Stoofpot van rundvlees – Stoven is niet bij iedereen populair. Echte thuiskoks of foodies zijn hier wel dol op. Door een lange en langzame garing haal je echt het optimale uit een mooi stuk rundvlees. In veel gevallen zie je stoofpotten met alleen vlees. Maar ook aardappelen en groenten kun je in zo’n stoofpot verwerken. Onderstaand dan ook een variant met volop verse groenten, en een voortreffelijke specerijen samenstelling. Zowel verse als gedroogde kruiden geven deze stoofschotel een heerlijk eigen aroma.
Zoals bij de meeste stoofschotels is het ook bij deze: de volgende dag is die echt nog lekkerder! Maak van deze stoofpot van rundvlees dus het liefst een grote pan vol. Je gasten zullen hier absoluut van smullen.
Schrik niet van de wat lange ingrediëntenlijst. Duur is het namelijk zeker niet en de meeste specerijen heb je vast al in de kast staan en ook de groenten zijn alledaagse groenten.
Let op we hebben het over een stoofpot. Je hebt ca. 20 minuten nodig om alles klaar te maken en daarna kun je met een wijntje op de bank ploffen, de geuren uit je stoofpan opsnuiven en jezelf afvragen waarom het zo lang duurt voor zo’n verrukkelijke schotel eindelijk op tafel staat.
Stoofpot van rundvlees
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gram magere runderlappen
- 3 tomaten
- 1 onbespoten (biologische) citroen
- 600 gram krielaardappelen
- 2 groene paprika’s
- 1 courgette geel of groen( ik meng ze voor de kleur in je gerecht)
- 1 grote ui
- 5 teentjes knoflook
- 1/2 dl olijfolie
- 2 eetlepel olijfolie
- 4 dl vetarme vleesbouillon (1 blokje opgelost in 4 dl heet water)
- 1.5 koffielepel paprikapoeder
- 1 koffielepel komijn
- 1 plantje koriander
- Een half bosje peterselie (vers)
- 8 verse muntblaadjes
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
De stoofpot van rundvlees maak je zo:
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote stoofpan en bak de fijngesnipperde knoflook en de ui glazig. Snijd het rundvlees in blokjes en doe in de pan. Bak aan alle kanten goudbruin. Breng op smaak met peper en zout. Snij ondertussen de citroen in kwarten. Giet de hete runderbouillon bij het vlees. Kruid met het paprikapoeder en de komijn. Meng er de stukken citroen door en laat ongeveer anderhalf uur afgedekt stoven ( gaartijd wel controleren, die is afhankelijk van de dikte van je vlees ).
Maak ondertussen de kruidenolie: snipper de koriander, de peterselie en de munt fijn en meng met 1/2 dl olijfolie. Zet dit even koel weg.
De tomaten in plakken snijden. Verwijder de pitjes en de witte zaadlijsten uit de paprika’s en snijd in fijne reepjes. De ongeschilde courgette in gelijke blokjes snijden. Schil de krielaardappelen. Voeg de paprikareepjes, de tomatenschijfjes, de krielaardappelen en de courgetteblokjes toe aan de stoofpot. Laat nog ongeveer 30 min zachtjes meestoven met het vlees.
Giet vlak voor het opdienen een beetje van de kruidenolie bij de stoofpot van rundvlees.
Tafel lekker !!
Wanneer haal je de citroen eruit? Bij mij is hij bitter geworden
drie keer in vier weken gemaakt; heerlijk!
Hallo Rachid,
Wat leuk dat het zo in de smaak valt.
Bij ons is dit ook een toppertje wanneer het op tafel wordt geserveerd.
Alvast thx voor je reactie.
Arianne
Ik vind het niet pittig, de citroen overheerst en maakt te weinig verbinding met de andere smaken. Hopelijk is t morgen beter….
Hallo Mlies,
Spijtig dat je dit overheersend vind, maar natuurlijk smaken verschillen… Hopelijk kan hij je morgen alsnog bekoren ?
Groetjes
ik ben hem nu aan het bereiden voor 8 personen,lijkt mij heel erg lekker.
Hallo Ada,
Ben enorm benieuwd of de stoofpot jullie heeft gesmaakt..
Bij ons wordt deze enorm gewaardeerd 🙂
Heerlijk recept, ik ga hem zeker maken, maar dan in een slowcooker.
Leuk Jeanet, we zijn benieuwd of het een succes wordt.