- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Visstoofpotje met Baharat, Original Spices

Visstoofpotje met Baharat, Original Spices by Jonnie Boer

Met Baharat, een van de specerijenmelanges die Jonnie Boer in samenwerking met “Euroma” op de markt bracht, maak je op eenvoudige wijze een Arabisch smakend visstoofpotje. Baharat is ook geschikt om in groenten- en vleesschotels te gebruiken. Het eerste waar ik aan dacht, was om er een kippetje mee te kruiden en er bijvoorbeeld een curry-achtige schotel van te maken. Of een met baharat gekruide kip roosteren; vast ook heel lekker. Maar, juist omdat kip een zo voor de hand liggend product is, maakte ik er (eerst) iets “vissigs” mee. Ik hoop namelijk dat dit recept je inspireert om zelf ook eens met de veelzijdig toepasbare baharat aan de slag te gaan. Lees hier meer over Original Spices by Jonnie Boer[1]

Schil de sinaasappels dik, (boven een kommetje) zodat er geen witte vliezen achterblijven. Snijd er plakken van en probeer zo veel mogelijk sap op te vangen tijdens het schillen en snijden van de sinaasappel. Bestrooi de vis met een beetje zout en snijd hem in een aantal stevige brokken.  Los het bouillonblokje op in 200 ml kokend water.

Verhit de olie in een hapjespan of tajine en bak de ui op een matig vuur in circa 4 minuten tot hij glazig wordt. Houd een snufje baharat achter en voeg de rest samen met de uitgeperste knoflook toe aan de ui. Bak nog circa 1 minuutje zachtjes mee. Giet de visbouillon en het opgevangen sinaasappelsap bij de ui en breng alles tegen de kook aan.

Leg de stukken vis in de pan en strooi de helft van de gesnipperde peper en de fijngehakte koriander erover.  Leg de sinaasappelplakken er bovenop en strooi de rest van de peper over de sinaasappel. Doe de deksel op de pan en laat de vis in 10 tot 15 minuten zachtjes gaar stoven.

Strooi het achtergehouden snufje baharat over de visschotel en garneer met de rest van de koriander. Lekker met  Turks brood, rijst of een couscousschotel.

*Welke witvis

Voor welke witvis je kiest, dilemma, dilemma, dilemma…Kies je voor de smaak, kies je voor de prijs of het diepvriesgemak of kies je voor “verantwoorde” vis. En wat is dan verantwoorde vis?!

Het wordt zo mooi verwoord door ons Nationaal Visbureau[2] : “Wie verantwoord vis wil eten kiest voor duurzaamheid. Het draait bij duurzaamheid om de 3 p’s: people (mensen), profit (opbrengst) en planet (planeet). Dit betekent dat we onze planeet zo moeten onderhouden dat onze kleinkinderen er gezond en veilig op kunnen leven.” Maar nu komt het; daar waar deze organisatie,  vanwege de overbevissing op bepaalde vissoorten, pleit voor het gebruik van kweekvissen (zoals tilapiafilet, pangasius of victoriabaars), komen andere partijen daar juist fel tegen in opstand, bijvoorbeeld de vissersbond[3]. Ik kan hier alleen maar aanstippen dat ik op de hoogte ben van de gruwelverhalen die de ronde doen over het effect dat de kweekbasins (in verafgelegen landen) hebben op mens (maatschappij), natuur en gezondheid.  Ik ben zelf eerlijk gezegd geen fan van de tilapia en de pangasius, maar als jij deze vissoorten lekker vindt, wie ben ik dan om daar tegenin te gaan, want over smaak valt niet te twisten. Als het over duurzaamheid gaat, dan weet ik niet zo goed welke vis ik je moet aanraden; hier liggen zoveel voetangels en klemmen….

Afijn, maak een lekker visstoofpotje met baharat en de witvis van jouw keuze.

Links in dit artikel
  1. Original Spices by Jonnie Boer: http://lekkertafelen.nl/specials/original-spices-door-jonnie-boer-in-de-supermarkt/
  2. Nationaal Visbureau: http://www.visbureau.nl/
  3. de vissersbond: http://www.vissersbond.nl/%20