• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, juli 4, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Visgerechten

Gebakken kabeljauw met een zalige tomatensaus

Dit recept van gebakken kabeljauw bewijst dat verse vis bakken echt niet moeilijk is.

door Connie Derks
in Visgerechten
0
2
Gebakken kabeljauw met een zalige tomatensaus

Gebakken kabeljauw – geserveerd met een heerlijke saus met kerstomaatjes. Met duidelijke uitleg voor het bakken van kabeljauw.

Kleine moeite groots resultaat

Vaak wordt er tegenop gezien om zelf vis te bakken. Dit recept van gebakken kabeljauw bewijst dat verse vis bakken echt niet moeilijk is. Deze manier van bakken kun je bij elke filet van rondvis die je gaar wil bakken toepassen. Denk hierbij aan skrei, forel, zalm of zeebaars. Bak vis echter nooit door en door gaar dit gaat ten koste van de smaak en structuur. Vis die te gaar is smaakt vaak droog en dat is echt zonde.

Platvis is zoals de naam al zegt dunner/platter en moet je daarom ook op een andere manier bereiden.

Bak vis nooit door en door gaar dit gaat ten koste van de smaak en structuur.

Kabeljauw bakken is kort aanbakken en rustig garen

Een moot kabeljauw, skrei of zalm bak je het liefst op het vel. Door op het vel te bakken blijft de vis sappiger. Een kabeljauwfilet of andere visfilet zonder vel kun je ook gebruiken, maar de kans op uit elkaar vallen is dan wat groter.

Dep de vis droog en laat deze in 15 minuten iets op temperatuur komen. Bestrooi met peper en zout naar smaak. Verhit een koekenpan of gietijzeren pan tot deze goed warm is en giet er een klein beetje olie in. Leg de filet er met de velkant in en druk kort op de filet zodat het vel helemaal de pan raakt. Zet het vuur lager en voer een paar klontjes roomboter toe. Bak de kabeljauw nu 4 tot 5 minuten afhankelijk van de dikte van de filet op de velkant. Schep met een lepel tijdens het bakken een beetje boter over de vis. Verplaats de vis niet, laat deze rustig liggen.

Schep met een lepel tijdens het bakken een beetje boter over de vis.

Draai nu voorzichtig met een spatel de vis om en laat deze nog ongeveer 4 tot 5 minuten rustig garen. Schep ook nu tussentijds iets boter over de vis, dit doen we voor een optimale smaak en de vis blijft mooi warm en sappig.

Kabeljauw

Kabeljauw; De lekkerste recepten voor jouw inspiratie

Ontdek met deze recepten hoe je verse kabeljauw op verschillende manieren kunt bereiden. Wat verse vis zou je vaker moeten doen.

Bak kabeljauw niet te lang

Haal de gebakken kabeljauw als deze net gaar is uit de pan. Dit kun je zien door in het midden de filet iets uit elkaar te duwen. Het visvlees moet makkelijk uit elkaar te duwen zijn, mooi wit van kleur en niet meer glazig zien. De garing van dikke filets van zalm, skei of kabeljauw is maximaal 10 minuten. Bak de vis niet te gaar, deze gaart ook nog een beetje na op het bord. Je wil tenslotte een lekker sappig stukje vis. Leg de gebakken kabeljauw op een liefst voorverwarmd bord. Verwijder wanneer gewenst het vel, dit vel kan ook gewoon gegeten worden, maar niet iedereen is hier liefhebber van.

Heb je een dunnere en kleinere filet van rondvis zoals forel of zeebaars? Bak deze vis dan in 6 tot maximaal 8 minuten.

Maak de saus in de pan waarin de vis gebakken is voor een heerlijke volle smaak.

kabeljauw ongebakken
Kabeljauw gebakken

Een zalige saus van cherrytomaatjes

Een stukje gebakken kabeljauwfilet wordt nog lekkerder met een sausje. Nu kun je voor vele soorten sauzen kiezen. Roomsauzen al of niet gebonden, maar ook een lichte saus gemaakt met bouillon of wijn of een tomatensaus. Wij gaan hier voor de laatste waar we dan ook nog een beetje witte wijn bij gebruiken. In plaats van gepureerde tomaten gebruiken we cherrytomaatjes. Deze hebben lekker veel smaak en zijn makkelijk te verwerken. Door de saus die lekker fris van smaak is te maken in de pan waar de kabeljauw in gebakken is, krijgt deze een heerlijke volle vissmaak. Het basilicum dat we er op het laatst doormengen geeft net dat beetje extra wat deze saus zo speciaal maakt. Behalve bij kabeljauw kun je deze saus natuurlijk ook bij allerlei andere gerechten serveren.

Gebakken kabeljauw met een zalige tomatensaus

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 600 gram kabeljauw
  • 400 gram cherrytomaatjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 ml witte wijn
  • peper/zout
  • 1 eetlepel tomatenketchup
  • 6 takjes basilicum
  • 25 gram roomboter
  • 1 eetlepel olijfolie

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je gebakken kabeljauw in een zalige tomatensaus:

Haal de kabeljauw een kwartier voor bereiding uit de koelkast om op temperatuur te komen. Snijd intussen de cherrytomaatjes doormidden.

Verwarm een koekenpan en verhit hierin de olie. Bestrooi de kabeljauw met peper en zout en bak 4 minuten op de velkant. Keer om en bak nogmaals 4 minuten zoals hierboven uitgebreid beschreven staat. Leg een vel aluminiumfolie klaar en verpak hierin de gebakken vis. Bak nu in dezelfde pan de cherrytomaatjes en pers de knoflook erboven uit. Voeg er na een minuut de witte wijn, de tomatenketchup en de roomboter toe en kook eventjes kort door. Hak het basilicum grof. Leg de vis weer terug in de pan en warm eventjes kort door. Leg de kabeljauwfilet op een groot bord. Doe de helft van het basilicum door de saus en verdeel een paar lepels van de saus over de kabeljauw op de schaal. Bestrooi de gebakken kabeljauw met het overige basilicum en serveer de rest van de saus in een schaaltje ernaast. Erg lekker met rijst en een frisse salade.

Tafel lekker !!

Tags: Vis - Verse vis
DeelPin36Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Garnalen in tequilamarinade
Visgerechten

Garnalen in tequilamarinade; van de barbecue

Heilbot met broccoligratin
Visgerechten

Heilbot met broccoligratin en venkelrisotto

verse zalm uit de oven
Ovenschotel

Verse zalm uit de oven; Zo houd je de vis sappig

Zeebaars in zijn geheel, met venkel, kerstomaatjes en krieltjes
Visgerechten

Zeebaars in zijn geheel, met venkel, kerstomaatjes en krieltjes

zalmspiesjes voor de barbecue
Visgerechten

Zalmspiesjes voor de barbecue

gegrilde makreel met gekarameliseerde ui
Visgerechten

Gegrilde makreel met gekarameliseerde ui

Forel uit de oven met een heerlijke marinade van citroen en honing
Visgerechten

Forel uit de oven met een heerlijke marinade van citroen en honing

pastasalade met verse zalm
Pastagerechten

Pastasalade met verse zalm

Reacties 2

  1. laurina65 says:
    3 weken geleden

    Altijd leuke recepten. Probeer het weekmenu te volgen maar lukt niet altijd. Wil die dag dan toch wat anders eten.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 weken geleden

      Het weekmenu is bedoeld als inspiratie. We gaan er niet vanuit dat iemand het helemaal volgt. Hopelijk staan er wel, zoals je al zegt, regelmatig leuke recepten in die een plekje op je weekmenu krijgen.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Steenfruit
Specials

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Prachtige kleuren, zoet en zuur, in de zomer is er volop Steenfruit. Kersen, Perziken, Nectarines, Abrikozen en Pruimen. Kies voor vers fruit!

Check het recept of lees de info
Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

Recept in de picture

Beef back rib van de BBQ
Vleesgerechten

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Je hebt ongetwijfeld wel een spareribs van de BBQ gegeten. Maar neem eens runderspareribs. De beef back ribs van de BBQ zijn óók lekker!

Check het recept of lees de info
Gefrituurde kippenvleugeltjes

Gefrituurde kippenvleugeltjes, die maak je zelf!

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Handige kooktips

marineren in karnemelk
Kookschool

Marineren in karnemelk

Wat zijn de voordelen van marineren in karnemelk? We geven uitleg, tips en een paar lekkere recepten met karnemelk marinade.

Check het recept of lees de info
Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Port Salut

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen