Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Stoofvlees in pindasaus; Doe het eens anders

Stoofvlees kun je op talloze manieren verwerken. De klassiekers ken je hopelijk ook al. Probeer dan ook eens stoofvlees in pindasaus! Lekker met rijst.

0 822

Stoofvlees in pindasaus – Wie houdt er niet van stoofvlees? Het kost even wat tijd om het te maken, maar dan heb je ook wat!

Ik ben uitgegaan van een recept voor runderstoofvlees. Ga voor kwalitatief goed vlees, en neem een niet al te magere variant. Een beetje vet geeft echt extra smaak, en smelt tijdens een lange bereiding vrijwel helemaal weg. Kies voor riblappen, sukadelappen of iets dergelijks of vraag het je slager. Geïnteresseerd in meer info? Lees dit artikel eens.

Er zijn heel veel manieren om stoofvlees te bereiden. Denk aan klassiekers als Boeuf Bourguignon, stoofvlees met bier, de Indonesische Rendang, en Hongaarse Goulash, Zuurvlees en natuurlijk onze Nederlandse hachee. Nu is het natuurlijk leuk om het eens op een andere manier te doen. De genoemde manieren heb ik allemaal al heel vaak gemaakt. Dus het werd tijd voor een andere twist.

En zo kwam ik tot het volgende recept voor stoofvlees in pindasaus. Dit gerecht is heerlijk met rijst en ( Indonesische ) sperziebonen. Wat komkommersalade erbij is ook lekker. Maar wat dacht je van frietjes met stoofvlees in pindasaus? Dat is toch helemaal onweerstaanbaar!

Laat je overigens niet afschrikken door de lange lijst met ingrediënten. Het meeste staat vast al in je keukenkastje en anders is alles gewoon in elke supermarkt te koop.

Stoofvlees in pindasaus

Stoofschotel voor ongeveer 6 personen:

  • 1200 gram runderstoofvlees, ríblappen, sukadelappen etc. in blokjes van 5 cm
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 rode chilipeper, met zaad, in halve ringetjes
  • 1 stukje gember, ter grote van een duim, geraspt of zeer fijn gesneden
  • 5 el pindakaas
  • 6 el ketjap manis
  • 400 ml runderbouillon
  • 1 tl laos
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen sereh (citroengras) of 1 verse stengel
  • 1 tl kurkuma
  • 250 ml kokosmelk
  • Olie om te bakken

Zo maak je stoofvlees in pindasaus:

Verhit wat olie in een ruime braadpan. Laat het vlees rondom bruin worden.
Voeg dan de knoflook, gember, chilipeper en de uien toe en laat deze even mee bakken.

Vervolgens voeg je ook de laos, koriander, komijn, sereh en kurkuma toe. Laat de specerijen ook even meebakken. Blus af met de bouillon.
Schenk de kokosmelk en de ketjap manis er ook bij.
Roer de pindakaas er door zodat er een saus ontstaat. Deze is eerst wat dun, maar dikt vanzelf in tot pindasaus.
Zet het vuur heel laag. Gebruik eventueel een sudderplaatje.

Laat het vlees minstens 2,5 uur zachtjes stoven in de pindasaus. Langer mag ook! Als je aan het eind van de stooftijd de saus nog te dun vindt, laat dan een minuut of 10 het deksel van de pan. Let er wel op dat het niet aanbrandt!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer