Gebakken tong met kruidensaus – een heerlijke vis met een lichte, lekker frisse kruidensaus die in een handomdraai gemaakt is.
Gebakken tong
Tong bakken lijkt lastig, maar het is echt zo gedaan want binnen 10 minuten staat deze heerlijke vis op tafel. Neem het liefst een hele tong, deze koop je het best bij de vishandel. Vaak is deze dan al voor je gefileerd. Is dit nog niet gebeurt dan vertellen wij je in dit artikel hoe je dat zelf kunt doen en je leest er meer handige tips als je niet goed weet hoe je de tong of andere platvis het beste bakt.
Een kruidensaus in een handomdraai
Vaak is het maken van een saus meer werk dan het bereiden van de gebakken tong. Maar niet bij deze saus, die is namelijk snel gemaakt. Je neemt verse tuinkruiden naar wens, een eetlepel kappertjes voor een lekkere hartige smaak en een beetje yoghurt en zet de staafmixer erin. Een foodprocessor of blender is hier ook voor te gebruiken. Blender de saus tot deze een mooie felgroene kleur heeft. Eenmaal fijngemalen voeg je nog meer yoghurt toe. We voegen niet direct alle yoghurt toe omdat door het malen de yoghurt vloeibaar wordt, door het in twee delen toe te voegen behoudt de saus een bepaalde stevigheid. Voeg er peper, zout en eventueel een beetje citroensap naar smaak aan toe en klaar is de saus.
De kruidensaus is erg lekker en ook nog eens caloriearm
De kruiden maken de saus
Bij gebakken tong en andere visgerechten kun je gebruikmaken van verschillende verse kruiden. Het ene kruid is wat sterker van smaak dan de ander. Dragon, dille, bieslook, koriander en basilicum passen perfect bij vis maar zijn vrij aanwezig, gebruik hier dan ook niet teveel van. Het beste gebruik je voor de helft van de verse kruiden peterselie en dan vul je dit aan met een of twee van de andere kruiden.
Platvis; Heerlijke vissoorten die vaker op tafel mogen
Platvis is er van groot tot klein, hier vind je de lekkerste recepten en tips om thuis heerlijk bereide platvis te serveren.
Gebakken tong met kruidensaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 tongen van ongeveer 400 gram
- beetje bloem
- 50 gram roomboter
- scheutje olie
- 300 gram volle griekse yoghurt
- 1 eetlepel kappertjes
- +/- 20 gram peterselie
- +/- 10 gram dille of dragon
- +/- 10 gram bieslook
- peper/zout
- citroensap
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gebakken tong met kruidensaus:
Haal de tong uit de koelkast en spoel deze even af. Dep droog en laat even op kamertemperatuur komen.
Maak intussen de saus door 100 gram yoghurt in een blenderbeker te doen samen met de in stukken gesneden of gescheurde groene kruiden en de kappertjes. Maal dit tot een bijna gladde massa en doe er de rest van de yoghurt bij, meng nog heel even kort door met een spatel en proef. Voeg peper en zout naar smaak toe en zet koel weg tot gebruik.
Zet een bord met een beetje bloem klaar. Kruid de tong met peper en zout en haal deze door de bloem. Schud het overtollige bloem eraf.
Verwarm een of twee pannen wanneer nodig, je wil dat de vis plat in de pan kan liggen. Verwarm de boter met de olie. Als de boter uit gebruist is, maar nog niet verkleurd, leg je de vis rustig in de pan. Bak de vis ongeveer 3 minuten per kant tot deze mooi verkleurd en gaar is. Serveer de gebakken tong met de kruidensaus , sla en aardappels.
Tafel lekker !!