Tjap Tjoy; zelf gemaakt net zo lekker! – Tjap Tjoy is een van de populairste gerechten in Chinese restaurants en bij de afhaalchinees. Ook jij hebt het vast wel eens gegeten. En zo niet, dan moet je het zeker eens proberen. Je hoeft er niet voor naar de Chinees, het is niet ingewikkeld en met dit recept kun jij het zelf maken. Dit recept komt niet van een Chinees, dus dit recept is misschien niet helemaal authentiek, maar zeker wel erg lekker. Je kunt het samen met andere Chinese of Indische gerechten serveren bij een rijsttafel, maar ook als op zichzelf staand gerecht is Tjap Tjoy heerlijk! Verras jij je tafelgenoten met een heerlijk hoofdgerecht met kipfilet in de vorm van een zelfgemaakte Oosterse maaltijd?
Tjap Tjoy met kip, vlees, of garnalen
Tjap Tjoy betekent in het Nederlands ‘gemengde groenten’ of ‘tien groenten’. En dat geeft precies weer wat het gerecht inhoudt, veel gemengde groenten. In een traditionele Tjap Tjoy zit geen vlees, kip of garnalen. Bij de Chinees worden die toevoegingen meestal als aparte optie aangeboden. Wij hebben in onze variant wat kipfilet toegevoegd aan het gerecht. Zo wordt het met wat witte rijst erbij een complete maaltijd, die ook nog eens snel op tafel staat. Wil je een vegetarische variant serveren, dan kun je het vlees of de vis dus gewoon weglaten.
Variëren met gemengde groenten
In het recept worden een aantal groenten gebruikt die meestal ook bij de Chinees voor de Tjap Tjoy gebruikt worden. Uiteraard kun je creatief zijn en het recept aanpassen aan je eigen smaak. Ook een groente als broccoli, paksoi of babymaïs past er prima in. Maar aarzel ook vooral niet om de restjes groenten die nog in de groentelade van je koelkast liggen te gebruiken. Dan hebben die ook meteen een goede bestemming. Als je niet van pittig eten houdt, laat de chilipeper dan weg of verwijder het zaad.
Hoofdgerechten met kipfilet; zet smaak op tafel!
Wat is er nou makkelijker dan even een kipfiletje bakken bij je maaltijd? Maar dat kan anders. We delen de beste hoofdgerechten met kipfilet!
Tjap Tjoy
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram kipfilet, in plakjes
- 2 rode uien, in halve ringen
- 1 winterpeen, in repen
- 200 gram peultjes
- 250 gram kastanjechampignons, in plakjes
- 1 prei, in schuine ringen
- 1 rode paprika, in repen
- 1 gele paprika, in repen
- 100 gram taugé
- 1 rode chilipeper, indien gewenst zonder zaad, in ringetjes
- 2 teentjes knoflook, fijn gehakt
- een stukje verse gember van ongeveer 2 cm, geraspt of heel fijn gesneden
- 1 1/2 theelepel laos
- 1 1/2 theelepel sereh
- 2 eetlepels oestersaus
- 2 eetlepels zoute sojasaus
- 100 ml hete kippenbouillon
- neutrale olie om in te bakken
- zout
- maïzena
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Tjap Tjoy:
Verhit een wok en giet er wat olie in. Als de olie heet is bak je de kip rondom bruin. Haal de kip uit de wok en leg even weg op een bord.
Wok dan de winterpeen, de ui, en de paprika tot ze zacht beginnen te worden.
Voeg dan de prei, de peulen, de champignons, de gember, de chilipeper en de knoflook toe en bak ze verder mee. Voeg ook de sereh, de laos, de sojasaus en de oestersaus toe.
Blus de groenten als ze beetgaar zijn af met de hete bouillon. Laat de groenten niet te zacht worden. Indien nodig kun je de saus binden met een beetje maïzena dat je met wat koud water aanmaakt. Schep dan de rauwe taugé erdoor. Als je die niet meebakt, blijft die knapperig.
Serveer de Tjap Tjoy direct. Witte rijst is er lekker bij.
Tafel lekker !!
er zijn bij de ingrediënten dingen weggelaten die je het bereiden wel noemt. bijv. prei.
maar wel lekker gegeten hoor!
De prei staat toch echt in de ingrediëntenlijst Jan, maar fijn dat de tjap tjoy lekker was!
Hallo lekker tafelen ,
Deze tjap tjoy al een paar keer gemaakt echt een aanrader !! Bedankt !
Groetjes ; Ineke
Fijn dat je het lekker vindt, Ineke. Dankjewel voor het compliment!
Bedankt voor het heerlijk recept .
We zetten het bij onze favoriete recepten zat zoveel smaak aan.
Groetjes
Fijn dat jullie het lekker vonden, Helma! Dat horen we graag!