• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zondag, mei 29, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht

Tiroler Gröstl: comfort food uit de bergen

Arianne Parent door Arianne Parent
in Hoofdgerecht
1
4
Tiroler Gröstl

Tiroler Gröstl: Comfort food uit de bergen – Tiroler Gröstl is een traditioneel Oostenrijkse recept dat – zoals de naam al suggereert –  uit de regio van Tirol komt.

Het is een voedzame maaltijd, en dat komt goed uit als je hard aan het werk bent of de hele middag nog moet skiën of wandelen. Als je dit jaar niet op wintersport gaat hoef je deze typische skigerechten toch niet te missen.

Met dit recept haal je het wintersportgevoel gewoon in eigen huis.

Eigenlijk is Tiroler Gröstl ontstaan door koks van de gasthoven die steeds teveel eten maakten. Eens in de zoveel dagen maakten dan deze koks met de restjes, het avondeten voor het personeel. Zo ontstond Tiroler Gröstl! Maar zoals dat vaak gaat: kliekjes zijn soms zo lekker dat ze uitgroeien tot een hele nieuwe – smakelijke – maaltijd.

Wat een voedzame maaltijd nodig heeft, vind je in Tiroler Gröstl. Aardappelen, spek, rosbief, eieren. Dit is echt lekker eten, maar de verse groenten ontbreken in dit gerecht. Je kunt vrij eenvoudig groenten toevoegen in het gerecht, maar dat zou zonde zijn van deze klassieke versie. In plaats daarvan kun je de Tiroler Gröstl ook serveren met een verse (winterse) salade.

Tiroler Gröstl

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 ui gesnipperd
  • 750 gr vastkokende aardappels
  • 350 gr gerookt spek
  • 350 gr gebraden varkensrosbief
  • 2 el marjolein
  • peper en zout
  • 4 eieren
  • 4 el gehakte peterselie
  • 2 el reuzel of boter
  • 1 el komijn
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 2 eetlepels (bak)boter

Bereidingswijze van dit recept

Tiroler Gröstl maak je zo:

Stoom of kook de aardappels gaar en snijd ze als ze afgekoeld zijn in schijfjes. Snipper de ui en pers de knoflook. Snijd het varkensvlees en gerookt spek in dobbelsteentjes. Verwarm een beetje boter in een ruime pan en bak de schijfjes aardappel onder voortdurend roeren. Breng op smaak met wat zout en doe – als je het voorhanden hebt – de reuzel erbij om een betere smaak te verkrijgen. Anders voeg je nog wat boter toe.

Het gerookte spek en vlees mag nu bij de aardappels. Laat dit even krokant bakken. Nu mag de komijn, marjolein en geperste knoflook erbij. Voeg als laatste nog de gesnipperde ui en peterselie toe.

In een andere pan bak je ondertussen een spiegelei dat je op smaak brengt met een beetje peper.

Dit gerecht wordt opgediend in kleine eenpersoons pannetjes. Je verdeelt het aardappel-vleesmengsel hierin en leg het spiegelei erboven op.

Tiroler Gröstl is lekker met een frisse salade erbij.

Tafel lekker !!

Tags: Aardappel recepten
DeelPin28Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Penne met verse zalm en verse spinazie
Pastagerechten

Penne met verse zalm en verse spinazie

Oosterse wokschotel met broccoli
Wokken

Oosterse wokschotel met broccoli

Gevulde aubergine
Hoofdgerecht

Gevulde aubergines; met een vulling van groenten en kikkererwten

Maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm
Salade

Maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm

Asperges met biefstuk
Vleesgerechten

Asperges met biefstuk; Smaakvol, puur en eenvoudig

Maaltijdsalade met verse zalm
Visgerechten

Maaltijdsalade met verse zalm

oven gegaarde zalm in roomsaus
Visgerechten

Ovengegaarde zalm in roomsaus

Risotto met snijbonen en blauwe kaas
Risotto

Risotto met snijbonen en blauwe kaas

Reacties 4

  1. Erik says:
    5 maanden geleden

    Vanwege de Corona-crisis zit Oostenrijk er dit jaar helaas niet in.

    We doen dus deze Kerst hier maar een Oostenrijks rondje met o.a Schnitzel, Tiroler Gröstl en Rettichsalat (met wat extra geraspte wortel en rode kool erin). Uiteraard een mooie DAC erbij.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      5 maanden geleden

      Mogelijkheden genoeg ?

      Beantwoorden
  2. Jeroen says:
    4 jaar geleden

    Nog lekkerder als je de komijn vervangt door karwijzaad

    Beantwoorden
    • Erik says:
      5 maanden geleden

      Ik doe het altijd half-half, het beste van beiden en zelden teveel…

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Recepten met langoustines
Specials

Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!

Als je van langoustines houdt, en je hebt inspiratie nodig kijk dan eens bij onze recepten met langoustines en leef je uit!

Check het recept of lees de info
Dressings op basis van yoghurt

Dressings op basis van yoghurt

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

Recept in de picture

Penne met verse zalm en verse spinazie
Pastagerechten

Penne met verse zalm en verse spinazie

Eenvoudige en pure smaken vormen de basis van deze penne met verse zalm en verse spinazie, natuurlijk mogen de verse tomaten niet ontbreken.

Check het recept of lees de info
Oosterse wokschotel met broccoli

Oosterse wokschotel met broccoli

Gevulde aubergine

Gevulde aubergines; met een vulling van groenten en kikkererwten

Handige kooktips

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

De perfect malse zalm bakken of grillen is best makkelijk! Volg de stap-voor-stapinstructies en eet nooit meer droge zalm.

Check het recept of lees de info
Morbier

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Gerda op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen