Stoofpot van kalfsschouder – Kalfsvlees is een zacht stukje vlees wat niet zo veel tijd nodig heeft als bijvoorbeeld rundvlees. Voor onderstaand recept heb ik kalfsschouder genomen. Dit is doorregen vlees met bot. Je kunt je slager vragen het klein te snijden of snij het zelf, maar zorg ervoor dat het bot meetrekt met het vlees en de groente. Zo wordt de stoofpot van kalfsschouder optimaal van smaak. Wanneer het vlees grotere stukken vet bevat snijd je deze er eerst af. Dit bak je uit en het vet ervan gebruik je weer om het vlees in aan te bakken.
Makkelijke stoofpot
Vaak gebruik je om te stoven alleen vlees, soms nog wat ui of een bouquet garni. Hier worden dan vaak aardappels en groentes bij geserveerd. Waarom zou je deze groentes niet mee laten stoven. Zo trekken die heerlijke smaken van het vlees en de kruiden in de groentes en aardappels en je hebt maar 1 pan op het fornuis staan. Is je stoofvlees klaar dan is alles klaar. Dat is dus een makkelijke stoofpot.
Als je de aardappels en groente mee stooft in deze stoofpot van kalfsschouder, houd dan rekening met de gaartijd en het soort groente dat je gebruikt. Neem vastkokende aardappels want kruimige aardappels worden een brei wat er echt niet smakelijk uit ziet. Als groente zijn stevige soorten ideaal. Denk hierbij aan wortel, pastinaak of koolraap. Deze blijven ook bij een langere stooftijd in vorm. Wil je er bijvoorbeeld bloemkool in verwerken dan zou je die het laatste half uur mee kunnen laten stoven.
Stoofpot van kalfsschouder
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo kalfsschouder
- 750 gram vastkokende aardappels
- 750 gram winterpeen
- 500 gram ui
- 1 teentje knoflook
- 3 blaadjes laurier
- 2 theelepels kurkuma
- 1/2 theelepel piment
- 1/2 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel zout
- 1/2 theelepel peper
- 1/2 liter groentebouillon
- zonnebloemolie
- peterselie voor afwerking
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je deze stoofpot van kalfsschouder:
Snij de kalfsschouder in grove stukken van ongeveer 3 a 4 cm. Snij het bot en overtollig vet eruit en hou apart. Laat het vlees een half uurtje op kamertemperatuur komen. Schil de wortel en snij deze grof (3 a 4 cm). Schil de ui en snij deze in parten. Snipper de knoflook. Schil de aardappel en snij in grote stukken van ongeveer 5 cm.
Neem een grote pan liefst met dikke bodem en verhit deze. Bak hierin het vet van de schouder en het bot aan tot deze mooi bruin gekleurd zijn. Voeg eventueel nog wat zonnebloemolie toe tijdens het aanbakken. Neem het vet uit de pan en doe weg, leg het bot opzij. Bak nu het vlees in de pan tot dit mooi verkleurd is. Voeg de kruiden toe en bak kort mee. Voeg er nu de wortel en ui aan toe en bak heel even mee. Doe er nu de bouillon bij en roer het aanbaksel goed los. Voeg het bot en de aardappels toe. Zorg dat er genoeg vocht bij zit zodat alles bijna helemaal onder staat. Voeg eventueel nog wat water toe. Laat alles op een zacht vuur met de deksel op de pan een uur stoven tot het vlees en de groentes gaar zijn. Dit stoofpotje is het lekkerste als het een paar uur van tevoren gemaakt wordt, zo kunnen de smaken goed intrekken. Serveer de stoofpot van kalfsschouder met grof gesneden peterselie.
Tafel lekker !!