Fruits de mer – Als je wel eens in Zeeland bent geweest heb je ze vast wel eens gezien in de restaurants, de etagères vol heerlijke, verse schaal- en schelpdieren. Ook langs de Franse en Belgische kusten zie je ze veel. Zo’n prachtig, indrukwekkend opgemaakte schaal zelf maken lijkt heel ingewikkeld, maar dat valt erg mee. Jij kunt dat met de juiste recepten ook! Fles champagne erbij en je hebt een geweldig feestje!
Hoe stel je een plateau Fruits de Mer samen?
Wat leg je allemaal op een Plateau Fruits de Mer? Je kunt het eigenlijk zo eenvoudig of zo gek maken als je wilt. Volgens de ‘deskundigen’ horen er in ieder geval oesters, langoustines, grote garnalen, kreeft en/of krab op. Je zou dat dan kunnen aanvullen met mosselen, kokkels, wulken, scheermessen en coquilles. Hoe je de schaal- en schelpdieren klaarmaakt, is een beetje afhankelijk van wat je zelf lekker vindt. Een aantal van de schaal- en schelpdieren worden van tevoren gekookt, of gewokt bijvoorbeeld. Onderaan dit artikel vind je een aantal recepten om schaal- en schelpdieren klaar te maken. De oesters serveer je rauw, met een lekkere vinaigrette van rodewijnazijn en sjalotjes. Voor de andere onderdelen kun je er een frisse citroenmayonaise of een ander lekker sausje, gemaakt met mayonaise, bij serveren.
Nu is het klaarmaken van een hele kreeft of krab misschien een brug te ver als je nog nooit een plateau Fruits de Mer hebt samengesteld. Je kunt er natuurlijk gewoon voor kiezen om het wat eenvoudiger, en dus toegankelijker te houden. Het feestje zal er zeker niet minder om worden.
Wat serveer je erbij?
Behalve de al eerder genoemde sausjes, mayonaise en vinaigrette, serveer je er wat lekker vers gebakken stokbrood of grof boerenbrood bij. Lekker met zoute boter of boerenroomboter. Natuurlijk horen er wat partjes citroen bij. En wat drink je dan bij een plateau Fruits de Mer? Een glas frisse, droge, witte wijn is er lekker bij. Maar wil je er echt een feestelijke maaltijd van maken? Dan geef je er champagne bij!
Wat heb je verder nodig?
Een grote platte schaal is erg handig om de Fruits de Mer op te serveren. Maar het mooist is een etagère van minstens twee etages. Je vult de schaal of de etagère eerst met ijsblokjes of crushed ijs. Denk er ook aan dat je, als je oesters wilt openen, je daar een oestermes voor nodig hebt. Mocht je ook kreeft serveren, dan is een kreeftentang wel erg handig.
Recepten voor de bereiding van Fruits de Mer
Je kunt er voor kiezen om de afzonderlijke ingrediënten voor het plateau Fruits de Mer simpel te koken in een court-bouillon, even te wokken in wat olie of boter met bijvoorbeeld knoflook en peterselie. Je kunt de recepten van de onderdelen voor een plateau Fruits de Mer zo eenvoudig of bewerkelijk maken zoals jij dat wilt. Je vindt op de website een aantal recepten die je eventueel kunt gebruiken.