Gebakken kabeljauw – Geserveerd met een heerlijke saus met kerstomaatjes. Met duidelijke uitleg voor het bakken van kabeljauw.
Kleine moeite groots resultaat
Vaak wordt er tegenop gezien om zelf vis te bakken. Dit recept van gebakken kabeljauw bewijst dat verse vis bakken echt niet moeilijk is. Die manier van bakken kun je bij elke filet van rondvis die je gaar wilt bakken toepassen. Denk hierbij aan skrei, forel, zalm of zeebaars. Bak vis echter nooit door en door gaar dit gaat ten koste van de smaak en structuur. Vis die te gaar is, smaakt vaak droog en dat is echt zonde.
Platvis is zoals de naam al zegt dunner/platter en moet je daarom ook op een andere manier klaarmaken.
Bak vis nooit door en door gaar dit gaat ten koste van de smaak en structuur.
Kabeljauw bakken is kort aanbakken en rustig garen
Een moot kabeljauw, skrei of zalm bak je het liefst op het vel. Door op het vel te bakken blijft de vis sappiger. Een kabeljauwfilet of andere visfilet zonder vel kun je ook gebruiken, maar de kans op uit elkaar vallen is dan wat groter.
Dep de vis droog en laat hem in 15 minuten iets op temperatuur komen. Bestrooi met zout en peper naar smaak. Verhit een koekenpan of gietijzeren pan tot die goed warm is en giet er een klein beetje olie in. Leg de filet er met de velkant in en druk kort op de filet zodat het vel helemaal de pan raakt. Zet het vuur lager en voer een paar klontjes roomboter toe. Bak de kabeljauw nu 4 tot 5 minuten afhankelijk van de dikte van de filet op de velkant. Schep met een lepel tijdens het bakken een beetje boter over de vis. Verplaats de vis niet, laat hem rustig liggen.
Schep met een lepel tijdens het bakken een beetje boter over de vis.
Draai nu voorzichtig met een spatel de vis om en laat die nog ongeveer 4 tot 5 minuten rustig garen. Schep ook nu tussentijds iets boter over de vis, dit doe je voor een optimale smaak en de vis blijft mooi warm en sappig.
Bak kabeljauw niet te lang
Haal de gebakken kabeljauw als die net gaar is uit de pan. Dit kun je zien door in het midden de filet iets uit elkaar te duwen. Het visvlees moet makkelijk uit elkaar te duwen zijn, mooi wit van kleur en niet meer glazig zien. De garing van dikke filets van zalm, skrei of kabeljauw is maximaal 10 minuten. Bak de vis niet te gaar, hij gaart ook nog een beetje na op het bord. Je wil tenslotte een lekker sappig stukje vis. Leg de gebakken kabeljauw op een liefst voorverwarmd bord. Verwijder indien gewenst het vel, dit vel kan ook gewoon gegeten worden, maar niet iedereen is hier liefhebber van.
Heb je een dunnere en kleinere filet van rondvis zoals forel of zeebaars? Bak de vis dan in 6 tot maximaal 8 minuten.
Maak de saus in de pan waarin de vis gebakken is voor een heerlijke volle smaak.
Een zalige saus van cherrytomaatjes
Een stukje gebakken kabeljauwfilet wordt net als veel visrecepten nog lekkerder met een sausje. Nu kun je voor heel veel soorten sauzen kiezen. Roomsauzen, al dan niet gebonden, maar ook een lichte saus gemaakt met bouillon of wijn of een tomatensaus. Wij gaan hier voor de laatste, waar dan ook nog een beetje witte wijn in gaat. In plaats van gepureerde tomaten gebruik je cherrytomaatjes. Die hebben lekker veel smaak en zijn makkelijk te verwerken. Door de saus, die lekker fris van smaak is, te maken in de pan waar de kabeljauw in gebakken is, krijgt die een heerlijke volle vissmaak. Het basilicum dat je er op het laatst doormengt, geeft net dat beetje extra wat de saus zo speciaal maakt. Behalve bij kabeljauw kun je de saus natuurlijk ook bij allerlei andere gerechten serveren.
Kabeljauw; de lekkerste recepten voor jouw inspiratie
Ontdek met deze recepten hoe je verse kabeljauw op verschillende manieren kunt bereiden. Wat verse vis zou je vaker moeten doen.
Gebakken kabeljauw met een zalige tomatensaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram kabeljauw
- 400 gram cherrytomaatjes
- 2 teentjes knoflook
- 150 ml witte wijn
- zout en peper
- 1 eetlepel tomatenketchup
- 6 takjes basilicum
- 25 gram roomboter
- 1 eetlepel olijfolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gebakken kabeljauw in een zalige tomatensaus:
Haal de kabeljauw een kwartier voor bereiding uit de koelkast om op temperatuur te komen.
Snijd intussen de cherrytomaatjes doormidden.
Verwarm een koekenpan en verhit hierin de olie.
Bestrooi de kabeljauw met zout en peper en bak 4 minuten op de velkant. Keer om en bak nogmaals 4 minuten, zoals hierboven uitgebreid beschreven staat.
Leg een vel aluminiumfolie klaar en verpak hierin de gebakken vis.
Bak nu in dezelfde pan de cherrytomaatjes en pers de knoflook erboven uit. Voeg er na een minuut de witte wijn, de tomatenketchup en de roomboter toe en kook eventjes kort door.
Hak het basilicum grof.
Leg de vis weer terug in de pan en warm eventjes kort door.
Leg de kabeljauwfilet op een groot bord. Doe de helft van het basilicum door de saus en verdeel een paar lepels van de saus over de kabeljauw op de schaal.
Bestrooi de gebakken kabeljauw met het overige basilicum en serveer de rest van de saus in een schaaltje ernaast. Erg lekker met rijst en een frisse salade.
Tafel lekker !!
Altijd leuke recepten. Probeer het weekmenu te volgen maar lukt niet altijd. Wil die dag dan toch wat anders eten.
Het weekmenu is bedoeld als inspiratie. We gaan er niet vanuit dat iemand het helemaal volgt. Hopelijk staan er wel, zoals je al zegt, regelmatig leuke recepten in die een plekje op je weekmenu krijgen.