Spaanse stoofpot met sucadelappen – Stoven met rundvlees, dat is altijd een goed idee. In de herfst en winter worden er, na een zomer vol salades en barbecues, vaak weer volop stoofpotjes met vlees als hoofdgerecht gegeten. Je vindt er hier eentje die je vast het hele jaar lekker vindt. Met de stoofpot uit dit recept neem je in het voorjaar een zonnig voorschotje op de zomer, en haal je in de herfst de zon nog even terug op je bord. De Spaanse stoofpot met sucadelappen zit dan ook vol Mediterrane ingrediënten. Je kunt dit vleesgerecht het beste op een vrije dag of thuiswerkdag maken, want je hebt er wel een paar uurtjes voor nodig. Maar het resultaat van dit recept mag er dan ook zijn!
Sucadelappen
Sucadelappen zijn afkomstig uit de schouder van het rund. Het betreft hier mager rundvlees. Door het midden van dat vlees loopt een soort van peesje. Dit kun je laten zitten tijdens het klaarmaken van het vlees. Het is gewoon eetbaar en door de lange bereidingstijd wordt het zacht. Na bereiding van het vlees is het een beetje doorzichtig. Het lijkt dan wel wat op de sucadesnippers die gebruikt worden in gebak, oliebollen en krentenbrood. Vandaar dus de naam ‘sucadelappen’. Een goede reden om het niet te verwijderen bij het snijden van het vlees voor de Spaanse stoofpot met sucadelappen, is dat het veel smaak af geeft aan het gerecht. Sucadelappen worden meestal gebruikt als stoofvlees. Maar wist je al dat je ze ook klaar kunt maken als een biefstuk? In dat geval verwijder je de pees en snijd je het vlees langs die pees los, zodat je twee lapjes, een soort biefstuk, overhoudt. Die kun je vervolgens bakken zoals je een biefstuk zou bakken.
Spaanse stoofpot met sucadelappen maken naar jouw smaak
Je kunt dit recept met rundvlees zo pittig maken als je wilt. Als je de hoeveelheid chilivlokken uit het recept aan houdt, wordt de Spaanse stoofpot met sucadelappen redelijk pikant. Je kunt altijd meer of minder gebruiken.
Houd je niet van kikkererwten? Vervang ze dan door witte bonen!
De dag van tevoren vast maken? Dat kan met dit recept heel goed. Laat de stoofpot dan afkoelen en bewaar hem tot gebruik in de koelkast.
Sucadelappen; minder vet dan riblappen
Wat zijn nou precies sucadelappen en wat is het verschil met ander runderstoofvlees? Lekker Tafelen zet het voor je op een rijtje!
Spaanse stoofpot met sucadelappen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gram sucadelappen, in stukjes
- 3 uien, in halve ringen
- 2 paprika's, bijvoorbeel een gele en een rode, in reepjes
- 4 teentjes knoflook, in dunne plakjes
- 700 gram verse tomaten, in blokjes
- 140 gram tomatenpuree
- 200 gram chorizo, in stukjes
- 700 ml warme runderbouillon
- 500 gram gekookte kikkererwten
- 2 laurierblaadjes
- 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 1 theelepel chilivlokken
- 100 gram groene olijven zonder pit
- zout en peper
- olijfolie om in te bakken
- 2 eetlepels gehakte peterselie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Spaanse stoofpot met sucadelappen:
Verhit een scheut olijfolie in een braadpan. Bak hierin de sucade en de chorizo rondom bruin aan. Schep het vlees even over op een bord.
Bak in hetzelfde vet de uien, de knoflook en de paprikareepjes aan, tot de ui glazig is. Voeg dan de stukjes tomaat en de tomatenpuree toe. Bak die ook even mee. Roer vervolgens de gerookte paprika, de oregano, de laurier en de chilivlokken erdoor. Blus af met de runderbouillon. Voeg nu de sucadelappen en de chorizo toe. Laat dit mengsel, met het deksel op de pan, op een heel laag vuurtje zo’n 3 uur stoven.
Voeg vervolgens de kikkererwten en de olijven toe. Laat het gerecht nog een half uurtje sudderen, zonder deksel. De saus kan dan wat inkoken.
Zet het vuur uit. Breng het gerecht op smaak met zout en peper, indien nodig. Roer de helft van de peterselie door de Spaanse stoofpot, gebruik de andere helft om te garneren. Serveer de stoofpot in diepe borden of grote kommen. Lekker met vers, grof, brood.
Tafel lekker !!
Wanneer je zo’n gerecht op tafel hebt hoef je niet meer naar Spanje. Samen met een stokbroodje gegeten. Het is een topper en voor herhaling vatbaar.
Dat soort complimenten krijgen we graag, Doede. Dankjewel! Fijn dat je van de Spaanse stoofpot genoten hebt.
Mieke,
Ik had de schotel ook gemaakt .
Een heerlijk gerecht ,wat ik nog eens ga maken .
Het was de eerste keer (en er volgen er nog meer )
Fijn dat je het lekker vond, Mieke. En leuk dat het voor herhaling vatbaar is!
Ik heb een vraag over de bereiding, er staat dat je de chorizo en vlees even uit de pan moet doen..
Bij welk punt gaat het vlees weer in de pan ??
Na het afblussen met de runderbouillon, Elvira. Het staat in de tweede alinea!
Gemaakt met wittebonen erin, olijven vergeten. Het was heerlijk!!
Gegeten met wat gebakken aard vd jumbo, afbak aard met schil en paprika.
Ga deze zeker nog een keer maken. Heb het trouwens een dag van te voren gemaakt in de slowcooker uren opgezet. Geweldig.
Dat klinkt goed, Eveline, witte bonen in plaats van kikkererwten. Ook een goed idee om het in de slowcooker te maken!
Wanneer komen de sucadelappen en chorizo erbij?
Die regel is inderdaad weggevallen, Yvi. We hebben het aangepast. Dankjewel voor je reactie.