Coquilles in vanillesaus – Coquilles, of Sint Jacobsschelpen zijn heerlijke schelpdieren die een beetje een zoetige smaak hebben met een hint van jodium. Ze zijn vrij kostbaar, maar hun prijs meer dan waard. Meestal worden ze al uit hun schelp verkocht en zonder de oranje kam of koraal. Gebruik voor dit recept ook uitsluitend het witte vlees. Koop liefst verse en grote exemplaren.
Dit recept is een eigen verzinsel dat, al zeg ik het zelf, niet slecht smaakt……… De eerste keer dat ik dit probeerde was voor mijn vriendin Désirée die erg van lekker eten houdt en mij vaak aanspoort tot experimenten. In plaats van coquilles (St. Jacobsschelpen) kan je overigens ook bijvoorbeeld zeeduivel gebruiken. Je kan dit (hoofd)gerecht ook als voorgerecht klaarmaken: gebruik dan 80 gram coquilles per persoon.
Coquilles in vanillesaus
Visgerecht voor 4 personen
- 400 à 500 gr. (liefst grote) verse coquilles
- beetje bloem
- 1/2 blokje visbouillon
- 1 vanillestokje
- borrelglaasje witte wijn
- 1 el. olijfolie
- 1 1/2 dl. room
- klontje boter
- 1 winterpeen
- 1 courgette
Eventueel:
250 gr.(verse) tagliatelle
Snijd dunne linten van de winterpeen en de courgette. Blancheer ze een minuut in kokend, licht gezouten water. Verwijder de groenten met een schuimspaan en laat ze in een vergiet uitlekken. Het water kun je nu eventueel gebruiken voor het koken van de pasta.
Was de coquilles en dep ze goed droog. Wentel ze even in de bloem. Klop ze dan weer af, want ze mogen niet te veel bloem vasthouden. Verwarm de oven zachtjes met een bord erin (ongeveer 70 graden). Doe in een koekenpan eerst wat olie en dan boter (niet te veel) en verhit dit op middelmatig vuur. Bak de coquilles aan beide kanten ongeveer anderhalve minuut. Als ze (bijna) gaar zijn in de oven warm houden. Schenk ondertussen een flinke scheut witte wijn in de pan, zet het vuur hoger en roer de aanbakseltjes goed los. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan.
Snijd het vanillestokje in de lengte door tweeën. Rits met een scherp mesje de minuscule zaadjes eruit en voeg deze toe aan de saus. Zodra de saus iets is ingedikt, de room toevoegen en nog even laten doorkoken.
Haal de coquilles uit de oven en giet eventueel vrijgekomen vocht nog even door de saus voor extra smaak.
Serveer de coquilles in vanillesaus met de slingers groente en eventueel de pasta. Ook lekker om op te dienen met geblancheerde spinazie.
TIP: vanille is duur, dus recycle de stokjes! Stop de twee gebruikte helften in een pot suiker en na een paar weken heb je heerlijk geurende vanillesuiker!
Coquilles; de Sint Jacobsschelp op je bord
De prachtige Sint-jakobsschelpen, oftewel coquilles, bevatten heerlijk, zacht en verfijnd vlees. En ze zijn niet moeilijk zelf te bereiden!