Turkse pide gevuld met gehakt – Zet eens een Turkse pide op tafel in plaats van de bekende pizza. Een Turkse pide is een heerlijk zachte brood gemaakt met yoghurt en dit brood wordt vervolgens royaal gevuld met een kruidig mengsel van gehakt en paprika.
Turks brood of pide?
Het ronde brood wat je bij de Turkse winkel kan kopen heet ook pide, maar wij noemen het Turks brood. De pide in onderstaand recept is een gevuld Turks brood. Het deeg hiervan is zeer zacht en luchtig wat weer goed combineert met de krachtige vulling. Turkse pide gevuld met gehakt dus.
Het deeg wordt gemaakt met yoghurt wat ook de zachte structuur geeft.
Het lijkt een ingewikkeld brood, maar eigenlijk is het kinderlijk eenvoudig. Het leuke is dat je de Turkse pide op vele manieren royaal kan vullen omdat deze in tegenstelling tot pizza opstaande randen heeft. Onderstaand de Turkse pide gevuld met gehakt, maar probeer ook eens de Turkse pide gevuld met kaas. En natuurlijk kun je nog veel meer ideeën voor de vulling bedenken.
Turkse pide gevuld met gehakt
In onderstaande receptuur voor Turkse pide vind je een vulling van lamsgehakt met tomaten en puntpaprika’s. Een krachtige vulling in een heerlijk luchtig brood. De vulling is op smaak gebracht met de al-andalus kruiden van Jonnie Boer. Sprenkel er voor de finishing touch nog wat kruidenolie over en je hebt een dijk van een maaltijd.
Lamsgehakt, de lekkerste recepten!
Lekker Tafelen vertelt je alles over lamsgehakt en natuurlijk delen we ook graag de allerlekkerste recepten met lamsgehakt met jou!
Turkse pide gevuld met gehakt
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 350 gram bloem
- 100 gram water
- 100 gram Turkse yoghurt
- ½ ei
- 15 gram verse gist
- 2 theelepels suiker
- ½ theelepel zout
- 35 gram olijfolie
- 400 gram lamsgehakt
- 3 zoete puntpaprika’s
- 2 tomaten
- 2 theelepels al-andalus kruiden
- 2 lente-uitjes
- zout ( voor de vulling )
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Turkse pide gevuld met gehakt:
Doe de bloem in een kom en voeg hier het water, de yoghurt, de gist, het ei en de suiker aan toe. Kneed met de hand of met een mixer met deeghaken tot een samenhangend geheel. Voeg er nu het zout en de olie aan toe en kneed ongeveer 10 minuten tot een zeer soepel deeg. Voeg er eventueel nog een beetje water aan toe, de hoeveelheid water is afhankelijk van de kwaliteit van de bloem. Zet het deeg in een kom afgedekt met een stukje huishoudfolie weg tot de hoeveelheid verdubbeld is. Maak ondertussen de vulling:
Snijd de paprika en de tomaten in kleine stukjes en de lente-ui in ringetjes. Bak het gehakt rul in een droge hete koekenpan. Schep eventueel vet uit de pan wanneer het gehakt erg vet is. Doe er nu de paprika en de tomaten bij en bak deze kort mee. Breng op smaak met de al-andalus kruiden en zout. Roer er de helft van de gesneden lente-ui doorheen proef en breng eventueel nog meer op smaak naar wens. Zet de vulling opzij tot deze nodig is.
De pide maken
Verdeel het deeg in 3 gelijke stukken en vorm er bollen van, rol deze iets langwerpig en zet 15 minuten opzij met een stukje huishoudolie erover. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 200 graden. Strooi een klein beetje bloem of liever nog maismeel op het aanrecht en rol het stukje deeg uit tot een langwerpige plak. Leg deze plak op de bakplaat en verdeel er 1/3 van de vulling over. Vouw de zijkanten omhoog en knijp de punten tegen elkaar. Draai de punten een kwartslag en knijp ze stevig vast. (Zie foto) Doe dit ook met de andere stukken deeg. Bak de pides in 10-15 minuten goudbruin en gaar. Meng eventueel een eetlepel olijfolie met een theelepeltje al-andalus kruiden en druppel deze over de pide. Strooi de rest van de gesneden lente-ui over de Turkse pide gevuld met gehakt, en serveer warm.
Tafel lekker !!
Kan mij niet voorstellen tot die deeg ooit zelf geprobeerd hebt. Veel en veel te nat.
Ik vermoed dat het de bedoeling is om alleen water of alleen de yoghurt toe te voegen. Het deeg moet stevig zijn om de bootjes te kunnen maken, eventueel meel toevoegen
Het is bijna 60% vocht, dit is vrij veel, het is ook een zeer soepel deeg. Bij de meeste recepten gebruik je 50% vocht. Wanneer je lang en goed kneed krijg je ook met deze hoeveelheid een goed deeg. Alles heeft ook te maken met luchtvochtigheid en de kwaliteit van de bloem. Vind je het lastig werken met een slap deeg dan zou je er voor kunnen kiezen om minder water te gebruiken.