• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, december 11, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht

Vijfschaft; ouderwets lekkere Hollandse pot

Een traditioneel streekgerecht uit de provincie Utrecht

door Elise de Haan
in Hoofdgerecht
0
0
Vijfschaft

Vijfschaft – Heb jij wel eens gehoord van vijfschaft? Het is een typisch streekgerecht uit de provincie Utrecht, bestaand uit aardappel, winterpeen, ui, bruine bonen en appel. De naam van het hoofdgerecht komt dan ook van het feit dat het uit deze vijf hoofdingrediënten bestaat. Er wordt ook wel rookworst en gerookt spek toegevoegd. Traditioneel werd vijfschaft gegeten in de periode dat het werk op de boerderij stil lag vanwege de vorst. Er werden dan stevige maaltijden samengesteld uit wat er nog aan wintervoorraad was, en dat waren dan vaak de eerder genoemde ingrediënten. Van oorsprong wordt vijfschaft geserveerd met een mosterdsaus.

Aardappels en appels voor vijfschaft

Kies voor het maken van vijfschaft vastkokende aardappels. Deze vallen tijdens het koken niet uit elkaar en de blokjes behouden zo hun vorm. Het moet tenslotte geen stamppot worden. Er horen zure appels in het gerecht. Natuurlijk neem je voor een Nederlands streekgerecht een Nederlandse appel als een goudreinet.

Bruine bonen, die kook je zelf!

In vroeger tijden werden bruine bonen na het oogsten gedroogd voor de wintervoorraad. Voor het bereiden van vijfschaft gebruik je dus gedroogde bruine bonen, die je de avond ervoor in de week zet en zelf kookt. Heb je daar echt geen tijd voor, dan kun je eventueel ook een blik bruine bonen nemen.

Rookworst

Je gaat een traditioneel streekgerecht maken, dus doe je zelf een plezier, en koop een verse rookworst voor de vijfschaft. Je moet een verse rookworst 20 minuten wellen, maar verse rookworst is echt zoveel smaakvoller dan een voorgekookt supermarktexemplaar van een grote multinational.

Mosterdsaus bij de vijfschaft

Traditioneel werd vijfschaft gegeten met een mosterdsaus. Je maakt een makkelijke versie door een bechamelsaus te maken van 40 gram boter, 40 gram bloem en 400 ml melk. Daar voeg je naar smaak zo’n 3 eetlepels mosterd aan toe. Voor een gevulde variant kun je er wat fijn gesneden augurk en wat zilveruitjes aan toevoegen.

Vijfschaft

Porties: 5-6 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 200 gram gedroogde bruine bonen
  • 2 uien, in niet te dunne kwart ringen
  • 800 gram vastkokende aardappels, geschild en in blokjes
  • 450 gram winterpeen, geschrapt en in blokjes
  • 2 goudreinetten, geschild en in stukjes
  • 250 gram gerookt spek, in blokjes of reepjes
  • 1 verse rookworst
  • peper en zout

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je vijfschaft: 

De avond van tevoren zet je de bruine bonen in de week in een schaal water.

Kook de bonen gaar. Dit duurt afhankelijk van de bonen 30 tot 60 minuten. Giet ze af en laat ze goed uitlekken.

Wel de rookworst 20 minuten in water dat net niet kookt. Snijd de worst daarna in plakjes.

Bak het spek uit in een koekenpan.

Zet in een grote pan met een laagje water, met zout, de aardappels met de uien op. Als deze 10 minuten koken doe je de winterpeen erbij. Na nog eens 5 minuten voeg je ook de appel toe. Laat nog  2 minuten koken, doe dan de worst en de bruine bonen erbij. Schep alles door elkaar en giet de vijfschaft goed af.

Schep het uitgebakken gerookt spek door het gerecht heen. Breng op smaak met peper en zout.

Serveer de vijfschaft direct. Lekker met mosterdsaus.

Tafel lekker !!

DeelPin32TweetVerstuurVerstuur

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Preitaart
Quiche

Preitaart met kaas

entrecote als braadstuk
Vleesgerechten

Entrecote als braadstuk

kaasfondue
Hoofdgerecht

Texelse kaasfondue; de smaak van Texel

Bruine bonen met Zeeuws spek
Hoofdgerecht

Bruine bonen met Zeeuws spek

Gestoofde kip in een fruitige saus
Recepten

Gestoofde kip in een fruitige saus met amber bier

bonne femme
Hoofdgerecht

Bonne femme; een heerlijk eenpansgerecht uit de koekenpan

Aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen
Maaltijdsoep

Aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen

Pannenkoek met ham en kaas
Pannenkoeken

Pannenkoek met ham en kaas; op z’n Italiaans

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Krab
Specials

Krab; een bijzondere delicatesse!

Heb je wel eens verse krab gegeten? Een krabcocktail of een salade met verse krab is heerlijk. Echt anders dan krabvlees uit blik!

Check het recept of lees de info
Oud Hollandse broodjes Broodje Bal Gehakt

Oud Hollandse broodjes, broodjes met traditie

Edammer kaas

Edammer kaas; over de hele wereld bekend!

kipfilet recepten

Kipfilet recepten en inspiratie

Recept in de picture

Preitaart
Quiche

Preitaart met kaas

De preitaart zit boordevol verse prei en kaas en is afgewerkt met krokante nootjes. Een echte aanrader voor een dagje zonder vlees.

Check het recept of lees de info
entrecote als braadstuk

Entrecote als braadstuk

kaasfondue

Texelse kaasfondue; de smaak van Texel

Handige kooktips

Mini pavlova schuimnestje om te vullen
Kookschool

Mini pavlova; schuimnestje om te vullen

Met wat eiwit en suiker maak je deze mini pavlova. Gebruik als nagerecht met ijs of gevuld met slagroom, bavaroise of vers fruit.

Check het recept of lees de info
Decoreren met zoetzure groenten

Decoreren met zoetzure groenten

Soorten gedroogde erwten

Soorten gedroogde erwten; het overzicht

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Ton Stoffels op Oud Hollandse broodjes, broodjes met traditie
  • C.C.L.M. Geurts-Huijbers op Pannenkoek met groenten en kaas
  • Connie Derks op Bloemkool ovenschotel met gehakt
  • Ester op Bloemkool ovenschotel met gehakt
  • Connie Derks op Rode bietjes-haring salade
  • Connie Derks op Gegratineerde ovenschotel met groene kool
  • Floor op Gegratineerde ovenschotel met groene kool
  • V.Fikkert op Rode bietjes-haring salade
  • Elise de Haan op Garnalenmousse in een glaasje
  • Elise de Haan op Varkenswangen met tagliatelle, comfortfood!

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen