Rendang; stoofvlees op zijn Indonesisch – Als je van runderstoof houdt, en van de Oosterse keuken, dan houd je van rendang. Dat kan bijna niet missen. Ooit werd het dan ook door CNN uitgeroepen tot het lekkerste gerecht van de wereld. Nu blijft zoiets natuurlijk toch een kwestie van persoonlijke smaak, maar lekker is het in ieder geval wel. Het recept komt oorspronkelijk van Sumatra, maar ook in de rest van Indonesië en Maleisië wordt rendang gegeten. En zoals bij zoveel traditionele gerechten, elke familie maakt het op zijn eigen manier. Er zijn 100.000 verschillende recepten in omloop en dat brengt dan ook een eeuwig durende discussie met zich mee over wat er allemaal wel en niet in hoort. Die discussie gaan we dan ook maar niet aan, en we willen ook zeker niet pretenderen dat onze versie de juiste is. Maar onze rendang is beslist lekker en alle ingrediënten zijn makkelijk te vinden. Dus voor iedereen toegankelijk. Kies voor het bereiden van rendang niet het allermagerste rundvlees. Riblappen voldoen heel goed. Het vetrandje aan de riblappen zal tijdens de lange stooftijd helemaal wegsmelten. Maar dat vet geeft wel een heleboel smaak aan het vlees. Je kunt rendang als een op zichzelf staand gerecht eten, maar het is ook een geweldig onderdeel van een rijsttafel. Rendang maak je niet in een half uurtje. Reken minstens op 3,5 uur stoven, langer maakt het gerecht alleen maar lekkerder. Je kunt rendang prima een dag van tevoren bereiden.
Riblappen; voor stoofpotjes en draadjesvlees
Lekker, al die stoofpotjes met rundvlees. Maar welke lappen kies je? Weet jij het verschil tussen runderlappen, sucadelappen en riblappen?
Rendang; stoofvlees op zijn Indonesisch
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1500 gram riblappen of sukadelappen, in dobbelstenen
- 400 gram sjalotten, gesnipperd
- 4 teentjes knoflook, gehakt
- 2 rode chilipepers, in ringen
- 40 gram verse gember, geschild en fijngesneden of geraspt
- 2 eetlepels sambal badjak
- 1 eetlepel gemalen komijn
- 1 eetlepel gemalen koriander
- 1 eetlepel kurkumapoeder
- 2 theelepels laos
- 3 stengels citroengras
- 2 eetlepels tamarindepasta
- 2 eetlepels ketjap manis
- 800 ml kokosmelk
- 5 eetlepels gemalen kokos
- neutrale olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je rendang:
Verhit wat olie in een grote braadpan en bak het vlees in twee gedeelten rondom bruin aan. Leg het vlees even weg op een bord.
Bak in dezelfde braadpan in het achter gebleven braad vet de sjalotten, met de knoflook, de chilipeper en de gember glazig. Voeg dan de sambal, de komijn, de koriander, de kurkuma, en de laos toe en bak deze even mee. Blus af met de kokosmelk en voeg de tamarindepasta en de ketjap manis toe. Breng aan de kook. Zodra het kookt, doe je het vlees erbij.
Laat de rendang op een heel laag vuur ongeveer 3,5 uur sudderen. Let er op dat het niet te hard gaat, gebruik desnoods een sudderplaatje.
Haal het laatste half uur de deksel van de pan zodat de saus wat kan inkoken. Roer op dat moment ook de gemalen kokos erdoor. Hierdoor zal de saus nog wat extra binden.
Serveer de rendang met witte rijst, sambalboontjes of broccoli en wat kroepoek,
Tafel lekker !!
De Rendang gemaakt ,zit nu in de slow cooker. Heerlijk al dat snij werk en de kruiden uit mijn kast opzoeken.Koken een heerlijke ontspannen bezigheid.DUS mensen uitgenodigd om te komen eten.Met Rijst hete boontjes atjar nootjes, dat word smullen.
En als je bang bent om teveel spullen in huis te halen… Ik weet zeker dat als je dit gegeten hebt dit nog veel vaker gaat maken of een ander recept met deze ingrediënten. Lieve groet Cecile
Precies, Cecile! Je kunt specerijen best lang bewaren en ze komen heus op een ander moment weer van pas!
Rendang, Sjonge wat een voorbereiding af wachten of het eatable is
Volgens mij valt dat best mee, Paul, het stoven kost het meeste tijd, en ondertussen kun jij gewoon Netflixen hoor. En, een beetje meer vertrouwen in onze recepten mag best hoor!😉
Je kunt ook kant en klare boemboe gebruiken, scheelt een hoop inkopen en bereiden..
Natuurlijk kan dat. Maar dat is nou net wat we op Lekker Tafelen in principe niet doen, Redt.😉 Zelf maken is lekkerder, en je weet wat je eet.