Marokkaanse tajine met zalm – Maak eens een tajine met zalm, wortel en krieltjes. En gebruik als extra smaakmaker een zelfgemaakte chermoula kruidenpasta erbij.
Chermoula is een Marokkaanse / Noord-Afrikaanse saus gemaakt van olijfolie en verse kruiden zoals peterselie en koriander, munt, knoflook, peper en komijn.
Een heerlijke een kleurrijke tajine die je vol trots op tafel kunt zetten. Natuurlijk kan je ook een andere vissoort gebruiken, zoals bijvoorbeeld kabeljauw.
Een tajine is een Marokkaanse / Noord-Afrikaanse aardewerken stoofpot waar gerechten langzaam in gegaard worden. Door de bijzondere puntvormige deksel blijft het vocht in de pan en krijg je bijzonder mals en sappig vlees of vis. Het gerecht wat in deze stoofpot bereid wordt, heet ook een tajine. Je kunt vlees, kip, vis en/of vegetarische gerechten in de tajine bereiden. Daarnaast is het natuurlijk ook een eyecatcher op tafel. Als je geen tajine hebt, kan je een hapjespan gebruiken. Wel eentje met een deksel erop.
Marokkaanse tajine met zalm
Stoofgerecht voor 4 personen
Voor de tajine:
- 400 gram zalmfilets
- Olijfolie
- 1 rode ui, gesnipperd
- 500 gram wortelen, in stukken
- 500 gram krieltjes
- 1 el komijnpoeder
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1 groene peper, in dunne ringen
- 1/2 ingelegde citroen, fijngesneden
- 250 gram tomaten, in stukjes
- 300 ml visbouillon
- 75 gr zwarte olijven, ontpit
- 2 takken koriander
Voor de chermoula:
- 15 gram koriander
- 15 gram peterselie
- 10 gram munt
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1/2 tl gerookte paprikapoeder
- 4 el olijfolie
- zout, naar smaak
- 1 el citroensap
Zo maak je de Marokkaanse tajine met zalm:
Chermoula: Hak de korianderblaadjes met steeltjes en alleen de peterselieblaadjes en muntblaadjes grof. Doe dit in je keukenmachine met de rest van de ingrediënten erbij en mix tot een saus. Breng op smaak met zout of citroensap.
Tajine: Verhit de olijfolie in de tajine (of hapjespan) en bak hierin de ui, wortelen, krieltjes met de komijnpoeder. Bak dit 5 minuten en voeg dan de knoflook, groene peper en ingelegde citroen toe. Bak dit ook een paar minuten. Voeg dan de tomatenblokjes, visbouillon en olijven toe en breng aan de kook. Zet de deksel op de tajine (of pan) en laat dit ongeveer 15-20 minuten zachtjes pruttelen.
Leg dan de zalmstukken tussen de groenten en laat ongeveer 5 minuten zachtjes koken met de deksel erop. Als alles gaar is haal je de Marokkaanse tajine met zalm van het vuur. Lepel de chermoula erover en garneer met wat korianderblaadjes.
Tafel lekker !!
Verse zalm of zalmfilet; zo maak je er iets lekkers mee
De manieren waarop je een stukje verse zalm of zalmfilet kunt bereiden zijn bijna eindeloos. De lekkerste recepten en tips vind je hier.