Broodje hete makreel – als je toe bent aan een beetje pit op je bord dan is dit broodje pittige makreel een perfect gerecht.
Hete makreel
Hete makreel wordt gemaakt van gerookte makreel. Deze wordt samen met lekker veel kruiden en specerijen gebakken zodat er een heerlijk pittig mengsel ontstaat wat perfect is om in een broodje te serveren. Dit recept is geïnspireerd op de Indische keuken waar ze het Pepesan Ikan noemen. Ook in de Surinaamse keuken kom je recepten van broodjes hete makreel tegen. Iedereen gebruikt hiervoor zijn eigen kruiden en bereiding, wat beide keukens gemeen hebben is dat er gebruikgemaakt wordt van gerookte makreel en dat het gestoofd wordt tot een pittig mengsel wat meestal op brood gegeten wordt.
Hele makreel
Voor de vulling van het broodje hete makreel hebben we gebruikgemaakt van een hele makreel. Een hele gerookte vis moet je net als met verse vis natuurlijk ontvellen en ontdoen van graten. Dit gaat met gerookte vis net iets makkelijk dan met verse vis maar het is wel een klusje waar niet iedereen weg van is. Vind je dit niets, dan kun je natuurlijk ook gebruikmaken van makreelfilets. Deze zijn al helemaal schoon en hoef je alleen maar in stukken te verdelen. Hele gerookte makreel is goedkoper, maar ga je voor het gemak dan koop je filets.
Veel kruiden en specerijen
Voor een broodje hete makreel heb je natuurlijk kruiden en specerijen nodig, we maken een boemboe van diverse ingrediënten en bakken dit eerst aan voor we er de makreel aan toevoegen. Door de kruiden eerst te bakken komen er lekker veel smaken en aroma’s vrij.
Lekker in een broodje met royaal zoetzure groenten
De combinatie van een lekker knapperig broodje past perfect bij de hete en zachte vulling, maar als je liever een zacht broodje voor de hete makreel neemt kan dit natuurlijk ook. We maken in dit visgerecht gebruik van zoetzure rode ui en komkommer dit is erg lekker voor erbij. Deze maken we zelf en het is echt niet veel werk, je moet het echter wel minimaal een paar uur vooraf maken, maar het is dan ook wel een week houdbaar. Hoe je dit maakt en andere tips over zoetzure groenten vind je in het recept voor zoetzure wortel de bereidingswijze is hetzelfde voor elk soort groente. Als alternatief kun je gebruikmaken van zoetzure augurk of schijfjes komkommer, maar dat is natuurlijk een stuk minder lekker.
Makreel; De handigste tips en lekkerste recepten
Makreel is super gezond vanwege het hoge gehalte omega-3 vetzuren. Een vette vis dus en dan hebben we het over gezonde vetten.
Broodje hete makreel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 gerookte makreel of 2 grote filets
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 3 cm verse gember
- 1 theel. suiker
- 1 theel. azijn
- 2 theel. kurkuma
- 1 eetlepel ketjap
- 3 limoenblaadjes
- 1 eetlepel sambal
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- plakjes zoetzure komkommer
- zoetzure rode ui
- 4 harde broodjes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je broodjes hete makreel:
Ontdoe voor de boemboe de ui en knoflook van hun schil en snijd deze in stukken, doe ze in een beker waar een staafmixer in past of gebruik een blender. Voeg er de in stukjes gesneden gember aan toe samen met de suiker, azijn, kurkuma, ketjap, en de sambal. Blender dit tot een dikke pasta.
Maak de vis schoon en verdeel deze met een vork in stukjes en controleer of alle graten eruit zijn.
Bak de broodjes even op zodat ze lekker warm en knapperig zijn.
Verwarm een koekenpan met de zonnebloemolie en bak hierin de boemboe licht aan zodat alle smaken goed vrijkomen. Voeg er de makreel en de limoenblaadjes aan toe en bak dit samen 10 minuten op een laag vuur door zodat alle smaken vermengd worden met de vis en het mengsel goed warm word. Proef en breng eventueel verder op smaak met ketjap, sambal en/of zout. Haal de limoenblaadjes eruit.
Snijd de broodjes open en beleg ze met de hete makreel. Leg er lekker veel zoetzure groenten op en serveer de broodjes hete makreel direct.
Tafel lekker !!