- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Fish & Chips, een echte Britse klassieker

Fish & Chips, een echte Britse klassieker – Er is geloof ik niks zo Brits als fish & chips. Er zullen maar weinig Britten of bezoekers van Engeland zijn, die deze Britse klassieker niet hebben geprobeerd.
In 1860 opende de eerste fish & chips shop in Engeland en inmiddels is het aantal shops of zoals deze in Engeland worden genoemd “chippies” gestegen tot meer dan 10.000. Door de jaren heen is de fish & chips nog steeds het meest populaire fastfood in Engeland.


Wat is Fish & Chips ??

Eigenlijk verhult de naam niets, fish & chips is niets meer en niets minder dan (gefrituurde) vis en friet. De vis wordt voordat deze gefrituurd wordt door een beslag gehaald en krijgt hierdoor een lekker krokant korstje.

De meest gebruikt vis is toch wel kabeljauw maar ook schelvis wordt veel gebruikt, eigenlijk maakt het niet heel veel uit welke van deze twee je gebruikt, zelfs een andere vis zoals koolvis, heilbot, schol of heek zou prima kunnen. Kies echter wel voor verse vis.

Geserveerd in de krant van vandaag…

Tot 1980 werd een portie fish & chips geserveerd in de krant van vandaag, daarna werd dit uit hygiënisch oogpunt verboden, het serveren van voedsel uit een krant zou niet voedselveilig zijn.

Over de fish wordt vaak nog wat zout gestrooid en over de friet een paar druppels azijn. Daarnaast wordt er vaak “mushy peas” en “tartaresauce” of te wel erwtenpuree en tartaarsaus, bij geserveerd. Vaak wordt er ook een fijn biertje bij gedronken, maar Anne-Wies geeft je hier ook een tip welk wijntje prima bij de fish & chips past[1].

Het bereiden van de “Fish”

Het bereiden van de vis begint met het maken van een beslag. Het belangrijkste van het beslag is dat het licht en luchtig is, dat geeft straks een heerlijk korstje aan de vis. Dit bereik je door ofwel een rijsmiddel (bakpoeder of gist) aan het beslag toe te voegen ofwel door een koolzuurhoudende vloeistof te gebruiken bijvoorbeeld spa rood of bier.

Ik kies voor een combinatie, ik gebruik bakpoeder om het lekker luchtig te houden en bier omdat dat een heerlijke smaak meegeeft.
Voor dat ik het beslag mix leg ik eerst de bloem en het bier even een kwartiertje in de diepvries, zo is het goed koud. Als je beslag namelijk goed koud is en je je vis met het koude beslag in de olie laat zakken, ontstaat er een reactie die het korstje van de vis nog knapperiger en luchtiger maakt.

Verwarm je olie tot 185 graden.

Meng het bakpoeder en het zout met de bloem. Roer dan snel het bier erdoor tot dat er een dik beslag ontstaat. Doe dit vlak voor je gaat bakken, laat het beslag dus niet te lang staan.
Haal de vis door het beslag en laat het langzaam in de hete olie zakken. Bak nooit meer dan 2 vissen tegelijk. De baktijd is natuurlijk afhankelijk van de grote van de vis. Blijf daarom bij de pan en haal de vis eruit als hij er mooi goudbruin uitziet. De gemiddelde baktijd ligt tussen de 4 en 6 minuten.

Neem de vis uit de pan en laat even uitlekken op een stukje keukenpapier om vervolgens samen met de “chips” te serveren.

Bereiden van de “Chips”

De chips die bij de fish gegeten worden lijken op de Nederlandse of liever nog de Vlaamse frieten. Er is echter een belangrijk verschil. De chips worden na het snijden eerst licht gekookt. Door ze eerst iets te koken wordt de buitenste laag van de aardappel bij het frituren extra knapperig of “crunchy” zoals de Britten het noemen, maar de binnenkant blijft zacht.

Schil de aardappels en snijd er mooie frieten van. Spoel ze goed af zodat er zo min mogelijk zetmeel op de aardappel achterblijft. Je kunt ze ook een uurtje in een pan met water laten liggen en dan afgieten.

Doe ze vervolgens met het zout in een pan met water en breng aan de kook. Zodra het water kookt draai je het vuur laag en laat je het zachtjes doorkoken totdat je merkt dat de buitenkant van de aardappel begint te “knappen”, neem de frieten nu met een schuimspaan voorzichtig uit het water en leg ze op een rooster zonder dat ze elkaar overlappen. Zet het rooster een half uurtje in de koelkast zodat de frietjes snel afkoelen.

Verhit de olie tot 130 graden en bak de frietjes nu ongeveer 5 minuten, tot ze een mooie gele kleur hebben en het buitenste laagje er knapperig uitziet.

Schep de friet weer op het rooster en laat ze afkoelen (liefst weer in de koelkast). Verhit de olie vervolgens tot 190 graden en bak de frieten in 3 à 4 minuten verder af.

Serveer de fish & chips direct.

Tafel Lekker !!

Links in dit artikel:
  1. Anne-Wies geeft je hier ook een tip welk wijntje prima bij de fish & chips past: http://lekkertafelen.nl/kookschool/wijn/pipcoul-de-pinet/