• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
vrijdag, maart 24, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht

Vijfschaft; ouderwets lekkere Hollandse pot

Een traditioneel streekgerecht uit de provincie Utrecht

door Elise de Haan
in Hoofdgerecht
0
0
Vijfschaft

Vijfschaft – Heb jij wel eens gehoord van vijfschaft? Het is een typisch streekgerecht uit de provincie Utrecht, bestaand uit aardappel, winterpeen, ui, bruine bonen en appel. De naam van het hoofdgerecht komt dan ook van het feit dat het uit deze vijf hoofdingrediënten bestaat. Er wordt ook wel rookworst en gerookt spek toegevoegd. Traditioneel werd vijfschaft gegeten in de periode dat het werk op de boerderij stil lag vanwege de vorst. Er werden dan stevige maaltijden samengesteld uit wat er nog aan wintervoorraad was, en dat waren dan vaak de eerder genoemde ingrediënten. Van oorsprong wordt vijfschaft geserveerd met een mosterdsaus.

Aardappels en appels voor vijfschaft

Kies voor het maken van vijfschaft vastkokende aardappels. Deze vallen tijdens het koken niet uit elkaar en de blokjes behouden zo hun vorm. Het moet tenslotte geen stamppot worden. Er horen zure appels in het gerecht. Natuurlijk neem je voor een Nederlands streekgerecht een Nederlandse appel als een goudreinet.

Bruine bonen, die kook je zelf!

In vroeger tijden werden bruine bonen na het oogsten gedroogd voor de wintervoorraad. Voor het bereiden van vijfschaft gebruik je dus gedroogde bruine bonen, die je de avond ervoor in de week zet en zelf kookt. Heb je daar echt geen tijd voor, dan kun je eventueel ook een blik bruine bonen nemen.

Rookworst

Je gaat een traditioneel streekgerecht maken, dus doe je zelf een plezier, en koop een verse rookworst voor de vijfschaft. Je moet een verse rookworst 20 minuten wellen, maar verse rookworst is echt zoveel smaakvoller dan een voorgekookt supermarktexemplaar van een grote multinational.

Mosterdsaus bij de vijfschaft

Traditioneel werd vijfschaft gegeten met een mosterdsaus. Je maakt een makkelijke versie door een bechamelsaus te maken van 40 gram boter, 40 gram bloem en 400 ml melk. Daar voeg je naar smaak zo’n 3 eetlepels mosterd aan toe. Voor een gevulde variant kun je er wat fijn gesneden augurk en wat zilveruitjes aan toevoegen.

Vijfschaft

Porties: 5-6 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 200 gram gedroogde bruine bonen
  • 2 uien, in niet te dunne kwart ringen
  • 800 gram vastkokende aardappels, geschild en in blokjes
  • 450 gram winterpeen, geschrapt en in blokjes
  • 2 goudreinetten, geschild en in stukjes
  • 250 gram gerookt spek, in blokjes of reepjes
  • 1 verse rookworst
  • peper en zout

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je vijfschaft: 

De avond van tevoren zet je de bruine bonen in de week in een schaal water.

Kook de bonen gaar. Dit duurt afhankelijk van de bonen 30 tot 60 minuten. Giet ze af en laat ze goed uitlekken.

Wel de rookworst 20 minuten in water dat net niet kookt. Snijd de worst daarna in plakjes.

Bak het spek uit in een koekenpan.

Zet in een grote pan met een laagje water, met zout, de aardappels met de uien op. Als deze 10 minuten koken doe je de winterpeen erbij. Na nog eens 5 minuten voeg je ook de appel toe. Laat nog  2 minuten koken, doe dan de worst en de bruine bonen erbij. Schep alles door elkaar en giet de vijfschaft goed af.

Schep het uitgebakken gerookt spek door het gerecht heen. Breng op smaak met peper en zout.

Serveer de vijfschaft direct. Lekker met mosterdsaus.

Tafel lekker !!

Tags: Aardappel receptenVlees - Rookworst
DeelPin30Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Venkeltaart met ham en kaas
Quiche

Venkeltaart met ham en kaas

Aardappelschotel met kip en koolraap
Hoofdgerecht

Aardappelschotel met kip en koolraap

gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten
Pastagerechten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Risotto met drie kazen
Risotto

Risotto met drie kazen

ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
Ovenschotel

Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

tartaar met een kaasvulling
Vleesgerechten

Tartaar met een kaasvulling

Wrap met gegrilde groenten
Hoofdgerecht

Wrap met gegrilde groenten, tomatenpesto en mozzarella

spaghetti frittata
Pastagerechten

Spaghetti frittata

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Venkeltaart met ham en kaas
Quiche

Venkeltaart met ham en kaas

Een hartige venkeltaart met ham en kaas, daar loopt toch iedereen warm voor? De zachte smaak van venkel combineert heerlijk met ham en kaas!

Check het recept of lees de info
Aardappelschotel met kip en koolraap

Aardappelschotel met kip en koolraap

gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..
  • Willem H. TenWolde op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..
  • Brian Weber op Croutons maken voor soep of salade; Met Italiaanse kruiden en kaas
  • Redactie op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Redactie op Zachte broodjes bakken
  • Mdvries op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Fred de Jong op Zachte broodjes bakken
  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen