Stoofpot; Vandaag maken, morgen eten. Eén van de grote voordelen van een stoofpot is dat de afwas niet zo groot is. Een stoofpot maak je over het algemeen in één pan en als je er meer gebruikt kun je ze tussentijds afwassen. Nog een voordeel is dat je er nauwelijks omkijken naar hebt. Het werk zit ‘m in de voorbereiding en daarna kun je zelf een lekker wijntje pakken of gezellig bijpraten met je gasten of tafelgenoten. Voor de meeste stoofpotjes geldt ook nog eens dat het de smaak zeer ten goede komt als je ze een nachtje laat rusten. Je kunt dus vandaag de stoofpot maken voor morgen. Hoe fijn is het om in het weekend de stoofpot voor te bereiden en deze maandag uit je werk alleen maar even op te warmen.
Klassiek of gewoon variatie
Het gekke is dat er vooral klassieke stoofpotten gemaakt worden. Niets mis met klassiekers, maar durf ook je eigen fantasie te gebruiken. Hieronder delen we met jullie het recept voor zo’n eigen variatie. In deze stoofpot gebruiken we twee soorten vlees ( rundvlees en varkensvlees ) en vooral ook veel verse groenten. Het gerecht krijgt smaak door diverse specerijen te combineren. Én we stoven in Belgisch Abdijbier. Samen maakt dat het recept voor een meer dan voortreffelijke stoofschotel. Als deze stoofschotel op het vuur staat ruikt het heerlijk in huis. Helaas kunnen we deze geur online niet met jullie delen. We nodigen je van harte uit om dit recept eens te proberen. Daar ga je geen spijt van krijgen!
Varkensvlees; het meest gegeten!
Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?
Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten
Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.
Stoofpot van 2 soorten vlees
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gr. runderstoofvlees
- 250 gr. varkensstoofvlees
- 1 eetlepel bloem
- 1 koffielepel paprikapoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 cm verse geraspte gember
- 2 uien, niet te fijn gesneden
- 1 knoflookteentje, in fijne plakjes gesneden
- 2 stengels bleekselderij in stukjes
- 250 gram wortels, in schijfjes gesneden
- 1 rode-, groene- en gele puntpaprika in stukken gesneden
- 2 tomaten in 4 gesneden en nogmaals in 2 snijden
- 125 gram diepvrieserwtjes
- 8 a 10 kleine vastkokende aardappels geschild en in 2 gesneden
- 1 flesje Maredsous bier (abdijbier)
- 400 ml kalfsfond
- boter om aan te bakken
- peper, zout
- tijm
- laurier
- een beetje azijn
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de stoofpot van twee soorten vlees:
Verhit de boter in een ruime stoofpan. Braad hierin de blokjes rund- en varkensvlees rondom aan. Breng op smaak met wat zout en peper. Haal het vlees dan uit de pan en hou het even warm. Stoof de uien aan in de pan en voeg dan het vlees weer toe. Strooi de bloem over het vlees en schep nog een keer goed om. Warm in een andere pan de fond en het bier even op en giet het dan in de stoofpan. Voeg tijm, paprikapoeder, laurier, chilipoeder, knoflook, gember en een scheutje azijn naar smaak toe. Voeg dan de schijfjes wortel en bleekselderij toe. Breng het geheel aan de kook, zet dan het vuur laag en laat ongeveer anderhalf uur zachtjes sudderen.
Haal de pan van het vuur, laat afkoelen en bewaar in de koelkast tot morgen.
De volgende dag breng je het geheel weer aan de kook. Zet dan het vuur weer laag. Voeg de aardappels toe en laat ca. 15 minuten sudderen. Doe dan de stukken paprika erbij en laat nog ca. 15 minuten sudderen. Voeg dan de erwtjes en de tomaat toe en laat nog eens 10 minuten sudderen.
Zet de stoofpot op tafel en serveer het gerecht in diepe kommen.
Tafel lekker !!
Ook ik maar graag stoofpotten, en dan het liefste grote hoeveelheden. Als ik het op zondag maak en ik wil het maandag opeten, kan ik het dan in de pan laten staan (met het vuur uit natuurlijk)? Of moet ik het echt in bakjes doen en vervolgens in de koelkast zetten?
Lekker Rob, stoofpotten zijn de volgende dat vaak nog lekkerder. Buiten de koelkast bewaren is niet zo’n goed idee. Zet gewoon de hele pan (als deze is afgekoeld) in de koelkast. De volgende dag hoef je het alleen maar op te warmen op een laag vuur met het deksel op de pan.
Jammie! Goed geschreven! Duidelijk…nu begrijp ik het!
En wanneer moet de paprikas toegevoegd worden ??
Bij het nalezen heb ik idd gemerkt dat dit er spijtig genoeg niet bij stond. De paprika gaat erbij nadat je de aardappels 15 min hebt laten sudderen , na nogmaals 15 min gaan de tomaten en erwten erbij…
sorry had dit over het hoofd gezien bij het neerschrijven 😉 pas dit zo snel mogelijk aan 🙂