Tomatencurry uit India met tofu – Na mijn reis door India ben ik een tijd echt verslaafd geweest aan de curry’s. Ik probeerde in India bijna iedere dag een andere curry uit om maar zo veel mogelijk te proeven. Terug in Nederland maakte ik bijna wekelijks een curry, maar de smaken haalde het vaak nog niet bij de echte curry’s. Maar na lang uitproberen (het is inmiddels drie jaar verder) heb ik het idee dat het steeds meer in de buurt komt. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.
Tomaten, het hele jaar de zon op je bord!
Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!
Tomatencurry uit India met tofu
voor 4 personen
- 3 el ghee
- 1 el korianderzaad
- 1 el komijnzaad
- 1 el mosterdzaad
- 3 rode uien
- 3 witte uien
- 2 stengels citroengras
- 1 el kurkuma
- 10 curry blaadjes (bij de toko in de vriezer)
- 3 gedroogde chilipepers
- 2 cm gember
- 5 tenen knoflook
- 200 ml kokosmelk
- 400 g cherrytomaten in blik
- 5 tomaten
- 1 el plantaardige olie
- 1 el kristalsuiker
- 400 g tofu
- 3 el bloem
- 3 el masala
- 2 bosuien
- Verse koriander
- peper en zout
Rooster het koriander-, komijn-, en mosterdzaad in een klein beetje ghee totdat de zaden gaan knetteren. Stamp ze daarna fijn in een vijzel. Door de zaden eerst te roosteren krijgen ze meer smaak. Je ruikt het al wanneer je ze gaat stampen en die heerlijke geuren vrij komen.
Snijd twee rode en twee witte uien fijn en snijd het citroengras in de lengte in. Breek de stengels dan voorzichtig zonder dat je het citroengras echt in stukken breekt. Zo komen de smaken van de stengels beter vrij. Snijd de gedroogde chilipeper in stukjes en rasp de gember. Verhit twee eetlepels ghee in een stoofpan en doe hierin de specerijen, uien, citroengras, curryblaadjes, chilipeper en gember. Pers drie tenen knoflook erboven uit en laat een paar minuten stoven. Roer dan de kokosmelk en cherrytomaten erdoor heen en laat een uur op laag vuur pruttelen. Blijf zo nu en dan roeren.
Verwarm de oven voor op 140°C. Snijd de tomaten in partjes en verdeel deze over een bakplaat. Besprenkel met de olie en suiker en pers de overige twee knoflookteentjes erboven uit. Breng ze op smaak met peper en zout en zet de tomaten een uur in de oven.
Voeg de tomaten bij de currysaus in de pan en laat nog een half uur tot een uur zachtjes door pruttelen. Dep ondertussen de tofu droog met een keukenpapiertje en snijd het blok in vierkantjes. Omhul de tofu met bloem, masala en flink wat peper uit de molen. Bak de tofu in de rest van de ghee tot de blokjes bruin beginnen te worden. Snijd ondertussen de overige uien in dunne ringen en de bosui in schuine plakjes. Haal de tofu uit de pan en bak de uien tot ze zacht beginnen te worden. Bak de bosui en tofu nog een paar minuten mee zodat alles goed warm is.
Serveren
De tomatencurry is heerlijk met (zelfgemaakt) naanbrood en rijst. Serveer de tomaten curry in schaal met de tofu en verse koriander zodat iedereen zelf kan pakken. Wanneer je volgens Indiase tafelmanieren wilt eten dan eet je met je rechterhand, zonder mes en vork dus.
Variatietip
Wil je deze curry graag met vis of vlees eten? Vervang de tofu dan door witvis of garnalen of door kip. Voor alle drie geld goed inwrijven met het bloem-masalamengsel en vervolgens bereiden zoals de tofu.
Tafel lekker!