Dorade in papillotte – Dorade (Sparus aurata), ook wel bekend als Goudbrasem en Dorade Royale, is de bekendste vis onder de zeebrasems. Van nature komt de vis voor in de wateren van de Middellandse Zee, de Oost-Atlantische oceaan en in de zomer bezoekt hij zelfs de Noordzee! Dorade is een smakelijke en ook nog eens magere vis, rijk aan vitamine B en je kunt de dorade heel makkelijk klaarmaken. Dorade laat zich goed bakken en grillen of in zijn geheel klaarmaken in de oven. Kraakvers is dorade zelfs te gebruiken in tartaar en ceviche. Dorade is dus heel erg veelzijdig!
Dorade in de Oosterse keuken
Maar maak ook eens het recept voor dorade in papillotte. Maak er dan een lekker Oosters getint vispakketje van, met onder andere verse rode chilipeper, geurend citroengras en verse gember. De Oosterse keuken is vaak wat pittig, maar laat je bij dit visgerecht niet afschrikken door de Oosters geïnspireerde ingrediënten, de smaken blijven zacht. Je eet de gember en het citroengras immers niet op, die zitten tussen de dorade als smaakmakers. Ook de chilipeper kun je gerust laten liggen, als je niet van pittig houdt. Pas het recept gewoon aan jouw smaak aan. Zo makkelijk kan het zijn.
Vraag je visboer een hele dorade schoon te maken en te ontschubben. Jij hoeft dan de dorade alleen maar te vullen, in te pakken en in de oven te zetten. Er is niets moeilijk aan dit recept!
Pak snel en makkelijk uit met dorade in papillotte!
Een dorade is een flinke vis, neem dus een niet te klein stuk bakpapier!
Leg de gevulde dorade op bakpapier van geschikte grootte, hoe groot je je bakpapier neemt, is een beetje afhankelijk van het formaat van de dorade. Je maakt het pakketje dicht en sluit de kanten, net als een snoepje, met behulp van keukentouw. Zorg er vooral voor dat het pakketje mooi dicht blijft, zodat de vis kan stomen in het pakketje. Zo blijven alle smaken en geuren van de dorade in papillotte als het ware gevangen in het pakketje.
Vaak zie je papillotten gemaakt met aluminiumfolie. Het verdient voor dit recept echter de voorkeur aan bakpapier omdat bakpapier uiterst geschikt is om vocht en smaak vast te houden en bakpapier kan na gebruik in de compostbak. Heb je geen bakpapier, dan is aluminiumfolie ook een optie. Dat werkt zelfs wat makkelijker. Je kunt dan de randjes van de papillotte gewoon dichtvouwen, er komt geen keukentouw aan te pas.
Heerlijke geuren komen je tegemoet als je je pakketje uitpakt. Probeer het recept voor dorade in papillotte, maar eens. Wedden dat je er ook bij je tafelgasten mee scoort?
Dorade in papillotte
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 30 gram verse gember, geschild
- 1 dorade, schoongemaakt
- 1 stengel citroengras
- 1 chilipeper
- 1 theelepel sojasaus
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel bruine basterdsuiker
- 1/2 theelepel gemalen Kampotpeper of zwarte peper uit de molen
- wat verse koriander, voor de afwerking
- optioneel, als bijgerecht: witte rijst, gekookt
Bereidingswijze van dit recept
Dorade in papillotte maak je zo:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Kneus het citroengras zodat de smaak en geur vrijkomt. Snijd de gember in plakjes. Snijd de chilipeper in ringetjes.
Meng in een schaaltje de olijfolie met de sojasaus, de (Kampot)peper en de basterdsuiker tot een marinade. Voeg de chilipeper er aan toe.
Lepel de marinade in de buikholte van de dorade en smeer er (met een keukenkwast) ook de buitenkanten van de dorade goed mee in. Stop de buikholte van de dorade vol met het gekneusde citroengras en de plakjes gember.
Maak de papillotte. Leg de papillotte in de voorverwarmde oven en bak 30 minuten.
Voor het serveren open je de papillotte en bestrooi je de dorade met plukjes koriander.
Serveer de dorade in papillotte desgewenst met gekookte witte rijst.
Tafel lekker !!