- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Turkse pide gevuld met gehakt

Turkse pide gevuld met gehakt – Zet eens wat anders op tafel dan een pizza. Dit heerlijke zachte brood gemaakt met yoghurt wordt royaal gevuld met een kruidig mengsel van gehakt en paprika.

Het ronde brood wat je bij de Turkse winkel kan kopen heet ook pide maar wij noemen het Turks brood. De pide die ik gemaakt heb is een gevuld Turks brood. Het deeg hiervan is zeer zacht en luchtig wat weer goed combineert met de krachtige vulling.

Het deeg wordt gemaakt met yoghurt wat ook de zachte structuur geeft. Het lijkt een ingewikkeld brood maar eigenlijk was het kinderlijk eenvoudig. Het leuke is dat je ze op vele manieren royaal kan vullen omdat deze in tegenstelling tot pizza opstaande randen hebben.

Deze pide heeft een vulling van lamsgehakt met puntpaprika’s. Deze vulling heb ik op smaak gebracht met de al-andalus kruiden van Jonnie Boer. Later heb ik er nog een klein beetje kruidige olie over gedruppeld.

Turkse pide gevuld met gehakt

Hoofdgerecht[1]

Al-Andalus van Euroma is een specerijenmelange gebaseerd op een oud Moors recept. Deze volle, zoete melange kenmerkt zich door ingrediënten zoals gerookte paprika en komijnzaad. Het fijne van deze kruiden is dat ze geen zout bevatten zodat je zelf de hoeveelheid zout aan kan passen.


Voor het pide deeg: 3 stuks

Doe de bloem in een kom en voeg hier het water, de yoghurt, de gist, het ei en de suiker aan toe. Kneed met de hand of met een mixer met deeghaken tot een samenhangend geheel. Voeg er nu het zout en de olie aan toe en kneed ongeveer 10 minuten tot een zeer soepel deeg. Voeg er eventueel nog een beetje water aan toe, de hoeveelheid water is afhankelijk van de kwaliteit van de bloem. Zet het deeg in een kom afgedekt met een stukje huishoudfolie weg tot de hoeveelheid verdubbeld is. Maak ondertussen de vulling.

Voor de vulling van 3 stuks

[2]

Snijd de paprika en de tomaten in kleine stukjes en de lente-ui in ringetjes. Bak het gehakt rul in een droge hete koekenpan. Schep eventueel vet uit de pan wanneer het gehakt erg vet is. Doe er nu de paprika en de tomaten bij en bak deze kort mee. Breng op smaak met de al-andalus kruiden en zout. Roer er de helft van de gesneden lente-ui doorheen proef en breng eventueel nog meer op smaak naar wens.  Zet de vulling opzij tot deze nodig is.

De pide maken

Verdeel het deeg in 3 gelijke stukken en vorm er bollen van, rol deze iets langwerpig en zet 15 minuten opzij met een stukje huishoudolie erover. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 200 graden. Strooi een klein beetje bloem of liever nog maismeel op het aanrecht en rol het stukje deeg uit tot een langwerpige plak. Leg deze plak op de bakplaat en verdeel er 1/3 van de vulling over. Vouw de zijkanten omhoog en knijp de punten tegen elkaar. Draai de punten een kwartslag en knijp ze stevig vast. (Zie foto) Doe dit ook met de andere stukken deeg. Bak de pides in 10-15 minuten goudbruin en gaar.  Meng eventueel een eetlepel olijfolie met een theelepeltje al-andalus kruiden en druppel deze over de pide. Strooi er de rest van de gesneden lente-ui over en serveer warm.

Tafel lekker !!

Links in dit artikel
  1. Hoofdgerecht: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/hoofdgerecht/
  2. [Image]: https://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2017/11/Pide-een-Turks-brood-3.jpg