Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Citrusvis met venkel; Verfrissend anders met kabeljauw

Gegrilde vis met de mooie smaaktonen van citrus. Citrusvis op een bedje van venkel is een mooi zomers gerechtje wat in een mum van tijd op tafel staat.

0 3.855

Citrusvis met venkel – De combinatie vis en citrusfruit is eigenlijk altijd goed. Omdat je ook nog de rasp van de citroen en sinaasappel voor de saus gebruikt wordt de smaak van het citrusfruit nog wat sterker. De saus is heel lichtjes gebonden door de boter.

Ik heb een kabeljauwfilet (met vel) van 500 gram gebruikt voor 4 personen, gesneden in 4 stukken. Het grillen van vis werkt het best bij stevige vissoorten, denk bijvoorbeeld ook aan heilbot, zeeduivel of zalm.

Citrusvis met venkel

Visgerecht voor 4 personen:

  • 4 mooie visfilets of moten naar keuze
  • 2 venkelknollen
  • 2 sinaasappelen
  • 1 citroen
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 3 eetlepels olijfolie
  • zout en peper
  • 1 deciliter witte wijn
  • 50 gram koude boter
  • 1 eetlepel venkelzaadjes

Sinaasappelen en de citroen schoon boenen. Rasp de citroen en de sinaasappel. Zorg ervoor dat niets van de witte schil meeneemt, dit is bitter. Pers daarna de vruchten uit en zet de rasp en het sap apart. Maak de venkel schoon en snijd deze in smalle repen. Het groen van de venkel kan je bewaren voor de garnering.

Bak in een gloeiend hete wok met de helft van de olie de reepjes venkel, de venkelzaadjes en de uitgeperste knoflookteen 3 minuutjes.

Dep de vis droog en smeer lichtjes in met olie. Strooi bescheiden peper en zout op de visfilets. Zorg ervoor dat de pan goed heet is en bak ze om en om in een grillpan. Gebruik je kabeljauw met vel, bak de velkant dan als eerst. De vis laat eigenlijk vanzelf los in de pan, dat is het moment om ze om te keren. Neem ze uit de pan en houd ze warm.

Leng het bakvet aan met het sap van de sinaasappel en de citroen. Doe ook de witte wijn erbij en laat het geheel even inkoken. De koude boter in stukjes snijden en stukje voor stukje door de saus kloppen tot deze licht gebonden is. Voeg dan de citrusrasp toe.

Verwarm 4 borden voor en leg er eerst een bedje van venkel op. Vervolgens de visfilet erop leggen en er wat saus over gieten. Garneer met een takje venkelgroen.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer