Stoofpotje van hamlappen en paddenstoelen – Bij stoofpotjes denk je al snel aan vlees dat uren lang op het vuur moeten staan. Maar dat hoeft echt niet. Dit recept voor een stoofpotje van varkensvlees heb je makkelijk in een uurtje geregeld! De hamlappen zijn veel sneller gaar dan bijvoorbeeld runderlappen. En ook varkensvlees is heerlijk om mee te stoven en ze combineren heerlijk met de gemengde paddenstoelen. En dat allemaal in een romige saus. Beter wordt het niet. Serveer het stoofpotje van hamlappen en paddenstoelen met bijvoorbeeld pasta en een salade. Maar als onderdeel van een AGV’tje is de stoofschotel ook heerlijk. Ga jij dit recept maken om je tafelgenoten vanavond te verrassen?
Hamlappen; dat is mager vlees
Voor het recept van dit stoofpotje van hamlappen en paddenstoelen heb je uiteraard hamlappen nodig. Hamlappen zijn afkomstig van de achterbout van het varken. Uit de ham dus. Het vlees wordt in mooie dikke lappen gesneden, die je eventueel weer in blokjes kunt snijden. Ook zijn hamlappen heel geschikt als reepjesvlees. Hamlappen vallen in de categorie mager vlees. Het zijn ook de meest malse varkenslappen. Het vlees is vrij snel gaar, dat betekent dat je het prima kunt gebruiken voor een wokschotel of als satévlees. Maar ze zijn ook heel geschikt voor bijvoorbeeld dit stoofpotje met hamlappen en paddenstoelen. Stoofpotjes met varkensvlees zijn relatief snel gaar.
Stoofpotje van hamlappen en paddenstoelen maken
Je kunt dit stoofpotje van hamlappen en paddenstoelen makkelijk van tevoren maken en opwarmen voor je wilt gaan eten. Bewaar de stoofschotel tot gebruik afgedekt in de koelkast.
In het recept zijn gemengde paddenstoelen gebruikt, in dit geval shiitakes, oesterzwammen en kastanjechampignons. Je kunt dit natuurlijk aanpassen aan je eigen smaak en een soort, bijvoorbeeld champignons nemen, of een andere combinatie van paddenstoelen maken.
Eet je liever geen varkensvlees? Je kunt dit recept ook prima maken met kalfsstoofvlees. Ook dat vlees is relatief snel gaar. Houd hiervoor het recept gewoon aan en vervang de hamlappen door kalfsvlees. Zo is het makkelijk variëren toch?
Hamlappen; mals en mager varkensvlees
Varkensvlees, het is te koop onder allerlei benamingen. Maar weet jij ook het verschil tussen al die varkenslappen, filetlappen en hamlappen?
Stoofpotje van hamlappen en paddenstoelen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 700 gram hamlappen, in blokjes
- 400 gram gemengde paddenstoelen, gesneden
- 150 gram gerookte spekblokjes
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 300 ml bouillon
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 2 eetlepels Worcestershire sauce
- 300 ml kookroom
- boter en olie om in te bakken
- zout en peper
- 2 eetlepels gehakte peterselie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een stoofpotje van hamlappen en paddenstoelen:
Verhit in een braadpan en klontje boter en een scheut olie. Laat het lichtbruin worden. Bak hierin de hamlappen met het gerookt spek rondom, bruin. Doe de uien en de knoflook erbij en bak die even mee. Voeg vervolgens de paddenstoelen er aan toe en bak ook die mee tot ze geslonken zijn. Dan schenk je de bouillon erbij en voeg je de tijm toe.
Breng aan de kook en laat vervolgens op een heel laag pitje een uurtje stoven.
Na een uur zijn de hamlappen helemaal gaar gestoofd. Schenk nu de kookroom erbij en roer die erdoor. Laat nog een kwartiertje zachtjes pruttelen zodat de saus kan inkoken. Mocht de saus niet dik genoeg worden dan kun je hem eventueel binden met een beetje maïzena, die je aanmaakt met een scheutje koud water. Breng het stoofpotje op smaak met zout en peper, en de Worcestershiresauce.
Bestrooi voor het serveren met de gehakte peterselie. Lekker met gekookte aardappels en groente, of met pasta en een groene salade.
Tafel lekker !!