Gebakken schol filet met wijn-citroensaus – Schol is echt een heerlijke vis: goedkoop, zacht van smaak en vreemd genoeg totaal ondergewaardeerd. Verse schol smaakt helemaal niet naar ‘vis’ en als-ie goed is gefileerd zul je er geen graatje in aantreffen. Gebakken schol is snel klaar: schol hoeft maar een paar minuten te bakken. Dit gemakkelijke recept maak je zo en serveer je het liefst met rijst en groenten, maar een aardappeltje past er ook prima bij.
Tip: Koop hele schollen en fileer ze zelf. Dat is goedkoper en zo weet je zeker dat je vis vers is.
Lees en zie hier stap-voor-stap hoe je schol moet fileren
Schol; kiezen voor een visje uit de eigen Noordzee
De schol is één van de vissoorten die MSC gecertificeerd is. Kies voor lokaal uit eigen Noordzee! Ontdek deze tips & recepten met schol.
Gebakken scholfilet met wijn-citroensaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 8 of 12 scholfilets (afhankelijk van de grootte en de trek)
- 2 el. bloem
- +/- 50 gr. boter
- peper en zout
- ½ glaasje wijn
- ½ citroen
- 150 ml. slagroom
- ½ blokje visbouillon
Bereidingswijze van dit recept
Dep de scholfilets droog met keukenpapier. Doe de bloem in een diep bord en haal de filets even door de bloem. Klop het overschot aan bloem er af, dat wordt anders niet lekker.
Verwarm de oven voor op 50 graden – daar kun je de filets die al gaar zijn straks warm in houden, want waarschijnlijk zul je in twee porties moeten bakken en daarna nog even de saus goed laten inkoken.
Doe de helft van de boter in een ruime koekenpan en zet het vuur halfhoog. Bak zoveel mogelijk scholletjes tegelijk als mogelijk, bestrooi ze met peper en zout en draai ze na ongeveer 2 minuten nog even om.
Leg de gare schollen in een platte schaal in de oven en herhaal (met de rest van de boter) het bakken van de overige schollen. Zet nu ook de laatste gebakken schol filets in de oven en zet het vuur hoger. Blus af met de wijn, voeg het halve blokje visbouillon toe (of gebruik wat visfond, als je dat in huis hebt) en voeg nu ook de slagroom toe. Laat even inkoken en knijp dan ook het sap van de halve citroen uit en voeg dat toe aan de saus. Laat nog even tot de gewenste dikte inkoken en serveer de gebakken schol filets meteen.