• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, december 9, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Fruits de mer; feest op tafel!

door Elise de Haan
in Specials, Visgerechten
0
0
Fruits de Mer

Fruits de mer – Als je wel eens in Zeeland bent geweest heb je ze vast wel eens gezien in de restaurants, de etagères vol heerlijke, verse schaal- en schelpdieren. Ook langs de Franse en Belgische kusten zie je ze veel. Zo’n prachtig, indrukwekkend opgemaakte schaal zelf maken lijkt heel ingewikkeld, maar dat valt erg mee. Jij kunt dat ook! Fles champagne erbij en je hebt een geweldig feestje!

Hoe stel je een plateau Fruits de Mer samen?

Wat leg je allemaal op een Plateau Fruits de Mer? Je kunt het eigenlijk zo eenvoudig of zo gek maken als je wilt. Volgens de ‘deskundigen’ horen er in ieder geval oesters, langoustines, grote garnalen, kreeft en/of krab op. Je zou dat dan kunnen aanvullen met mosselen, kokkels, wulken, scheermessen en coquilles. Hoe je de schaal- en schelpdieren bereidt, is een beetje afhankelijk van wat je zelf lekker vindt. Een aantal van de schaal- en schelpdieren worden van tevoren gekookt, of gewokt bijvoorbeeld. Onderaan dit artikel vind je een aantal basisrecepten om schaal- en schelpdieren te bereiden. De oesters serveer je rauw, met een lekkere vinaigrette van rodewijnazijn en sjalotjes. Voor de andere onderdelen kun je er een frisse citroenmayonaise of een ander lekker sausje, gemaakt met mayonaise, bij serveren.

Nu is het bereiden van een hele kreeft of krab misschien een brug te ver als je nog nooit een plateau Fruits de Mer hebt samengesteld. Je kunt er natuurlijk gewoon voor kiezen om het wat eenvoudiger, en dus toegankelijker te houden. Het feestje zal er zeker niet minder om worden.

Wat serveer je erbij?

Behalve de al eerder genoemde sausjes, mayonaise en vinaigrette, serveer je er wat lekker vers gebakken stokbrood of grof boerenbrood bij. Lekker met zoute boter of boerenroomboter. Natuurlijk horen er wat partjes citroen bij. En wat drink je dan bij een plateau Fruits de Mer? Een glas frisse, droge, witte wijn is er lekker bij. Maar wil je er echt een feestelijke maaltijd van maken? Dan geef je er champagne bij!

Wat heb je verder nodig?

Een grote platte schaal is erg handig om de Fruits de Mer op te serveren. Maar het mooist is een etagère van minstens twee etages. Je vult de schaal of de etagère eerst met ijsblokjes of crushed ijs. Denk er ook aan dat je, als je oesters wilt openen, je daar een oestermes voor nodig hebt. Mocht je ook kreeft serveren, dan is een kreeftentang wel erg handig.

Recepten voor de bereiding van Fruits de Mer

Je kunt er voor kiezen om de afzonderlijke ingrediënten voor het plateau Fruits de Mer simpel te koken in een court-bouillon, even te wokken in wat olie of boter met bijvoorbeeld knoflook en peterselie. Je kunt de bereiding van de onderdelen voor een plateau Fruits de Mer zo eenvoudig of bewerkelijk maken zoals jij dat wilt. Je vindt hier een aantal basisrecepten die je eventueel kunt gebruiken.

Garnalen; de lekkerste tips & recepten

Kokkels; iets lekkers uit onze eigen Waddenzee!

Mosselen; Bourgondisch feest van eigen bodem

Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!

Verse kreeft bereiden – Stap voor stap instructie bij het schoonmaken

Fruits de Mer

DeelPin13TweetVerstuurVerstuur

Gerelateerde Artikelen & Recepten

kipfilet recepten
Specials

Kipfilet recepten en inspiratie

Desserts van schuimpjes
Nagerecht

Drie desserts van schuimpjes; gooi overtollige eiwitten niet weg!

loaded fries
Specials

Loaded fries; de patat met extra’s

Doe maar gewoon kerst - kerstrecepten
Specials

Doe maar gewoon KERST

botersauzen
Specials

Botersauzen; Deze recepten moet je uit je hoofd leren

Romero
Specials

Romero; ambachtelijk gemaakte kaas met rozemarijn

bakken met peer
Specials

Bakken met peer (cake & divers)

Varkensvlees
Specials

Varkensvlees; het meest gegeten!

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

kipfilet recepten
Specials

Kipfilet recepten en inspiratie

Heel veel kipfilet recepten ter inspiratie. Maar mensen, neem dan alsjeblieft wel een (H)eerlijk stukje kipfilet dan eet je echt lekkerder.

Check het recept of lees de info
Desserts van schuimpjes

Drie desserts van schuimpjes; gooi overtollige eiwitten niet weg!

loaded fries

Loaded fries; de patat met extra’s

Doe maar gewoon kerst - kerstrecepten

Doe maar gewoon KERST

Recept in de picture

Aardappelgratin met Romero
Bijgerecht

Aardappelgratin met Romero

Ben je een kaas- en een aardappelliefhebber? Dan moet je echt de aardappelgratin met Romero en knoflook eens proeven. Té lekker!

Check het recept of lees de info
Pannenkoek met ham en kaas

Pannenkoek met ham en kaas; op z’n Italiaans

Hollands stoofpotje

Hollands stoofpotje; van runderlappen

Handige kooktips

Mini pavlova schuimnestje om te vullen
Kookschool

Mini pavlova; schuimnestje om te vullen

Met wat eiwit en suiker maak je deze mini pavlova. Gebruik als nagerecht met ijs of gevuld met slagroom, bavaroise of vers fruit.

Check het recept of lees de info
Decoreren met zoetzure groenten

Decoreren met zoetzure groenten

Soorten gedroogde erwten

Soorten gedroogde erwten; het overzicht

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Bloemkool ovenschotel met gehakt
  • Ester op Bloemkool ovenschotel met gehakt
  • Connie Derks op Rode bietjes-haring salade
  • Connie Derks op Gegratineerde ovenschotel met groene kool
  • Floor op Gegratineerde ovenschotel met groene kool
  • V.Fikkert op Rode bietjes-haring salade
  • Elise de Haan op Garnalenmousse in een glaasje
  • Elise de Haan op Varkenswangen met tagliatelle, comfortfood!
  • Elise de Haan op Spruitjes met cranberry’s en geitenkaas; uit de oven
  • Elise de Haan op Franse kaas; De populairste soorten inclusief recepten

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen