Stoofpot van kalfsschouder – Eet jij wel eens kalfsvlees? Als je het niet kent, probeer het dan eens. Mogelijk word je aangenaam verrast. Begin eens met het recept van de stoofpot van kalfsschouder. Het recept zit ook nog een bomvol groenten en aardappels zitten er ook al in. Een complete maaltijd dus.
Waarom je eens kalfsvlees zou moeten proberen
Kalfsvlees is een zacht stukje vlees wat niet zo veel tijd nodig heeft als bijvoorbeeld rundvlees. Voor onderstaand recept heb ik kalfsschouder genomen. Dit is doorregen vlees met bot. Je kunt je slager vragen het klein te snijden of snij het zelf, maar zorg ervoor dat het bot meetrekt met het vlees en de groente. Zo wordt de stoofpot van kalfsschouder optimaal van smaak. Als er aan het vlees grotere stukken vet zitten, snijd je die er eerst af. Dit bak je uit en het vet ervan gebruik je weer om het vlees in aan te bakken.
Makkelijke stoofpot van kalfsschouder
Stoven met kalfsvlees is echt lekker. Vaak gebruik je om te stoven dan alleen vlees, soms wordt er nog wat ui of een bouquet garni aan het recept toegevoegd. Hier worden dan vaak aardappels en groenten bij geserveerd. Waarom zou je die groenten niet mee laten stoven. Zo trekken de heerlijke smaken van het vlees en de kruiden in de groenten en aardappels en je hebt maar een pan op het fornuis staan. Is het stoofvlees klaar, dan is alles klaar. Dat is dus een makkelijke stoofpot.
Als je de aardappels en groente mee stooft in de stoofpot van kalfsschouder, houd dan rekening met de gaartijd en het soort groente dat je gebruikt. Neem vastkokende aardappels, want kruimige aardappels worden een brei, wat er niet smakelijk uit ziet. Als groente zijn stevige soorten ideaal. Denk hierbij aan wortel, pastinaak of koolraap. Die blijven ook bij een langere stooftijd in vorm. Wil je bijvoorbeeld bloemkool in het recept verwerken dan zou je die het laatste half uur mee kunnen laten stoven.
Stoven met kalfsvlees; deze recepten wil je niet missen
Er mag best wat meer kalfsvlees gegeten worden in Nederland. Tijd om te gaan stoven met kalfsvlees. Lekker Tafelen heeft de recepten voor je!
Stoofpot van kalfsschouder
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo kalfsschouder
- 750 gram vastkokende aardappels
- 750 gram winterpeen
- 500 gram ui
- 1 teentje knoflook
- 3 blaadjes laurier
- 2 theelepels kurkuma
- 1/2 theelepel piment
- 1/2 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel zout
- 1/2 theelepel peper
- 1/2 liter groentebouillon
- zonnebloemolie
- peterselie voor de afwerking
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een stoofpot van kalfsschouder:
Snijd de kalfsschouder in grove stukken van ongeveer 3 à 4 cm. Snijd het bot en overtollig vet eruit en houd apart. Laat het vlees een half uurtje op kamertemperatuur komen.
Schil de wortels en snijd ze grof (3 à 4 cm).
Schil de ui en snijd ze in parten. Snipper de knoflook.
Schil de aardappels en snijd ze in grote stukken van ongeveer 5 cm.
Neem een grote pan liefst met dikke bodem en verhit die. Bak hierin het vet van de schouder en het bot aan tot ze mooi bruin gekleurd zijn. Voeg eventueel nog wat zonnebloemolie toe tijdens het aanbakken. Neem het vet uit de pan en doe dat weg. Leg het bot opzij.
Bak nu het vlees in de pan tot dit mooi verkleurd is. Voeg de kruiden toe en bak kort mee. Doe nu de wortel en ui erbij en bak ze heel even mee.
Schenk nu de bouillon erbij en roer het aanbaksel goed los.
Voeg het bot en de aardappels toe. Zorg dat er genoeg vocht bij zit zodat alles bijna helemaal onder staat. Voeg eventueel nog wat water toe. Laat alles op een zacht vuur met de deksel op de pan een uur stoven tot het vlees en de groenten gaar zijn.
Dit stoofpotje is het lekkerste als het een paar uur van tevoren gemaakt wordt, zo kunnen de smaken goed intrekken. Serveer de stoofpot van kalfsschouder met grof gesneden peterselie.
Tafel lekker !!