Lamsstoofvlees met witte bonen – Lamsvlees is in Nederland nooit zo populair. Dat is best jammer, want lamsvlees is echt wel heel lekker vlees. Het vlees komt van lammeren die jonger zijn dan een jaar. Zou je vlees van een ouder schaap hebben, dan is dat veel sterker van smaak en dat wordt niet door iedereen gewaardeerd. Als je dit lamsstoofvlees met witte bonen op tafel zetten raden we je aan naar een slager te gaan die veel en goed lamsvlees verkoopt. Laat je in ieder geval goed adviseren en zorg voor goed, smaakvol en vers lamsstoofvlees. Wij adviseren een lamsschouder.
Lamsstoofvlees met witte bonen, een voortreffelijke combi
Lamsvlees met witte bonen is een erg lekkere combinatie. Datzelfde geldt ook voor varkensvlees en witte bonen. Je kunt voor dit lamsstoofvlees met witte bonen iedere soort witte boon gebruiken. Gedroogde reuzenbonen zijn heel lekker, maar ook de gewone witte bonen of de zwarte ogenbonen. Gebruik dus de soort die jij het lekkerst vindt. De verwerking is hetzelfde. Gedroogde witte bonen die je zelf kookt zijn lekkerder dan bonen uit een blik of pot. Ze hebben ook veel meer “bite”. Je moet wel de avond voor dat je bonen gaat koken wat voorbereidingen treffen, want de bonen moeten de hele nacht geweekt worden. En de bonen moeten lang koken. Maar dat beetje extra moeite is het echt waard.
Gedroogde witte bonen die je zelf kookt zijn lekkerder dan bonen uit een blik of pot
Smaak, smaak, smaak!
Een enorme kruidenkast? Niet nodig! Een winkelwagen vol voor één maaltijd? Niet nodig! Lamsstoofvlees met witte bonen is gewoon een lekker eenpansgerecht met natuurlijk vlees, maar ook behoorlijk wat verse groenten. Ook de runderbouillon is een echte smaakmaker. Als je de kans hebt, maak die dan ook eens zelf. Want ook hier geldt, zelfgemaakt is altijd lekkerder!
Lamsschouder, een stuk vlees vol smaak
Lamsschouder is een heerlijk mals stuk vlees van het lam. Het kost even tijd om te bereiden, maar we beloven je dat het de moeite waard is!
Gedroogde bonen; Handige tips en heerlijke recepten
Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!
Lamsstoofvlees met witte bonen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram gedroogde witte bonen
- 750 gram lamsstoofvlees
- 6 Turkse knoflookworstjes, in plakjes
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 3 stengels bleekselderij, in stukjes
- 1 winterpeen, in stukjes
- 1 el gedroogde tijm
- 1 rode paprika, in reepjes
- 600 ml warme runderbouillon
- olie om te bakken
- peper of pul biber ( Turkse pepervlokken )
- zout
- een bosje bladpeterselie ( ong. 30 gr ), gehakt
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je lamsstoofvlees met witte bonen:
De avond vooraf: Doe de bonen in een vergiet en spoel ze af onder de kraan. Doe ze over in een grote kom en zet ze flink onder water. Houd er rekening mee dat de bonen veel water opnemen, dus zorg dat je kom groot genoeg is en dat er genoeg water in zit.
Kook de bonen gaar in 60 tot 90 minuten. De precieze kooktijd is afhankelijk van het soort bonen dat je gebruikt en hoe oud ze zijn. Proef dus tussendoor om te controleren hoe gaar ze zijn. Laat ze na het koken uitlekken in een vergiet.
Verhit wat olie in een grote braadpan. Bak hierin het lamsvlees rondom bruin aan. Voeg dan de ui en de knoflook toe. Bak mee tot ze glazig zijn. Doe dan de bleekselderij en de winterpeen er bij en bak die ook even mee. Voeg ook de tijm toe. Schenk dan de warme bouillon erbij en breng aan de kook. Laat minstens 2 uur op een laag vuurtje zachtjes stoven.
Als het vlees gaar is voeg je de witte bonen, paprika en Turkse knoflookworst erbij. Laat nog een minuut of 10 zachtjes pruttelen. Breng het lamsstoofvlees met witte bonen verder op smaak met zout en peper of pul biber.
Roer dan de peterselie er door en dien op.
Dit lamsstoofvlees met witte bonen is lekker met wat stokbrood of Turks brood.
Tafel lekker !!