Gebakken zalmfilet met prei in 3 variaties – Dit gerecht is echt uitermate geschikt voor een etentje met je vrienden. Met slechts een paar ingrediënten zet je een heel creatief gerecht op tafel.
Prei; gebruik de hele stengel
In dit gerecht knippen we een hele prei in feite in drieën. Ieder deel krijgt zijn eigen bereidingswijze. Dat maakt dit gerecht echt een sensatie. In veel gerechten worden vooral veel ingrediënten gecombineerd. Hier zijn het er in feite maar twee. De prei en de zalm. Maar het resultaat met deze twee ingrediënten is verbluffend.
Niet moeilijk, maar ook niet even snel
Het bereiden van dit recept is echt geen ingewikkelde materie. De verschillende handelingen zijn heel eenvoudig, maar het zijn wel meerdere handelingen. Lees daarom het recept eerst volledig en goed door. Iedereen kan dit maken en als je gasten je complimenteren aan tafel hoef je natuurlijk niet te vertellen dat je dit van Lekker Tafelen hebt?
Prei recepten; omdat je gewoon meer kan met prei
Koop je prei per stuk of per kilo? Met deze prei recepten ga je voortaan voor de prei per kilo. Want wat kun je veel met deze groente!
Verse zalm of zalmfilet; zo maak je er iets lekkers mee
De manieren waarop je een stukje verse zalm of zalmfilet kunt bereiden zijn bijna eindeloos. De lekkerste recepten en tips vind je hier.
Gebakken zalmfilet met prei
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 stukken zalmfilet van ca. 200 gram
- 4 stengels prei
- bakboter
- zalmforel eitjes
- 200 ml. witte wijn
- 200 ml. visfumet
- 1 sjalot, gesnipperd
- 150 ml. room 40%
- 75 gram ijskoude boter
Bereidingswijze van dit recept
De gebakken zalm met prei maak je zo:
Doe de witte wijn samen met de visfumet en de gesnipperde sjalot in een pannetje en laat inkoken tot de helft. Voeg de room toe en laat opnieuw wat indikken. Zet even apart.
Maak de preien schoon en was ze. Verdeel de stengels in drie stukken. Het wit, het zachtgroen en het donkere groen.
Het wit snijd je in mooie rondellen per bord. Je hebt er zo’n 7 a 8 nodig.
Het zachtgroen snijd je in fijne reepjes (julienne).
Het donkergroene snij je in schuine staafjes (“en paysanne “).
De rondelle leg je op een bord en kruid je met peper en zout. Doe er 3 eetlepels water bij en een paar klontjes boter. Dek het bord af met een folie en laat dit in de magnetron in 1 a 2 minuten garen.
Stoof de schuine staafjes van de prei (het donkere) in wat boter en kruid met peper en zout.
Frituur de schuine staafjes prei in een frituurpan op 180 graden. Laat uitlekken op keukenpapier en strooi er een beetje zout op.
Bak de gekruiden zalm eerst op het vel krokant en keer de zalm dan. Let op, bak de zalm niet “te” gaar.
Warm de saus weer op en voeg onder langzaam roeren de ijskoude boter toe. Voeg peper en zout naar smaak toe en zeef de saus.
De borden opmaken:
Schik de groene prei met een ring in het midden op het bord. Leg de rondellen eromheen en op ieder stukje leg je wat zalmforel eitjes.
Leg de zalm bovenop de prei en leg er dan de gefrituurde prei op.
Verdeel de saus rond de prei cirkel.
Serveer de gebakken zalm met prei direct.
Tafel lekker !!