Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Stoofpot van varkenswangetjes

Even geen hachee of runderstoof, maar een stoofschotel van varkenswangetjes. Echt een heerlijke delicatesse. Je moet er wel even de tijd voor nemen!

0 13.095

Stoofpot van varkenswangetjes – Varkenswangetjes, niet iets dat je regelmatig op tafel zet. En dat terwijl het vroeger een algemeen hoofdgerecht was. Nu worden deze wangetjes meer en meer gebruikt om echte delicatessengerechtjes te maken.

Wangetjes bewegen veel en daarom bevat het vlees veel bindweefsel. Door het vlees langzaam te garen wordt dit zacht en smeuïg.

Waar koop je varkenswangetjes?

Varkenswangentjes liggen niet snel in de supermarkt maar zijn normaal makkelijk te verkrijgen bij de slager als je dit even op voorhand vraagt. Meestal zijn deze gebruiksklaar om direct te gebruiken, vraag anders je slager of hij de vliezen alvast voor je kan verwijderen. Dit stoofpotje kan je ook met kalfswangetjes maken, houd er wel rekening mee dat deze een stukje duurder zijn.

Dit stoofpotje kun je natuurlijk met verschillende groenten serveren, maar is ook erg lekker met aardappels in frietjes gesneden en koolrabi.

Stoofpot van varkenswangetjes

Stoofpot voor 2 a 3 personen

  • Varkenswangen (ongeveer 8 stuks)
  • 2 eetlepels basterdsuiker lichtbruin
  • 3 eetlepels rode wijnazijn
  • ongeveer 400 ml kalfsfond
  • 1 flesje Westmalle of andere trappist
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd
  • tijm, laurier, rozemarijn (verse kruiden)
  • boter

Stoofpot van varkenswangetjes bereiden:

Oven voorverwarmen op 140 graden. De varkenswangen kruiden met peper en zout, hierna licht in bloem wentelen, en aanbakken in boter.
In een pan die ook in de oven kan, de ui, sjalot en knoflook aanstoven, de gebakken varkenswangen erop leggen.

stoofschotel-varkensvleees-varkenswangen-recept 12.02.17Voeg naar smaak de basterdsuiker toe en leg er de verse kruiden op.

Voeg azijn, het opgewarmd bier en fond toe (alles moet onder staan).
Dit gaat dan minstens 2 uur in de oven op 140 graden met het deksel op de pan.

De saus van de varkenswangen is als het goed is ingekookt en al lichtjes gebonden door de bloem aan de varkenswangen. Indien je toch een dikkere saus wenst kun je beter voorzichtig het vlees uit de kom halen en je vloeistof indikken door middel van een Beurre manié.
Dit is een andere manier om te binden op basis van bloem en boter. Het mengsel wordt toegevoegd aan sauzen die al gekookt zijn, voornamelijk aan stoofgerechten of pocheervocht. Gelijke hoeveelheden zachte boter en bloem worden met de hand tot een gladde en dikke pasta gemengd. Die pasta wordt met kleine vlokjes tegelijk door de zacht kokende saus geklopt of geroerd. Blijf kloppen tot de boter is gesmolten en de bloem zijn bindkracht ontwikkelt.

De groenten die ik erbij serveer, kook ik eerst en worden daarna op het laatst nog licht gestoofd in wat boter, bijgekruid en afgewerkt met bosui. Aardappel en koolrabi snijd je in frietjes gesneden. Maar het is ook lekker met spruitjes, raapjes of een salade.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer