Tex-Mex aardappelschotel met krieltjes en varkenshaas – Heb je zin in een maaltijd met aardappelen, vlees en groente, maar mag het wel een beetje spannender dan het gebruikelijke AGV’tje? Dan is dit recept voor een Tex-Mex aardappelschotel met krieltjes en varkenshaas zeker iets voor jou. Alle componenten uit het AGV’tje zijn vertegenwoordigd, maar door het gebruik van Tex-Mex kruiden om de aardappels en het vlees te marineren, ontstaat er een heel ander soort hoofdgerecht. Duik jij vanavond de keuken in om deze aardappelschotel met een Midden-Amerikaans tintje maken en vervolgens te genieten van een heerlijke maaltijd?
Krieltjes, heerlijke kleine aardappeltjes
Krieltjes zijn hele kleine aardappeltjes, met een formaat van 23 tot 30 mm. Dit zijn heel jonge aardappeltjes, dus je hoeft ze niet te schillen voor je ze gaat gebruiken. In dit recept voor Tex-Mex aardappelschotel met krieltjes en varkenshaas zijn verse krieltjes gebruikt en geen voorgekookte aardappeltjes uit het koelvak. Om twee redenen: vers is altijd lekkerder, en de ‘minikrieltjes’ uit het koelvak zijn bijna altijd geen echte krieltjes, maar aardappelbolletjes die zijn gesneden uit grote aardappels. En zeg nu zelf, hoeveel moeite is het zelf koken van die krieltjes nu echt? Het maken van dit recept kost je een kwartiertje, en het resultaat is veel beter.
Varkenshaas
Het vleesbestanddeel in deze aardappelschotel is varkenshaas. Varkenshaas is een heerlijk stuk supermals stuk vlees dat gesneden wordt uit de rug van het varken. Omdat het weinig tijd nodig heeft om te bakken, zeker als je het in stukjes snijdt, zoals in dit recept voor Tex-Mex aardappelschotel met krieltjes en varkenshaas, is het heel geschikt om in een gerecht als deze te verwerken.
Tex-Mex aardappelschotel met krieltjes en varkenshaas – tips
Je kunt de aardappelschotel van tevoren voorbereiden door de krieltjes vast te koken en in de marinade te zetten. Ook het vlees kun je vast in de marinade zetten. De maïs kun je vast koken en de groenten vast snijden. Zo maak je er een makkelijk recept van. Wel alles in de koelkast bewaren tot je gaat koken.
Liever geen varkenshaas? Ook met kipfilet of biefstuk is de Tex-Mex aardappelschotel met krieltjes heerlijk! Houd dezelfde werkwijze aan.
Varkenshaas; een mals stukje varkensvlees
Het meest malse stukje van het varken, dat is de varkenshaas. Lekker om zo te bakken, maar ook voor een saté of een brochette onverslaanbaar!
Aardappelschotels; heerlijke recepten!
Vind jij een vers bereide aardappelschotel er ook zo heerlijk uitzien? Met deze recepten maak jij zelf de lekkerste aardappelschotels!
Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes
Hou jij ook zo van krieltjes? Krieltjes zijn kleine aardappeltjes waarmee je veel meer kunt dan basic koken en bakken. Lekker om te variëren!
Tex-Mex aardappelschotel met krieltjes en varkenshaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo gewassen krieltjes, ongeschild
- 750 gram varkenshaas, in blokjes
- 3 paprika's, kleuren naar keuze, in reepjes
- 1 flinke ui, in niet te dunne kwart ringen
- 15 cherrytomaten, gehalveerd
- 125 gram babymais of 150 gram gare maiskorrels
- 70 gram tomatenpuree
- 3 eetlepels Tex-Mexkruiden
- 4 eetlepels neutrale olie
- olie om in te bakken
- 2 eetlepels verse, gehakte peterselie
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een Tex-Mex aardappelschotel met krieltjes en varkenshaas:
Kook de krieltjes in een pan water met zout in ongeveer 15 minuten gaar.
Als je verse babymais gebruikt, kook die dan beetgaar in wat water met zout.
Neem een grote kom en meng daar in 1 1/2 eetlepel Tex-Mex kruiden met 2 eetlepels olie tot een marinade. Als je kruiden zonder zout gebruikt, voeg dan wat zout toe. Schep hier de varkenshaas doorheen en laat een uurtje (of langer) marineren. Zet de schaal in de koelkast.
Neem nog een grote kom en meng daar in ook 1 1/2 eetlepel Tex-Mex kruiden met 2 eetlepels olie tot een marinade. Schep hier de gekookte krieltjes door heen en laat ook minimaal een uur marineren. Als je dit langer dan een uur doet zet de schaal dan in de koelkast.
Verhit een scheutje olie in een wok of hapjespan, bak hierin de ui en de paprika aan. Voeg de tomatenpuree toe en laat het even meebakken. Als de ui glazig is voeg je de krieltjes toe en bak ze ook mee. Schep af en toe om, om aanbranden te voorkomen.
Verhit ondertussen een koekenpan met wat olie erin en bak hierin de varkenshaas rondom bruin aan tot het vlees net gaar is. Niet te lang bakken, dan loop je het risico dat het vlees te droog wordt.
Als de varkenshaas goed is, en het aardappelmengsel is gebakken, schep ze dan in de wok of hapjespan door elkaar. Voeg ook de mais, de tomaten en de peterselie toe. Breng, als dat nodig is, op smaak met wat extra zout.
Serveer de Tex-Mex aardappelschotel met krieltjes en varkenshaas direct. Lekker met een (groene) salade!
Tafel lekker !!