netflixserie aan. Een relaxter begin van de avond bestaat er niet!
Waarom voor lamsgehakt kiezen?
In deze stoofschotel wordt lamsgehakt gebruikt, omdat dit een ingrediënt is dat in de Arabische keuken veel gebruikt wordt. De lamsgehaktballetjes in auberginestoof hebben een ook een Arabisch tintje door het gebruik van aubergine en kikkererwten. De smaken van de Arabische keuken dus, en daar hoort lamsgehakt bij. Lamsgehakt wordt in Nederland niet heel veel gegeten, dus houdt er rekening mee dat je het misschien even van tevoren moet bestellen bij de slager, als je deze lamsgehaktballetjes in auberginestoof wilt maken. Dit zal hij ongetwijfeld graag voor je doen.
Aubergine; ontdek de veelzijdigheid van deze paarse vruchtgroente
De aubergine; een veelzijdige vruchtgroente, die we vaker zouden mogen gebruiken. Tijd om de aubergine eens in de spotlight te zetten.
Gehaktballen; oneindig veel variatie!
Ze worden overal ter wereld gegeten, gemaakt van allerlei soorten vlees, op allerlei manieren gekruid, in ontelbare variaties; gehaktballen!
Lamsgehakt, de lekkerste recepten!
Lekker Tafelen vertelt je alles over lamsgehakt en natuurlijk delen we ook graag de allerlekkerste recepten met lamsgehakt met jou!
Lamsgehaktballetjes in auberginestoof
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram lamsgehakt
- 1 ei
- 3 eetlepels panko of paneermeel
- 1 theelepel zout
- 2 theelepels pul biber of chilivlokken
- 3 eetlepels ras el hanout
- 1 1/2 eetlepel oregano
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 2 aubergines, in blokjes
- 5 tomaten, in blokjes
- 140 gram tomatenpuree
- 750 ml groentebouillon
- 250 gram gekookte kikkererwten
- olie om in te bakken
- optioneel: peterselie, granaatappelpitten, feta of geitenkaas
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je lamsgehaktballetjes in auberginestoof:
Doe het lamsgehakt in een grote kom. Voeg het ei, de panko, het zout, 1 theelepel pul biber, 1 eetlepel ras el hanout er aan toe. Meng alles goed door het lamsgehakt heen en maak er balletjes van ter grootte van een pingpongbal. Leg de balletjes op een bord en zet dat even in de koelkast.
Verhit wat olie in een grote braadpan. Zet hierin de ui en de knoflook even aan tot ze glazig zijn. Doe de aubergine, de tomaten en de tomatenpuree er bij en laat deze even meebakken. Voeg 2 eetlepels ras el hanout, 1 theelepel pul biber en de oregano toe. Roer deze door de groenten heen en blus af met de groentebouillon.
Breng het geheel aan de kook. Leg dan de lamsgehaktballetjes in de auberginestoof. Niet roeren, gewoon er boven op leggen. Doe het deksel op de pan en laat het gerecht zo een minuut of 10 zachtjes stoven.
Roer dan de gehaktballetjes er voorzichtig door heen en laat nog 10 minuten stoven. Schep vervolgens de kikkererwten er door en laat deze even mee warmen.
Je kunt dit gerecht een dag van tevoren bereiden. Bewaar het dan na het afkoelen in de koelkast.
Serveer de lamsgehaktballetjes in auberginestoof met couscous of met bulgur. Pitabrood of ander plat brood is er ook lekker bij. Wil je het gerecht garneren, bestrooi het dan met verkruimelde feta of geitenkaas, peterselie en/of granaatappelpitten.
Tafel lekker !!