Stoofpotje van sucadelappen met zwarte knoflook – Stoofpotten van rundvlees zijn altijd heerlijk. En het recept voor dit stoofpotje van sucadelappen met zwarte knoflook zeker. Het kost je een paar uurtjes om te maken, maar daarna heb je een heerlijke pan stoofvlees. Je kunt er aardappelpuree bij maken en wat gekookte groente erbij serveren, en je hebt het ultieme AGV’tje! Eenvoudig, maar soms gewoon heel erg lekker, toch? Het makkelijk te maken recept vind je hieronder.
Sucadelappen
Sucadelappen worden uit de schouder van het rund gesneden. Dit rundvlees is vrij mager. Door het midden van het vlees loopt een peesje. Dit peesje kun je gewoon laten zitten tijdens het maken. Het is eetbaar en door de lange stooftijd van het vlees wordt het zacht. Na bereiding van het vlees wordt het een beetje doorzichtig. Het lijkt dan wel wat op de sucadesnippers die gebruikt worden in gebak en oliebollen. Vandaar dus de naam ‘sucadelappen’. Een goede reden om het niet te verwijderen bij het snijden van het vlees voor het stoofpotje van sucadelappen met zwarte knoflook, is dat het veel smaak afgeeft. Sucadelappen worden over het algemeen gebruikt als stoofvlees. Maar wist je al dat je ze ook kunt bakken als een biefstuk? In dat geval verwijder je de pees. Snijd het vlees langs de pees los, zodat je twee lapjes overhoudt. Die kun je vervolgens bakken zoals je een biefstuk zou bakken.
Zwarte knoflook
Een recept voor een stoofpotje van sucadelappen met zwarte knoflook… Zwarte knoflook is een product waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Het betreft hier geen ‘soort’ knoflook, maar knoflook die is gefermenteerd. Door het fermentatieproces wordt de knoflook zwart. Het maken van de gefermenteerde knoflook gebeurt door een gecontroleerd verwarmingsproces dat enkele weken in beslag neemt. Door het fermenteren gaan suikers en aminozuren reageren en ontstaat er de stof melanoïdine. Het ontstaan van die stof zorgt ervoor dat de knoflook zwart wordt. Een bijkomend voordeeltje van zwarte knoflook in een recept is dat het geen knoflookadem veroorzaakt. De meeste grotere supermarkten verkopen wel zwarte knoflook. Je vindt dat overigens niet altijd op de groenteafdeling. Soms ligt het in doosjes bij de afdeling Midden-Oosterse ingrediënten.
Stoofpotje van sucadelappen met zwarte knoflook
Zoals de meeste stoofpotten van rundvlees, kun je ook dit stoofpotje van sucadelappen met zwarte knoflook prima van tevoren klaar te maken Laat het vleesgerecht afkoelen en zet de pan in de koelkast tot gebruik.
Kun je geen zwarte knoflook vinden, gebruik dan gewone knoflook en volg verder gewoon het recept. Halveer dan wel het aantal teentjes.
Sucadelappen; minder vet dan riblappen
Wat zijn nou precies sucadelappen en wat is het verschil met ander runderstoofvlees? Lekker Tafelen zet het voor je op een rijtje!
Knoflook; een geurige smaakmaker
Je houdt er van, of je vindt het helemaal niets... we hebben het over knoflook, een van de geurigste smaakmakers uit de uienfamilie!
Stoofpotje van sucadelappen met zwarte knoflook
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram sucadelappen, in blokjes
- 250 gram sjalotten, in halve ringen
- 6 teentjes zwarte knoflook, grof gehakt
- 1 liter warme runderbouillon
- 75 ml balsamicoazijn
- 10 blaadjes salie, gesneden
- 2 laurierblaadjes
- olijfolie om in te bakken
- peper en zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een stoofpotje van sucadelappen met zwarte knoflook:
Verhit een scheut olijfolie in een braadpan. Bak hier in het vlees rondom bruin aan. Schep het vlees even op een bord en bak in hetzelfde vet de sjalotten en de zwarte knoflook aan. Als de sjalotten bruin zijn doe je het vlees terug in de pan.
Schenk de bouillon en de balsamicoazijn in de pan. Voeg de salie en de laurier toe.
Laat op een heel laag vuurtje 3,5 uur zachtjes stoven, met het deksel op de pan. Haal het laatste half uur de deksel er af zodat de jus wat kan inkoken.
Serveer met gekookte aardappels en groente.
Tafel lekker !!