• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, januari 16, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Stoofschotel

Ossobuco alla milanese; Slowcooking op z’n best

door Arianne
in Stoofschotel
Ossobuco alla milanese
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Ossobuco alla milanese; Slowcooking op z’n best – Italiaans koken is echt super trendy. Talloze mensen zullen beamen dat ze de Italiaanse keuken helemaal geweldig vinden. Toch houdt het maar al te vaak op bij de pasta en de pizza. Ook in Italië doet men echter aan slowcooking. De Ossobuco alla milanese is daar een schoolvoorbeeld van. Het is geen kwestie van “wat eten we vanavond?” maar een kwestie van “wat hebben we nog?”

Vlees eten; Denk er wat beter over na!

Er worden meer biefstukken verkocht dan schenkels. De basis van een Ossobuco alla milanese bestaat uit kalfsschenkels. En misschien is het juist dat waarom ik dit gerecht met zoveel liefde maak en eet. Het doet me hieraan denken:

In een kookprogramma op TV moesten de kandidaten een gerecht maken wat heel dicht bij ze stond. Een vrouw maakte een hele varkenskop in de oven. Bij de vraag waarom ze die maakte vertelde ze huilend dat ze van huis uit meegekregen had dat je, als je een dier dood, ook het hele dier op moet eten.

Dit heb ik altijd onthouden! Want ook van de “minder populaire delen” (wat een woord eigenlijk) kun je een fantastisch gerecht maken. Kalfsschenkels behoren bij deze “minder populaire delen”. En als er één volk is wat daar wel raad mee weet dan zijn het de Italianen. Dat wordt zichtbaar in de Ossobuco alla milanese.

Mijn versie

Traditioneel bestaat Ossobuco alla milanese uit in witte wijn gebraiseerde kalfsschenkels en soffritto (wortel/ui/selderij). In onderstaande Ossobuco alla milanese heb ik mijn eigen draai eraan gegeven door met rode wijn te werken en door champignons toe te voegen.

Ontdek hier ook de versie van Samantha en als jij een eigen versie hebt, laat het ons dan weten via het reactieformulier onder deze pagina. Dat kunnen we enorm waarderen!

Ossobuco alla milanese

Stoofgerecht voor 4 personen

  • 4 kalfsschenkels
  • 5 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel zout, peper, paprika
  • ½ theelepel cayennepeper
  • 250 ml rode wijn
  • 250 ml kalfsfond
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 wortels in brunoise
  • 2 stengels bleekselderij, in maantjes
  • 1 knoflookteentje, gesnipperd
  • 350 gram tomaten fijn gemixt
  • 150 gram champignons
  • tijm, laurier, rozemarijn

Gremolata

  • rasp van 1 citroen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 knoflookteentje
  • peterselie

Verwarm de oven voor op 120 graden. Meng de bloem samen met het zout, peper, paprika, cayennepeper . Bebloem de kalfsschenkels met dit mengsel.

Verhit wat boter met een beetje olijfolie (door deze samen te voegen ontwikkel je meer hitte) in een stoofpan. Bak hierin de kalfsschenkels aan totdat ze een mooi goudbruin kleurtje krijgen. Neem de kalfsschenkels uit de pan en begin aan de groenten.

Ossobuco alla milanese is een Italiaans gerecht dus is de basis een soffritto: we stoven de gelijke hoeveelheden wortel, bleekselderij en uien aan tot ze zacht zijn. Doe er op het laatste ook het fijn gesnipperde teentje knoflook bij. Deglaceer met de rode wijn , de gemixte tomaten en kalfsfond, schraap alle bruine aanbaksels los.

Neem een ruime pan of schaal die je in de oven kunt plaatsen en verdeel hier het groentemengsel in leg voorzichtig de kalfsschenkels in de pan en zorg dat de kalfsschenkels niet over elkaar liggen en dat ze net onder de vloeistof liggen. Bak nog even de champignons en verdeel over de schaal. Leg er een takje rozemarijn, een takje tijm en een blaadje laurier bij en zet de schaal zo’n 1 1/2 tot 2 uur in de oven. Haal de schaal pas uit de oven als het vlees zacht en mals is en als het vlees bijna van het bot valt.

Maak intussen de gremolata: Mix de rasp van citroen samen met wat peterselie, 1 teentjes knoflook en 2 eetlepels olijfolie tot een smeuïge sausje.

Hierbij kun je zowel pasta, puree, polenta of rijst geven.

Werk de ossobucco alla milanese af met de gremolata.

Ossobuco alla milanese - Kalfsschenkels
Kalfsschenkels
Ossobuco alla milanese - Kalfsschenkels
Kalfsschenkels aanbraden
Ossobuco alla milanese
Volop verse groenten en kruiden toevoegen
Ossobuco alla milanese
Ossobuco alla milanese serveren met gremolata en pasta, polenta, rijst of aardappelpuree
Tags: Vlees - KalfsvleesVlees - Stoofschotel met kalfsvlees

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Vitello tonnato deluxe
Voorgerecht

Vitello Tonnato deluxe

Stoofpot van kalfsschouder recept
Stoofschotel

Stoofpot van kalfsschouder; De dag erna nog lekkerder

Zigeunerschnitzel
Vleesgerechten

Zigeunerschnitzel, een schnitzel met paprikasaus

Kalfskotelet bakken
Vleesgerechten

Kalfskotelet bakken

kalfsbiefstuk
Vleesgerechten

Kalfsbiefstuk

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

wintersoepen
Specials

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Drie oer- Hollands klassieke wintersoepen, stampensvol verse, gezonde- en lekkere ingrediënten. Wintersoepen staan ook bekend om hun voedzame karakter.

Lees verder
Prei recepten

Prei recepten; Omdat je gewoon meer kan met prei

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan

Nieuwe recepten

Tex-Mex gehaktballen
Vleesgerechten

Tex-Mex gehaktballen

Wil je eens een andere gehaktbal dan de bekende, Hollandse gehaktbal, ga dan eens voor de lekker pittige Tex-Mex gehaktballen.

Lees verder
Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven

Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven

ovenschotel met prei en varkenshaas

Ovenschotel met prei en varkenshaas

Handige kooktips

hele kip delen
Kookschool

Een hele kip snijden in acht delen

Een hele kip snijden of delen lijkt niet makkelijk en toch is het niet zo moeilijk! Met een stappenplan en...

Lees verder
Dadels

Dadels; een verantwoorde traktatie bij zoete trek

Gesuikerde schil van een citrusvrucht

Gesuikerde schil van een citrusvrucht

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Yoghurt zelf maken; makkelijk en leuk om te doen
  • Martin op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Kip ovenschotel, kip en groente onder een kaaskorstje
  • m op Kip ovenschotel, kip en groente onder een kaaskorstje
  • ineke op Yoghurt zelf maken; makkelijk en leuk om te doen
  • Elise op Risotto met savooiekool en pompoen
  • Maaike op Risotto met savooiekool en pompoen
  • Connie op Spinaziestamppot met een Italiaans tintje

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen