Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Stoverij van haas met raap en rozemarijn

Een bijzondere en smaakvolle stoofschotel met wild serveren? Probeer deze stoverij van haas met raap en rozemarijn uit de slowcooker.

0 2.469

Stoverij van haas met raap en rozemarijn – Indien je regelmatig een stoofpot op tafel zet, is de aanschaf van een electrische slowcooker een overweging waard. Een electrische slowcooker (ook wel: crockpot) stooft voedsel op een constante lage temperatuur. De meeste slowcookers kennen een high (90 Celcius) en een low (80 Celcius) stand en soms een stand Auto (een paar uur hoog, daarna laag). De wat duurdere exemplaren hebben ook een tijdsklok en wat meer instelmogelijkheden.

Het grootste voordeel van een electrische slowcooker is dat de temperatuur constant wordt gehouden. In een oven kan de temperatuur nog wel eens afwijken van de ingestelde temperatuur en is de temperatuur soms afhankelijk van de plek in de oven. Op een pitje is het nog lastiger de temperatuur in bedwang te houden. Je merkt het verschil vooral in de verdamping van het vocht. In een slowcooker verdampt er bijna niets van het toegevoegde vocht. Hiermee zal je rekening moeten houden bij de bereiding: de saus dikt bijna niet in. Dit betekent minder vocht toevoegen en soms ook de saus achteraf in een pannetje op het fornuis nog even in laten dikken.

Vlees wordt in ieder geval supermals in een slowcooker. Mocht je het onderstaande recept met de slowcooker willen bereiden, verminder dan de hoeveelheid wijn met een kwart. Na ongeveer 6 uur stoven op 90 Celcius valt het vlees uit elkaar en heb je een heerlijke:


Stoverij van haas met raap en rozemarijn

 • 4 hazenbouten of het vlees van voor en achterpoten
 • Ca. 1 liter rode wijn
 • 1 wortel, in blokjes
 • 1 ui, fijngesneden
 • 3 Hollandse/meirapen, in blokjes gesneden
 • 4 takjes tijm
 • 4 takjes rozemarijn
 • 4 kruidnagels (1 per bout)
 • 4 jeneverbessen (1 per bout)
 • 2 laurierblaadjes
 • boter
 • bloem
 • zout, peper

Marineer de bouten/vlees 48 uur in de rode wijn met wortel, ui, rapen, tijm, rozemarijn, kruidnagels, jeneverbessen en laurierblaadjes. Haal de bouten/het vlees uit de marinade en dep droog. Zeef de marinade en houd de groente en kruiden apart. Braad het vlees aan in hete boter en haal het er uit. Bak vervolgens de groente even aan. Voeg alles bij elkaar in de pan, met de kruiden en vervolgens de marinade. Kruid met peper en zout. Laat het gerecht ongeveer 3 uur stoven op laag vuur of zet het een nacht op 90°C in de oven of doe het in de electrische slowcooker ongeveer 6 uur op stand High (90 C).

Haal de bouten/vlees uit de pan en kook het vocht eventueel nog in. Is de saus nog te dun, voeg dan een mengsel van bloem en boter ( 1 deel boter, 1 deel bloem) toe om het te binden. Wil je een glanzende saus, roer dan van het vuur af nog enkele klontjes koude boter door de saus. Lekker met (zuurkool van) rode kool en gekookte aardappelen.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer